12. prosince 2017 • 17:43

Volba šéfa fotbalu: Malík se stal předsedou, uspěli opět Berbr a Zlámal

Autor: jon, šq, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Novým šéfem českého fotbalu se stal Martin Malík. Již v 1. kole ho zvolili delegáti na mimořádné valné hromadě, která se koná dnes koná v Nymburku. Místopředsedy FAČR zůstávají Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Už během jednání odmítli delegáti moravské komory změny ve stanovách, které měly upravit volbu předsedy, aby byl do budoucna vyloučen pat. To kritizovali přímo v sále představitelé UEFA a FIFA. Velký ohlas mělo vystoupení bývalého předsedy FAČR Miroslava Pelty. Dění na valné hromadě jsme sledovali ONLINE.



20:00 Zvolení nového předsedy FAČR ho potěšilo, jen mělo trpkou příchuť. Faktický vládce českého fotbalu Roman Berbr, který obhájil funkci II. místopředsedy za Čechy, kritizoval moravskou část za nepřijetí návrhu na změnu volebního modelu. A pronesl, že „po úterka bude podporovat úplné zrušení dvoukomorového systému“.

Celý rozhovor s Romanem Berbrem čtěte ZDE>>>

19:40 Martin Malík označil zvolení novým předsedou Fotbalové asociace ČR za vítězství pro celý český fotbal, ne za osobní výhru. Za hlavní prioritu v začátcích v nové funkci považuje vyřešení situace okolo stanov. Mezinárodní federace FIFA a UEFA požadují, aby došlo ke změně volebního systému tak, aby bylo zaručeno, že bude pokaždé zvolen předseda.

Ohlasy Martina Malíka po zvolení do čela FAČR čtěte ZDE>>>

Síla mého mandátu mě příjemně překvapila, komentoval svou výhru Martin Malík
Video se připravuje ...

17:40 Delegáti schválili závěrečné usnesení valné hromady. Delegáti ještě drželi minutu ticha za zesnulé funkcionáře Rudolfa Kocka a Rudolfa Baťu. "Vzhledem k dnešnímu průběhu se sejdeme nejspíš poměrně brzy," loučí se s delegáty generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Nové složení výkonného výboru FAČR:

Předseda: Martin Malík
Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal
Místopředseda za Čechy: Roman Berbr
Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková
Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Nezval
Členové za Čechy: Miroslav Liba, Rostislav Votík
Členové za Moravu: Karel Kula, Pavel Blaha
Členové za ligu: Tomáš Paclík, Dušan Svoboda

17:15 Jsou známí další členové výkonného výboru. Za ligu se do ní dostali opět místopředseda představenstva Sparty Dušan Svoboda a majitel Plzně Tomáš Paclík, členem za okresy a kraje se stal Karel Kula.

16:55 Za Čechy byli do výkonného výboru zvolení Miroslav Liba a Rostislav Votík. Za Moravu prošel zatím Pavel Blaha.

16:50 Hlasování delegátů na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR podle poraženého kandidáta na předsedu Petra Fouska ovlivnil projev Miroslava Pelty. Jak moc nebo zda to bylo etické, o tom bývalý generální sekretář svazu a činovník UEFA a FIFA nechtěl spekulovat. "Samozřejmě každý ví, že v české komoře jsem to měl ze známých důvodů mnohem těžší. A jestli to bylo etické, nebo ne, to nemá cenu řešit," řekl k Peltovu vystoupení Fousek. "Netroufám si spekulovat o tom, do jaké míry by čísla vypadala jinak," dodal.

Peltův projev volbu předsedy hodně ovlivnil, říká neúspěšný kandidát Fousek
Video se připravuje ...

16:25 Dagmar Damková byla zvolená jednomyslně předsedkyní Řídící komise pro Čechy, Pavel Nezval se stal předsedou Řídící komise pro Moravu.

16:00 1. místopředsedou je opět Zdeněk Zlámal. V moravské komoře pro něj hlasovalo 38 delegátů, pro Františka Juru bylo 35 delegátů, celkem bylo odevzdáno 73 platných lístků. Zlámal obhájil svůj post, přestože ho ostře zkritizoval Miroslav Pelta ve svém projevu.

15:40 Kdo hlasoval proti Romanu Berbrovi? Zástupci tří prvoligových klubů, jak to na Twitteru rychle prozradil předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

15:30 Roman Berbr je jako jediný kandidát na místopředsedu výkonného výboru za Čechy zvolený veřejně. Pro hlasovalo 117 delegátů, 3 byli proti, 4 se zdrželi. Nyní následuje volba prvního místopředsedy za Moravu.

15:20 Po závěrečném kritickém projevu místopředseda UEFA Hrihorije Surkise přijde na řadu volba místopředsedů FAČR. Surkis ocenil, že tentokrát volba předsedy neskončila bez výsledku, ale jinak se vyjadřoval převážně kritiky. „Navrhneme výkonnému výboru, aby přijal rozhodnutí, ustavil normalizační výbor, ale ne v červnu, abychom neztratili další půlrok jako nyní, ale už v únoru nebo březnu. Uvědomte si, že záleží jen na vašem rozhodnutí, jestli budete plnoprávným členem světového fotbalového společenství." Více o možných sankcích FIFA a UEFA čtěte ZDE>>>

Co řekl Miroslav Pelta během svého projevu? Bez někoho s koulema bychom skončili, chválil Berbra. Více čtěte ZDE>>>

15:10 Nový předseda FAČR Martin Malík předstoupil před delegáty. „Potěšila mě odpovědnost vás všech a fakt, že i přes řadu názorových rozdílů jste se rozhodli podpořit český fotbal zvolením předsedy Výkonného výboru a otevřeli cestu k tomu, aby měl fotbal nové vedení. Děkuji za vaši důvěru v takovém rozsahu, že jsem byl zvolený už v prvním kole. Cítím velmi silný mandát a mám z toho radost,“ uvedl Peltův nástupce.

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě FAČR v Nymburce
Roman Berbr na mimořádné valné hromadě FAČR v Nymburce

15:04 Fotbalová asociace má nového předsedu! Zvolený byl Martin Malík. Česká komora – Fousek 7 hlasů, Malík 120 hlasů ze 128. Moravská komora – 73 ze 74 lístků odevzdaných, 18 hlasů dostal Fousek, 55 hlasů má Martin Malík.

15:00 Podle informací iSport.cz byl v prvním kole zvolený Martin Malík.

14:25 Petr Fousek a Martin Malík přednesli své kandidátské projevy. Nyní proběhne 1. kolo volby nového předsedy FAČR. Delegáti se odebrali hlasovat.

14:10 Poprvé od svého odstoupení a zatčení vystoupil bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta. Poprvé se vyjádřil ke kauze, kvůli níž se ocitl i ve vazbě kvůli podezření ze zneužití dotací. Zároveň ocenil Romana Berbra. „Nebýt jeho, neumím si představit, jak by se zvládla ta pseudokauza. Hodně lidí mě zklamalo, jak jsou slabí,“ prohlásil Pelta v emotivním projevu. Naopak kritizoval slabé funkcionářské schopnosti prvního místopředsedy FAČR Zdeňka Zlámala. "Je to můj výborný kamarád, ale špatný funkcionář. Musíme si říct, že poslední silný funkcionář na Moravě byl Jirka Kubíček, dokud byl normální.“ Jako svého nástupce doporučil Martina Malíka.

 

14:00 Valná hromada FAČR neodsouhlasila změnu stanov v bodě volby předsedy, stále tak hrozí pat. Na Moravě bylo pro změnu jen 22 ze 74 delegátů. Čechy byly pro změnu. V české komoře bylo platných 127 ze 128 lístků, pro hlasovalo 125, proti dva. V moravské komoře bylo platných 74 ze 74 lístků, pro hlasovalo 22, proti 52. Návrh stanov nebyl schválen.

13:55 Podle více zdrojů iSport.cz návrh na změnu stanov neprošel.

13:27 Roman Berbr před hlasováním o změně stanov navrhl, že Výkonný výbor nebude schvalovat záležitosti, které se budou týkat výlučně Moravy, v tom nechá moravské části autonomii. Jde o vstřícné gesto směrem k tomu, aby v tajné volbě změna stanov prošla.

13:21 Roman Berbr poděkoval Moravě, že umožnila tajnou volbu o změně stanov - nahrává to situaci, že by změna stanov mohla projít - je větší pravděpodobnost, že moravští delegáti v tajném hlasování spíš budou hlasovat pro.

13:19 O změně stanov se bude rozhodovat v tajném hlasování! Předseda volební komise Jiří Kureš oznámil výsledky hlasování o tom, zda může proběhnout tajné hlasování o změně stanov tak, jak ho navrhl Výkonný výbor: bylo vydáno 128 hlasů české komory, z toho 4 neplatné, 7 lístků proti, 117 hlasovalo pro tajnou volbu. Z moravské komory bylo rozdáno 74 hlasů, 40 hlasovalo pro, 34 proti. V obou komorách nadpoloviční většina hlasovala PRO tajné hlasování, takže proběhne tajná volba k přijetí změny stanov.

13:15 Místopředseda UEFA Ukrajinec Surkis hrozil českému fotbalu normalizační komisí. Sám ale za sebou má škraloupy. Kvůli podezření z korupce mu v roce 2004 neudělili vízum do USA.

12:40 Další zdroje Sportu potvrzují, že pokud nedojde ke schválení změny stanov a následně zvolení předsedy FAČR v prvním kole, česká komora opustí sál a tím ukončí mimořádnou valnou hromadu.

12:30 V sále od Roberta Plocha z české komory zazněl návrh, aby hlasování o změně stanov proběhlo tajným hlasováním. Zasedání valné hromady je proto opět přerušené. Obě komory jdou nyní odděleně tajně hlasovat o tom, zda mohou o změně stanov tajně hlasovat. Co za tím vidět? Tajné hlasování může pomoct české komoře, která chce změnu stanov prosadit - pro svůj návrh v případě tajného hlasování může najít větší podporu. 

12:25 A je to potvrzeno. Česká i moravská komora stáhly své návrhy na úpravu stanov. Zbyl pouze jediný návrh na změnu stavov a to je ten, který už před VH předložil VV FAČR.

12:20 Z nejnovějších informací vyplývá, že oba návrhy (moravský i Berbrův protinávrh) na změnu stanov budou z programu VH staženy. Přestávka v jednání končí.

12:15 "Nemůžu za to, že Morava nemá lídra." Jak interpretovat tento výrok Romana Berbra? Přímo tím narážel na současného 1. místopředsedu FAČR Zdeňka Zlámala zastupujícího Moravu. Ten si před přestávkou nevzal slovo, aby se nařčení bránil. 

11:40 Roman Berbr požádal o přerušení schůze a svolal vyjednavače za českou a moravskou komoru, aby projednali své návrhy na změnu stanov.

11:35 Místopředseda FAČR Roman Berbr představil třetí návrh na úpravu stanov při volbě předsedy. Už v 1. kole by rozhodovala většina všech delegátů. "Žádám vás, dnes jde zatím jen o předsedu, nenechte náš fotbal spadnout na nucenou správu. Nejde o Moravu ani o Čechy, jde o menšinu a většinu. Chápu, že za mnou vidíte českou komoru. Já tady ale nebudu na věky a také skutečně nemohu za to, že vy nemáte lídra."

Berbrův návrh, jak volit předsedu FAČR:

1. kolo – vyhrává ten, pro koho hlasovala nadpoloviční většina

2. kolo – nevypadává žádný kandidát, ve druhém kole je zvolen ten, jehož prostý zisk hlasů je vyšší

3. kolo – opakuje se druhé kolo

4. kolo – rozhodne los

11:25 Místopředseda FAČR Roman Berbr obhajuje návrh české strany na úpravu stanov: „Před půl rokem po nezdařené VH přišlo jednání zástupců FAČR a UEFA. Výkonný výbor následně doporučil verzi A, kterou máte na stole. Češi projednali tuto verzi třikrát, moravská strana bohužel ani jednou. Neprovedli jste za půl roku vůbec nic. Až generální sekretář na žádost místopředsedy UEFA svolal vaši komoru. Bylo to první setkání o stanovách, bohužel pro vás se zástupci FIFA a UEFA. Otevřeně říkám, úmyslně jste neměli žádné informace." 

11:20 Podle zdrojů iSport.cz to vypadá, že ke schválení změn stanov nejspíš nedojde.

Na jednání valné hromady dorazil také bývalý předseda FAČR Miroslav PeltaFoto ČTK

11:10 Místopředseda UEFA Surkis hovoří dál: "Vaše asociace je jediná z 211 asociací, která se skládá ze dvou komor. Byl jsem 12 let členem výborů národních asociací FIFA, poprvé jsem se setkal s problémem, který řeší vaše národní asociace. Je to nenormální situace. Princip demokratického centralismu vždycky předpokládá, že menšina se musí podřídit většině. Hlasování o stanovách přispěje k tomu, že bude odstraněna norma, která je považována za nádor. Byl bych velmi nerad, aby FIFA a UEFA byly donuceny vzít skalpel a provést chirurgický řez. Věřte, že tato hrozba reálně existuje. Chci vás poprosit, abyste postupovali podle zdravého rozumu a stali jste se poslušnými členy. Ale zdůrazňuji, že jsme přijeli jsme pomoct, ne kvůli tomu, abychom vyhrožovali.“

11:00 Znovu hovoří místopředseda UEFA Hrihorij Surkis a volí poměrně důraznější slovník. Pohrozil, že pokud FAČR nepozmění stanovy, hrozí vytvoření normalizační komise, která by převzala funkci výkonného výboru: "Pokud se nepodřídíte požadavku ke změnám stanov, bude FIFA nucena posoudit otázku pro zřízení výboru pro normalizaci. To je externí orgán, který přebírá řízení asociace místo výkonného výboru. To by znamenalo, že reforma stanov v otázkách procedury volby bude provedena externím orgánem." Více o hrozbě postihů informoval deník Sport již dříve. Čtěte ZDE>>>

10:55 Kandidát na předsedu FAČR potřebuje pro své zvolení v prvním kole alespoň nadpoloviční většinu hlasů v obou komorách, tedy 65 hlasů v české komoře a alespoň 38 hlasů v moravské.

10:50 Místopředseda Sigmy Olomouc Petr Konečný: "Mezi Sigmou Olomouc a FAČR došlo k dohodě. Ve snaze o konstruktivní chování Sigma stahuje žalobu na FAČR."

10:40 K delegátům promluvil Björn Vassallo z FIFA: „Jak všichni víte, minulý týden komise členských asociací FIFA přijala rozhodnutí vyslat do Česka takzvanou normalizační komisi, pokud VH FAČR nepřijme důležité změny stanov do června 2018. Ty by měly garantovat, že na dalších VH nebude docházet k patovým situacím. Naším cílem je, aby byla zajištěna transparentnost a vše, co je spojené s fotbalovými řády. Navzdory všem obtížím jsem přesvědčený o tom, že obě komory vybudují silnější instituci, která bude vykazovat lepší styl vládnutí. Doufám, že si zvolíte předsedu, který asociaci vrátí stabilitu.“

10:30 Zdroje iSport.cz hovoří také o možnosti, že pokud nebude zvolen předseda FAČR hned v prvním kole, delegáti z české komory opustí sál. Tím by valná hromada nebyla usnášeníschopná a předčasně by skončila.

10:30 Jako první dostal slovo jeden z hostů mimořádné Valné hromady, místopředseda UEFA Hrihorij Surkis. "Dnes máte za úkol přijmout několik důležitých rozhodnutí. Nejsem tady proto, abych vám dával rady, ale abych vám nabídl pomoc a podporu jménem UEFA i asociace, v jejímž čele stojím. Jsem přesvědčený o tom, že neexistují problémy, které bychom nedokázali překonat. Musíme upřednostnit zájmy fotbalu, řídit se principy demokracie, racionalitami a stanovami FIFA a UEFA."

10:07 Zazněla česká hymna, jednání začíná. Mezi delegáty je přítomný i místopředseda UEFA Hrihorij Surkis, za FIFA dorazil do Nymburka ředitel oddělení národních asociací Bjorn Vassallo. Předsedajícím dnešní mimořádné Valné hromady byl zvolený generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

10:00 Zrekapitulujme si, jak probíhá volba předsedy FAČR a jak chtějí česká a moravská komora upravit.

JAK SE VOLÍ PŘEDSEDA FAČR

a) předseda je zvolen v prvním kole, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina přítomných delegátů z české komory a nadpoloviční většina přítomných delegátů z moravské komory

b) není-li zvolen v prvním kole, postupují do druhého kola kandidáti s nejvíce hlasy v české, respektive v moravské komoře, a zvolen je ten, který získá nadpoloviční většinu v obou komorách

c) není-li zvolen ani ve druhém kole, je ve třetím kole zvolen ten z kandidátů druhého kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší, avšak pouze pokud v každé z komor získal alespoň 35 % hlasů přítomných delegátů

d) nebude-li přijat jeden z návrhů na změnu stanov (přidání čtvrtého, případně páté kola), o čemž se bude hlasovat na úvod VH, zůstane FAČR další měsíce bez předsedy

JAK ZNÍ NÁVRH ČESKÉ KOMORY: Není-li zvolen ani ve třetím kole, je ve čtvrtém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se třetího kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.

JAK ZNÍ NÁVRH MORAVSKÉ KOMORY: Není-li zvolen ani ve třetím kole, je ve čtvrtém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se třetího kola, jehož prostý součet procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů v každé z komor je vyšší. A není-li zvolen ani ve čtvrtém kole, je v pátém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se čtvrtého kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.

9:55 V jednacím sále už je přítomná drtivá většina delegátů, vše směřuje k oficiálnímu zahájení programu, který je v plánu na desátou hodinu.

9:30 Kontroverzní Roman Berbr (63) přiznal, že pomýšlí na funkcionářský důchod a vyklizení pozic ve vrcholovém fotbale. Ale až za čtyři roky poté, co ho dnes s největší pravděpodobností valná hromada FAČR opět zvolí za místopředsedu za Čechy. Více čtěte ZDE>>>

Jak dopadne volba předsedy podle Sportu

60 % - BUDE ZVOLEN MARTIN MALÍK (47 let)

Profese: generální ředitel STES (od října 2016, ve společnosti působí od 2013), dříve mj. šéf marketingu SK Slavia Praha

Kdo ho navrhl: Krajské fotbalové svazy – Karlovarský, Středočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký. Kluby – Plzeň, Brno, Sokolov, Táborsko, Pardubice, Ústí nad Labem a Znojmo

35 % - ZVOLEN NEBUDE ŽÁDNÝ KANDIDÁT

Scénář z poslední valné hromady, který nabude reálných obrysů, nebudou-li přijaty návrhy na úpravu stanov a moravská komora dostatečně nepodpoří Martina Malíka. Jeho protikandidát Petr Fousek je podle zákulisních informací v české komoře zcela bez šance

5 % - BUDE ZVOLEN PETR FOUSEK (54 let)

Profese: nezávislý poradce a konzultant (dříve mj. generální sekretář FAČR, delegát UEFA a FIFA)

Kdo ho navrhl: Okresní fotbalové svazy – Nový Jičín, Semily, Prachatice, Česká Lípa, Šumperk, Kroměříž, Bruntál

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud