29. ledna 2007 • 00:00

EP žádá vytvoření rovných podmínek pro fotbalové týmy

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výbor pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu, který se už od loňského roku zabývá budoucností evropského profesionálního fotbalu, dnes téměř jednomyslně schválil zprávu, v níž vyzývá k vytvoření jednotných a rovných podmínek pro všechny fotbalové týmy v národních i mezinárodních soutěžích.



Výbor pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu, který se už od loňského roku zabývá budoucností evropského profesionálního fotbalu, dnes téměř jednomyslně schválil zprávu, v níž vyzývá k vytvoření jednotných a rovných podmínek pro všechny fotbalové týmy v národních i mezinárodních soutěžích. Evropští poslanci ve zprávě zdůraznili důležitost spravedlivého rozdělování zisků z televizních práv na přenosy fotbalových zápasů a podpořili také opatření UEFA, které stanovuje minimální počet domácích hráčů na soupisce klubu. Zprávu výboru, kterou zpracoval poslanec Ivo Belet, podpořilo 27 z jeho 31 přítomných členů. Dva poslanci byli proti a dva se zdrželi hlasování. Podle poslanců by se měl především ekonomický provoz profesionálních klubů řídit stejnými pravidly, společnými pro všechny. Jen tak lze podle nich dosáhnout rovnováhy, která by umožnila jejich rovnou soutěž. Po vzájemných diskusích by se proto měla sjednotit i další pravidla profesních asociací, EU, ale i jednotlivých států, která jsou nyní v rozporu. Výbor chce svým dokumentem vyzvat Evropskou komisi, aby sestavila "akční plán", v němž by určila, jaké směrnice a doporučení jsou třeba pro vytvoření právní jistoty a vyrovnaných herních podmínek ve fotbale. Jeho výsledkem má být obecně přijímaný systém s jasnými pravidly. Základem finanční solidarity evropského fotbalu má podle dokumentu zůstat centrální marketing televizních práv. "Je nesmírně důležité, aby zisky z televizních práv byly rozdělovány a přerozdělovány spravedlivým způsobem... současná distribuce je do velké míry realizována v souladu s rozdělením televizního trhu... a upřednostňuje tak velké země, čímž se snižuje vliv klubů z menších zemí," uvádí se v něm. V souvislosti s případem belgického týmu Charleroi, jehož stížnost nyní řeší Evropský soudní dvůr, výbor prosazuje, aby měly kluby i nadále povinnost uvolňovat své hráče k zápasům národních mužstev bez nároku na kompenzaci. Podporuje také opatření UEFA, které stanovuje minimální množství domácích hráčů na soupisce klubu a stanovení limitu pro velikost soupisek. Evropská komise by podle zprávy měla podniknout kroky, jimiž by ustavila nezávislý antidopingový orgán, ekvivalentní Světové antidopingové agentuře (WADA); ten by se zaměřoval výhradně na hráče fotbalu.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud