19. října 2017 • 14:36

Slavné Bazaly čeká demolice. Vyroste tam akademie pro mladé fotbalisty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový areál na ostravských Bazalech, který byl v minulosti domovským stadionem Baníku, bude po rekonstrukci sloužit mladým hráčům, pro které tam vznikne tréninkové zázemí. Město Ostrava dnes spolu s dalšími partnery podepsalo memorandum, které povede k vytvoření Klubové akademie Ostravy určené talentovaným hráčům z celého kraje, řekla ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Připomněla, že Ostrava je jediným krajským městem, kde zatím fotbalová akademie nefunguje.



"V memorandu jsme se zavázali, že zajistíme zpracování projektové dokumentace a dále investiční prostředky v předpokládané výši do 150 milionů korun. Dokumentace bude hotová do konce listopadu, demolice by měla začít příští rok na jaře a délka realizace je kvalifikovaně odhadnuta na 14 měsíců. Celý fotbalový areál na Bazalech vložíme do majetku městské společnosti Vítkovice Aréna," řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Druhým signatářem memoranda je Moravskoslezský kraj, který poskytne třetinu investičních prostředků na rekonstrukci, maximálně však 70 milionů korun, a rovněž vytvoří podmínky pro školní docházku členů Klubové akademie Ostravy.

Ostrava - Dukla: Choreo fanoušků Baníku na rozloučenou s Bazaly
Video se připravuje ...

"Třetí zainteresovanou stranou je Fotbalová asociace České republiky, které z podepsaného memoranda vyplývá povinnost každoročně přispívat na chod fotbalové akademie částkou tři miliony korun. Asociace navíc přispěje k fungování akademie vzdělávacími programy na městské, regionální i meziregionální úrovni," uvedla Vojkovská.

Dalšími z účastníků memoranda jsou Vítkovice Aréna, která bude mít areál v majetku, a FC Baník Ostrava, který se musí postarat o zajištění odborné náplně Klubové akademie Ostravy a také ubytování členů akademie.

Maketa toho, jak by mohly v Ostravě vypadat zrekonstruované Bazaly
Maketa toho, jak by mohly v Ostravě vypadat zrekonstruované Bazaly

Hlavní plocha na Bazalech bude rozšířena a může sloužit jako tři příčná tréninková hřiště nebo jako hřiště standardních rozměrů pro mistrovské zápasy. V místě stávajícího tréninkového hřiště vyroste hřiště s umělou trávou a druhé hřiště s přírodním trávníkem. Počítá se s využitím dalších ploch v areálu pro posilování, nácvik obratnosti, vytrvalostní cvičení.

Součástí areálu bude také šedesátimetrová krytá běžecká dráha pod nově vybudovanou tribunou. V tribuně vznikne deset šaten, posilovna, rehabilitace, zázemí pro lékaře, fyzioterapeuta, trenéry, prostory pro stravování a trávení volného času hráčů, tělocvična s hřištěm pro sálový fotbal včetně hlediště a technického zázemí.

Ostrava - Dukla: Světlice na Bazalech a Nohavicova píseň
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud