26. července 2017 • 09:13

Efekt Lafata! Stát po rozsudku vrátí sportovcům 120 milionů z daní

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finanční správa vrátí profesionálním sportovcům část zaplacených daní jako důsledek nedávného rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v kauze Davida Lafaty. Podle iDnes se to týká asi dvou a půl tisíce sportovců, kteří podle NSS mohou své příjmy danit jako živnostníci, a celková částka dosáhne 120 milionů korun.



Případ odstartoval spor mezi Lafatou a finančním úřadem. Fotbalista pražské Sparty si z pozice živnostníka odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Úřad totiž sportovce v kolektivním sportu posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.

Nejvyšší správní soud v rozsudku z 13. července uvedl, že s ohledem na neujasněnost právní úpravy při výkonu samostatné činnosti profesionálního sportovce nelze daňového poplatníka nutit, aby zvolil ten způsob placení daně, který je pro stát vhodnější.

Generální finanční ředitelství na svém webu zveřejnilo pokyn, jak mají na základě tohoto rozsudku finanční úřady postupovat. Pokud sportovci nebo rozhodčí vykonávají svou činnost na základě živnostenského listu, mohou uplatňovat paušální výdaje ve výši šedesáti procent z příjmů. Zároveň mají nárok na vrácení části daně, kterou v předchozích třech letech zaplatili při čtyřicetiprocentním paušálu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud