23. července 2009 • 12:53

Hašek vyhlásil válku rasismu a extremismu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Českomoravský fotbalový svaz zřídí zvláštní expertní komisi, která se bude zabývat prevencí proti extremismu, rasismu a chuligánství na stadionech. Nový orgán by měl začít působit do konce prázdnin.



Novinářům dnes tento plán představil svazový předseda Ivan Hašek po svém setkání s policejním prezidentem Oldřichem Martinů.

"Fotbalovému svazu velmi záleží na bezpečnosti na stadionech, a proto jsme dali návrh na to, aby byla zřízena expertní komise pro prevenci extremismu a chuligánství na stadionech. Budeme tvrdě postihovat jakékoliv projevy rasismu a extremismu, jak to požaduje Evropská unie, UEFA a FIFA. Budou daleko tvrdší sankce," řekl na dnešní tiskové konferenci Hašek.

Komise bude mít hlavně preventivní úkoly. "Bude do budoucna velmi úzce spolupracovat s nejvyššími představiteli policie a bude dávat fotbalovému svazu a policii podněty, abychom preventivními kroky zabránili nekalým jevům na stadionech," přiblížil Hašek.

Expertní skupina podle něj začne působit do konce srpna. "V této chvíli jsme pověřili pana Platila (bezpečnostní manažer fotbalového svazu) s panem Husákem (šéf komise pro boj proti extremismu a bezpečnost na stadionech), aby navrhli složení komise. Do konce prázdnin bude známo její složení i první výstupy," podotkl Hašek. O tom, kolik bude mít komise členů, se bude teprve diskutovat.

Vznik expertní skupiny si Hašek pochvaluje. "Pro fotbalový svaz a hlavně pro mě osobně byl boj proti rasismu a chuligánství jeden z předvolebních bodů. Proto to byla velmi důležitá schůzka," podotkl nový svazový předseda.

Po prvním setkání s nejvyššími policejními představiteli Hašek deklaroval ochotu pokračovat v nastoupeném bezpečnostním trendu. Klid na stadionech bude nadále zajišťovat pořadatel a organizátor utkání, policie bude nachystána na případnou pomoc mimo stadion.

Hašek ocenil dosavadní spolupráci s policií. "Vítáme rychlé reakce, co se týče vynesení trestů. Dál budeme rozvíjet mobilní soudy na stadionech. To jsou věci, které v minulosti pomohly, aby se zlepšila bezpečnost na stadionech," pokračoval Hašek.

Také policie si smlouvu s fotbalovým svazem, uzavřenou na začátku letošního roku, pochvaluje. "Hodnotím spolupráci na velmi vysoké úrovni. Pokračujeme v nastaveném trendu a teď všichni věnujeme maximální pozornost pátečnímu prvnímu utkání mezi Teplicemi a Spartou, aby se neopakovalo to, co na jaře v Brně po podpisu smlouvy," řekl Martinů. Právě násilnosti při zápase mezi Brnem a Ostravou byly podle něj jediným vážnějším jarním problémem.

Fotbalový svaz bude po klubech při některých utkáních požadovat prodej vstupenek pouze na jméno. "Především to bude při všech rizikových zápasech. I to bude jeden z úkolů komise, vytipovávat utkání, na kterých by měly být vstupenky na jméno," řekl Hašek.

Od příštího roku také vstoupí v platnost nová zákonná úprava, která provinilcům znemožní účast na stadionu. "Osoby, které se dopustily protiprávního jednání, budou v době utkání povolány na určité místo a nedostanou se tak na stadion," prohlásil Martinů.

Velmi diskutovaný kamerový systém se zatím nepodařilo dotáhnout. "Do začátku ligy nestihneme zabezpečit všechny stadiony, ale chceme, abychom měli pokryty ty nejdůležitější. V budoucnu se budeme snažit, aby byl kamerový systém vybudovaný na všech stadionech, kde se hraje Gambrinus liga," dodal Hašek.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud