7. listopadu 2017 • 14:36

Legendy české kopané pokřtily komiksovou knihu Hrdinové

Autor: Hrdinové
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí 6. listopadu se v knihkupectví Neoluxor na Václavském náměstí v Praze uskutečnil křest nové, v Čechách ojedinělé, knihy Hrdinové. Originálně zpracovaná kniha vypráví zásadní příběhy historie i současnosti české kopané. Páteří knihy je jedenáct komiksových příběhů vybraných legend naší kopané. Mezi nimi čtenáří najdou takové osobnosti jako Josef Masopust, František Plánička, Pepi Bican, Johny Madden, Ivo Viktor, Andrej Kvašňák ale i Petr Čech nebo Pavel Nadvěd.



Autorovi, Ondřeji Fuczikovi který je držitelem prestižního oceněné Magnesia Litera, primárně nešlo o to, sdělit kolik jaký hráč vstřelil branek nebo naopak vychatl čístých kont. “Chtěl jsem vyzvihnout činy hráčů, které lze považovat za hrdinství. Samozřejmě jde o osobnosti, které na hřišti dokázali hodně, ale našel jsem příběhy, které možná veřejnost ani tolik nezná. Pro mě jsou důležité,” sdělil Fuczik na křtu knihy.

V příběhu Pavla Nedvěda tak například nevypráví zisk Zlatého míče, ale hráčův příběh při sestupu Juventusu do druhé italské ligy a Nedvědovo setrvání v klubu a pomoci při návratu mezi elitu.

U Pepiho Bicana, největšího kanonýra všech dob, zase vypráví příběh kdy odmítl reprezentovat tehdy nacistické Německo, po příchodu komunismu zase odmítl přestup do zahraničního klubu, nikdy neuhnul ze svých morálních a etických zásad.

Křest knihy Hrdinové
Křest knihy Hrdinové

Křtu knihy se zúčastnili desítky nejen fotbalových fanoušků. Přítomny byly také legendy naší kopané jako Jan Berger, Antonín Panenka nebo Ivo Knoflíček. "O nás se říkalo, že máme zlaté nohy, autor ilustrací této knihy má zase zlaté ruce. Komisky jsou velmi dobře nakreslené. Klobouk dolů,” řekl pří křtu autor legendární penalty Antonín Panenka.

Dalším hráčem, který se zúčastnil slavnostní chvíle byl Jan Berger. “Jsem fanouškem komiksů, již dlouho je sbírám. Jsem rád, že konečně také vznikají i ty s jinou tématikou. V knize Hrdinové jsem se poznal, takže říkám dobrá práce,” prohlásil Berger s úsměvem na tváři.

Třetím zvučným jménem byl pak Ivo Knoflíček. Kniha vypráví o jeho příběhu emigraci při výjezdu fotbalové Slavie do zahraničí. ”Byla to pro nás velká škola. Naučili jsme se cizí jazyky, poznali mnoho zahraničních hráčů a udělali si kamarády. Mladým hráčům zahraniční angažmá jen doporučuji,” odpověděl na jeden dotaz přítomných fanoušků Knoflíček. 

Kniha Hrdinové je k dostání v každém dobrém knihkupectví. Vydává ji vydavatelství Yinachi.  Více o knize na facebookové stránce http://www.facebook.com/hrdinafotbal

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud