21. září 2017 • 04:40

Jaké je to hrát poháry v KLDR? Megastadion a mazání vtipů o Kimovi

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté indického klubu FC Bengaluru vyrazili minulý týden do Severní Koreje kvůli odvetě v AFC Cupu, asijské obdoby Evropské ligy. Postup proti místnímu týmu 4.25 SC z Pchjongjangu uhájili remízou 0:0, na výjezd do nejuzavřenější země světa hned tak nezapomenou. „Poslední den před návratem vypálili střelu, která přeletěla nad naším hotelem. Na něco takového vás nikdo nepřipraví,“ podělil se s BBC o jeden z neobvyklých zážitků australský záložník Erik Paartalu.



Jak vypadá běžný život v KLDR? To je pro okolní svět stále velká záhada, režim diktátora Kim Čong-una důsledně dohlíží na všechny návštěvníky z ciziny, kteří se nemohou pohybovat po ulicích bez oemezení.

Fotbalový tým FC Bengaluru nebyl výjimkou. „Bylo hodně zvláštní, když jsme přistáli na skoro prázdném letišti. Nastal problém s našimi zavazadly, všichni zaměstnanci z obchodů a imigračního oddělení odešli z práce a zůstali jsme tam úplně sami,“ popsal Paartalu o zážitek na uvítanou.

Bezpečnostní opatření museli fotbalisté podstoupit už před odletem do Severní Koreje. Dostali doporučení vymazat ze svých mobilů všechny zmínky související s cílem jejich cesty. Hráč, který dvakrát nastoupil za australskou reprezentaci, potvrdil, že museli být důslední. „Na Whatsappu jsme tam párkrát zavtipkovali o Kim Čong-unovi. Já doufal, že nemají Twitter, protože jsem tam napsal, že bych si s ním rád zašel na drink,“ tvrdil Paartalu.

Další komplikace přišla záhy. Na letišti se zatoulaly zavazadla, někteří hráči tak dorazili na hotel bez části své fotbalové výbavy a začali si nakupovat kopačky od místního prodejce. Ten po nich chtěl za jeden pár až 200 dolarů, ačkoliv nabízel zboží nevalné kvality. I tato příhoda měla podle Paartalua typickou severokorejskou pointu. „Když jsme se vrátili z prvního tréninku, najednou zavazadla byla na místě.“

Na obří stadion v Pchojngjangu moc diváků nedorazilo
Na obří stadion v Pchojngjangu moc diváků nedorazilo

Samotný zápas měl nezvyklou kulisu. Hrálo se na stadionu 1. máje Rungrado, který je s kapacitou 150 tisíc diváků považovaný za největší na světě. Nelze se divit, že devítitisícová návštěva se v obřích ochozech snadno ztratila. „Při rozcvičení byl slyšet nějaký hluk, po začátku zápasu nastalo ticho. Je jasné, že tam fotbalu rozumějí, jen dávají svoji vášeň jinak najevo,“ podělil se o své dojmy Paartalu, který hrál fotbal také ve Skotsku, Kataru či Číně.

Jeho tým měl velkou výhodu v podobě domácího vítězství 3:0. „Chtěli jsme jen postupový výsledek. V mojí hlavě se mi honily myšlenky: Co se tu stane, pokud zvítězíme? Kluci žertovali, že bychom neměli slavit gól…“ Zápas nakonec skončil remízou 0:0, mise však ještě nebyla u konce.

Brzy ráno před odletem nad hotelem, kde byla výprava ubytovaná, proletěla raketa, která následně spadla do moře. Podobné pokusy v poslední době zvyšují napětí v oblasti, hrozba ozbrojeného konfliktu vysoce vzrostla.

Spoluhráči se na sebe vyděšeně podívali. „Jako bychom říkali – ať odsud co nejrychleji vypadneme.“ Jejich průvodci jim vysvětlovali, že se Kim Čong-un pouze snaží ukázat Spojeným státům, že je dost silný. „Byli přesvědčení, že je Severní Korea všemocná a Amerika zase slabá. Skutečně bizarní.“

Jeho celkový dojem z KLDR? „Je tu jeden chlap, který se snaží dělat šílenosti. Viděl jsem spoustu kluků s míčem u nohy. Milují fotbal a kdyby to tu někdo chtěl vymazat z mapy, bylo by mi to líto. Snad se to nestane.“

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud