13. července 2017 • 16:48

Lafata vyhrál u soudu kvůli daním. Díky, že jsi vytrval, chválí Pokorný

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovci smí danit své příjmy jako živnostníci, rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS). Ve sporu mezi fotbalistou Sparty Davidem Lafatou a finančním úřadem ohledně daňového paušálu dal soud za pravdu útočníkovi Sparty. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Nejlepší kanonýr v historii samostatné české ligy se dočkal ocenění od obránce Montpellieru Lukáše Pokorného.



Jak soud v rozsudku uvedl, jestliže v České republice je s ohledem na neujasněnost právní úpravy možné vykonávat samostatnou činnost profesionálního sportovce buďto jako živnost nebo jako nezávislé povolání, nelze daňového poplatníka nutit, aby zvolil ten způsob placení daně, který je pro stát vhodnější.

Lafata si z pozice živnostníka odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Úřad profesionálního sportovce posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.

Odvolací finanční ředitelství Lafatovo odvolání zamítlo a platební výměry potvrdilo, stejný závěr učinil i krajský soud. Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu i rozhodnutí odvolacího finančního ředitelství zrušil. Rozsudek je konečný, nejde se proti němu již odvolat.

"Pokud stěžovatel vykonával činnost profesionálního fotbalového hráče jako živnost na základě příslušného živnostenského oprávnění, příjmy z této činnosti představují příjmy ze živnosti podle zákona o daních z příjmů," uvedla mluvčí.

Za to, že Lafata svůj spor dotáhl do konce ho ocenil obránce Lukáš Pokorný, který působí v Montpellieru a dříve hrál za Liberec. "Davide, asi mluvím za všechny, která postihla stejná kontrola, vlastně za všechny sportovce OSVČ. Díky za to, že jsi vytrval a nevzdal to," vzkázal mu na twitterovém účtu.

 

Celý rozsudek je vyvěšený na webu Nejvyššího správního soudu ZDE>>>.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud