30. března 2009 • 15:53

Tragédii zapříčinilo přeplněné hlediště

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Extrémně přeplněné hlediště bylo příčinou nedělní tragédie při utkání africké kvalifikace o postup na MS v Abidžanu. Na zápas mezi domácím Pobřežím slonoviny a Malawi se údajně na stadion Houphouet-Boigny pro 35.000 lidí vměstnalo odhadem 50.000.



Podle svědků se pod vahou diváků zřítila zeď a při následné panice zemřelo podle posledních oficiálních údajů 19 lidí včetně dvou dětí, dalších 132 bylo zraněno. Patnáct měsíců před startem MS v Jihoafrické republice událost otřásla fotbalovým světem, federace FIFA si okamžitě vyžádala podrobnou zprávu.

Šok: 19 lidí zemřelo při nehodě na stadionu

Prezident FIFA Sepp Blatter v první reakci vyjádřil pozůstalým soustrast. Domácí federaci a příslušné úřady pak vyzval k důslednému vyšetření příčin katastrofy. Situaci bude FIFA dále komentovat až po obdržení zprávy, na základě níž pak je připravena přijmout opatření, aby se podobně tragické události neopakovaly.

K neštěstí došlo čtyřicet minut před výkopem, přesto se zápas odehrál podle plánu. Domácí tým s hvězdami hrajícími v Evropě v čele s Didierem Drogbou, právě jehož start byl podle médií spojen s extrémním zájmem o zápas, zvítězil 5:0. Útočník Chelsea dal dva góly.

Tragédie v hledišti při fotbalovém utkání africké kvalifikace o postup na MS mezi domácím Pobřežím slonoviny a Malawi. Tragédie v hledišti při fotbalovém utkání africké kvalifikace o postup na MS mezi domácím Pobřežím slonoviny a Malawi.Foto ČTK/AP


Lokální média po tragédii napsala, že na vyprodaný stadion se snažily dostat tisíce lidí bez vstupenek a pod jejich náporem se zřítila zeď. Pod ní zahynulo několik osob, další diváci byli ušlapáni v panice. K té prý přispěl i zásah policie, která použila slzný plyn.

Na afrických stadionech nejsou podobné tragédie výjimkou, vloni v červnu například rovněž při kvalifikačním utkání o postup na MS mezi Libérií a Gambií zahynulo na přeplněném stadionu v Monrovii nejméně osm lidí, kteří byli ušlapáni a zadušeni.

Obavy z opakování podobného incidentu při MS v příštím roce jsou prý ale liché. Alespoň podle poradce FIFA Horsta Schmidta. "Při mistrovství světa budou bezpečnostní opatření na podobné úrovni jako v roce 2006. Velká část vstupenek bude na konkrétní osoby, místa na stadionech jsou číslována. Na to zatím Afričané nejsou zvyklí," řekl deníku Bild.

Přehled tragédií na fotbalových stadionech od roku 2000:
9. července 2000 - Při utkání Zimbabwe - JAR africké kvalifikace MS v Harare začaly létat z tribun na trávník láhve a další předměty a zápas byl ukončen; následný policejní zásah vyvolal paniku, při níž přišlo o život 13 lidí.

11. dubna 2001 - Na zápas klubů Kaizer Chiefs a Orlando Pirates na stadionu Ellis Park v jihoafrickém Johannesburgu bylo prodáno víc lístků, než jaká byla jeho kapacita; při vzniklé tlačenici na tribunách pak zemřelo 43 lidí.

28. dubna 2001 - Při davové panice, která propukla na stadionu v Lubumbaši v Konžské republice, přišlo o život osm lidí.

9. května 2001 - Na stadionu v Akkře v africké Ghaně po ligovém utkání týmů Hearts of Oak a Kumasi Ashanti Kotoko začali fanoušci hostujícího týmu házet na hrací plochu láhve a demolovat sedadla; výsledkem ostrého policejního zásahu a následné paniky bylo 126 mrtvých a stovky zraněných.

12. března 2004 - Panika před fotbalovým zápasem na stadionu ve městě Qamešli v Sýrii si vyžádala 13 lidských životů.

4. února 2006 - Nejméně 79 lidí zahynulo v tlačenici na stadionu ve filipínské metropoli Manile.

3. června 2007 - Dvanáct lidí bylo ušlapáno v tlačenici na stadionu Konkola ve městě Chililabombwe při utkání domácí Zambie s týmem Konga.

26. listopadu 2007 - Nejméně osm lidí zahynulo na stadionu v brazilském městě Salvador při utkání klubu Bahia s Vila Novou poté, co se pod poskakujícími fanoušky prolomil kus tribuny.

2. června 2008 - Během kvalifikačního utkání o postup na MS mezi Libérií a Gambií zahynulo na přeplněném stadionu v Monrovii nejméně osm lidí, kteří byli ušlapáni a zadušeni.

29. března 2009 - Devatenáct lidí přišlo o život a 132 bylo zraněno při kvalifikačním střetnutí o postup na MS mezi Pobřežím slonoviny a Malawi v Abidžanu poté, co se zřítila jedna zeď.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud