Jonáš Bartoš
13. prosince 2017 • 04:58

Peltův projev? Berbr mu dal devítku. Měl mluvit dřív, řekl muž z UEFA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atmosféra na úterní mimořádné valné hromadě FAČR houstla. Poté, co moravská komora neschválila změnu stanov týkající se volby předsedy, nakráčel k řečnickému pultu Miroslav Pelta. Bývalý šéf českého fotbalu, který čelí obvinění ze zneužívání dotací, promluvil na veřejnosti vůbec poprvé od vypuknutí aféry. Svým projevem ukázal, že vliv zdaleka neztratil. Jako svého nástupce podpořil Martina Malíka, kterého pak delegáti opravdu zvolili. Peltův proslov tomu podle následných reakcí výrazně pomohl.



Peltův ohnivý projev na přítomné v sále evidentně zafungoval. V následném prvním kole volby předsedy uspěl Martin Malík a přesvědčivě ovládl obě komory, ačkoliv ve hře byl další pat. „Vystoupil nesmírně důrazně, na sebe až velmi důrazně. Pochopitelně tím volbu ovlivnil,“ uznal poražený kandidát Petr Fousek. „Netroufám si spekulovat, do jaké míry by čísla vypadala jinak. Každý ví, že v české komoře jsem to měl ze známých důvodů mnohem těžší. Jestli je etické, že vystoupil před volbou? To už nemá cenu řešit,“ dodal Fousek, který v minulosti spoléhal na podporu Moravy.

Kromě naléhání na delegáty Pelta také poprvé komentoval také dotační kauzu, v níž figuruje mezi obviněnými a zkritizoval bývalou ministryni školství Kateřinu Valachovou či předsedu Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala.

Pelta možná mohl změnit uvažování volitelů i v předchozím hlasování o změně stanov, pokud by vystoupil dřív. „Jsem vděčný bývalému předsedovi a mému příteli Miroslavu Peltovi za jeho vynikající projev,“ zdůraznil místopředseda UEFA Hrihorij Surkis, který během jednání také nešetřil ostrými výroky.

Peltův projev volbu předsedy hodně ovlivnil, říká neúspěšný kandidát Fousek
Video se připravuje ...

„Jediné, co mě mrzí, že jeho projev zazněl až po hlasování o změnách stanov,“ prohlásil muž, který leckoho v sále vyděsil zmínkami o normalizační komisi nad českým fotbalem a nutností odstranit nádor ve struktuře vedení českého fotbalu.

S významem Peltova projevu souhlasil i Dušan Svoboda. „Znám Mirka hodně dlouho a myslím, že jeho vystoupení bylo trefné a v pravý čas. S delegáty se přišel rozloučit a vyjasnit jim záležitosti kolem aféry,“ řekl předseda Ligové fotbalové asociace a opětovně zvolený místopředseda FAČR. „Možná je škoda, že nevystoupil před schvalováním stanov, protože by to možná mělo na některé delegáty vliv,“ dodal.

Opačný názor měli Berbr se Zlámalem. „Nemyslím si, že by to změnilo postoj moravské komory,“ kroutil hlavou Berbr po dotazu, zda by Peltovo dřívější vystoupení k dohodě pomohlo. „Musíme začít komunikovat, to je základ,“ dodal mocný český místopředseda.

Měl radost z toho, že právě obviněný někdejší šéf české kopané ocenil jeho práci pro FAČR v krizovém období. „Potěšil mě. Na stupnici od jedničky do deseti bych mu dal devítku,“ pousmál se Berbr.

Volbu nového předsedy FAČR jsme sledovali ONLINE>>>

Síla mého mandátu mě příjemně překvapila, komentoval svou výhru Martin Malík
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud