13. listopadu 2008 • 10:46

Fotbalista Sus podal žalobu na ČMFS

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý fotbalista 1. FC Brno Martin Sus podal u nizozemského soudu žalobu na Českomoravský fotbalový svaz za to, že mu bránil v přestupu z Brna do Twente Enschede.



Soud mu dal 5. listopadu za pravdu; ČMFS tak podle rozsudku musí do deseti dnů Suse uvolnit ze svých řad, zrušit jeho profesionální smlouvu s Brnem a napomoci mu k přestupu do prvoligového nizozemského klubu. Zprávu dnes přinesla regionální příloha MF Dnes.

"Pokud by tak neučinili, museli by mi za každý den, který to neudělají, platit tisíc eur až do maximální výše 400 tisíc," citoval z rozsudku devatenáctiletý Sus.

Soud v Utrechtu se v rozsudku odvolal na platnou legislativu FIFA a prohlásil, že ČMFS blokoval Susův přestup neoprávněně. Spor se táhne už půldruhého roku, Sus trénuje s Enschende, které hrálo předkolo Ligy mistrů a nyní Pohár UEFA, přes dva měsíce.

Celá kauza začala v únoru loňského roku, kdy hráč uzavřel smlouvu s FC Brno. Podle Suse na 5000 korun měsíčně, klub uvádí částku 8000 korun. Podle výpisů z účtu hráč dostal za únor až duben 5000 korun, za květen pak 7100 korun. Pak už mu prý klub neposílal žádné peníze.

Na konci června Sus poslal žádost o zrušení registrace v ČMFS, teprve o dva dny později jeho smlouvu u ČMFS zaregistrovalo vedení FC Brno. V září loňského roku nizozemský klub Enschede požádal o zaregistrování hráče, odpověď od ČMFS přišla za dva měsíce. V prosinci Sus odstoupil od smlouvy s brněnským klubem, který ale toto odstoupení neuznal.

Koncem března hráč podal trestní oznámení na FC Brno za padělání smlouvy. Policie případ odložila, neshledala na něm znaky trestného činu. V srpnu podal Sus u nizozemského soudu žalobu na ČMFS, že mu nezákonně brání v přestupu. Soud v Utrechtu dal Susovi za pravdu a uložil ČMFS do deseti dnů od doručení rozsudku napomoci k hráčově transferu.

ČMFS však zatím rozsudek přeložený do češtiny nedostal, a proto se podle právníka svazu Marcela Petráska nemůže k ničemu vyjadřovat.

Proti rozsudku se ČMFS může odvolat. Avšak podle jeho znění až tehdy, uvolní-li Suse, nebo mu bude platit soudem určené náhrady. Zkrátka přijde v kauze FC Brno, který už za největší klubový talent roku 2007 nedostane ani korunu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud