3. listopadu 2008 • 17:56

To jsem já, Franz!

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patříval mezi nejvýraznější opory fotbalové Sparty i československé reprezentace a podobnou cestou se František Straka vydal také ve své trenérské kariéře. Nyní se proto rozhodl napsat autobiografii.



Nikdy nebyl stranou, pokaždé vyčníval a svými názory řadu lidí provokuje dodnes. Teď navíc sepsal svoje vzpomínky se sportovním publicistou Jaroslavem Kirchnerem do autobiografie To jsem já, Franz!, kterou v pondělí společně pokřtili s muzikantem Petrem Jandou v centru Prahy.

Letos v květnu oslavil Straka 50. narozeniny, a kniha je tak trochu i opožděným dárkem k jeho jubileu. Ani v literárním díle však nezapřel, že při vyjadřování svých názorů dokáže být až nečekaně přímý a otevřený. "Ale nehledejte v knize žádná moudra.

Je to soupis mých subjektivních názorů na řadu životních situací, které jsem prožil v různých etapách života. Stejně největší zásluhu na sepsání knihy má Jarda Kirchner, který byl hlavním motorem celého díla," uvedl Straka.

Straka na sebe v knize prozradil, že se narodil jako slávista, ale pak se stal velkým sparťanem. Má stejně tolik odpůrců jako zapřisáhlých stoupenců, kteří před čtyřmi roky těžce nesli jeho nečekaný odchod z funkce sparťanského trenéra, a to i přesto, že jeho tým měl v čele soutěže devítibodový náskok.

Smutné období nastínila v editorské recenzi jeho manželka Zdeňka. "Franta žil naplno pro Spartu. Jasně si uvědomoval, kde mužstvo tlačí bota. Hlavně to, že musí pořádně dotrénovat z léta, kdy příprava nemohla být nijak intenzivní, protože se Sparta musela probíjet přes dvě předkola do Ligy mistrů. V zimě to prostě Franta chtěl dohnat, ale místo další práce byl ze Sparty propuštěný. Ale přišly věci ještě horší..." připomněla Straková chvíle, kdy byl její manžel v médiích obviněn z užívání drog.

Straka se z obvinění oklepal a začal sbírat trenérské zkušenosti také v zahraničí: druholigový německý Ahlen, Tirol Innsbruck a aktuálně OFI Kréta. A možná, že dnes mu při křtu zněla v uších více než kdysi věta, kterou při vyhazovu vzkázal svým příznivcům: "Stále věřím tomu, že se v pravou chvíli vrátím."

I na to třeba dojde, až se v úterý odpoledne od 16:00 Straka na sparťanském stadionu setká se svými fanoušky při autogramiádě své nové knihy.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud