Jonáš Bartoš
31. července 2009 • 14:51

Top 10 letních fotbalových přestupů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco fotbalisté si užívají dovolené na prosluněných plážích, manažeři žhaví telefonní linky a horečně jednají. Prázdninové období patří vedle letních radovánek k času, kdy fotbalové hvězdy mění klubové dresy.



Letošní přestupové období patří k jedněm z nejzajímavějších, jaké fotbalová historie pamatuje. Zejména Real Madrid rozbil klubové "prasátko" a nakupuje ve velkém. Tři ze čtyř nejdražších hráčů obléknou právě dres "bílého baletu".

Stranou nezůstaly ani další evropské velkokluby. Přinášíme vám deset nejdražších přestupů, které do začátku srpna kluboví manažeři upekli.

10. SAMUEL ETO´O (Barcelona - Inter Milán)

Přestupová částka: 22 milionů eur (561 mil. korun)

Samuel Eto´o Samuel Eto´oFoto ČTK
O odchodu kamerunského útočníka z Barcelony se mluvilo už v minulé sezoně. Nakonec si ho trenér Guardiola v kádru nechal a rozhodně neprohloupil.

Eto´o se s 30 góly stal druhým nejlepším střelcem španělské La Ligy, jednou se trefil i ve finále Ligy mistrů proti Manchesteru United.

Osmadvacetiletý střelec nakonec odchodu z katalánského klubu nezabránil.

Stal se součástí transakce, díky které ho Barcelona vyměnila za Zlatana Ibrahimoviče do Interu Milán. Eto´ si tak od příští sezony vyzkouší italskou ligu.

"V Barceloně jsem psal historii, ale tahle kapitola je u konce. V Interu začínám úplně od nuly. Věřím, že se mi bude dařit a s Interem získám další trofeje," sebevědomě prohlašuje letošní vítěz Ligy mistrů. Stane se hvězdou Série A?


9. LISANDRO LOPÉZ (Porto - Lyon)

Přestupová částka: 24 milionů eur (612 mil. korun)

373145:gallery:true:trueŠestadvacetiletý Argentinec patřil mezi klíčové postavy FC Porta. V dresu portugalského celku nastřílel během dvou sezon 34 branek.

Zazářil v Lize mistrů, kde šesti trefami v deseti zápasech výrazně pomohl Portu až do čtvrtfinále.

Není divu, že kolem Lopéze kroužily bohaté evropské kluby.

Nakonec po rychlonohém střelci sáhl francouzský Olympic Lyon. Úkol argentinského útočníka je jasný.Měl by nahradit Karema Benzemu, který zamířil do Realu Madrid.


8. DIEGO (Werder Brémy - Juventus Turín)

Přestupová částka: 24,5 milionu eur (624,5 mil. korun)

Diego DiegoFoto Int.
Brazilský špílmachr na sebe výrazně upozornil v dresu bundesligového Werderu Brémy, kam zamířil po nepříliš povedené štaci v Portu.

Poslední sezony patřil k nejlepším hráčům německé soutěže, Werder Brémy na jeho umění hodně spoléhal.

Ačkoli Brémy v loňské sezoně bundesligy skončily až na desátém místě, Diego nastřílel úctyhodných dvacet gólů.

S německým klubem byl úspěšný i na evropské scéně. Werder se probojoval do finále poháru UEFA, kde podlehl Šachťaru Doněck.

Od podzimu na jeho umění bude spoléhat italský Juventus. "Staré dámě" má čtyřiadvacetiletý Brazilec pomoct nahradit Pavla Nedvěda, který ukončil kariéru (minimálně v Itálii). Zastoupí českého běžce technický Diego?


7. FELIPE MELO (Fiorentina - Juventus)

Přestupová částka: 25 milionů eur (637 mil. korun)

Felipe Melo Felipe MeloFoto Internet
Vysázet takovou částku za defenzivně laděného fotbalistu není příliš obvyklé. Felipe Melo si však svými výkony v dresu Fiorentiny řekl o zájem velkých klubů.

Kolem šestadvacetiletého Brazilce dlouho kroužil Arsenal, kam měl zamířit výměnou za Emanuela Eboueho. Dohoda s londýnským celkem byla blízko, nakonec však Melo zůstane v Itálii.

Juventus jako jediný klub splnil klauzuli, podle které Melo nesměl přestoupit za méně než 25 milionů eur. Do Fiorentiny měl místo něj zamířit český obránce Zdeněk Grygera, z toho však sešlo. Stane se brazilský reprezentant oporou Juve?


6. CARLOS TEVÉZ(Corinthias - Man. City)

Přestupová částka: 29 milionu eur (739,5 mil. korun)

Carlos Tevez. Carlos Tevez.Foto ČTK/AP
O přestupových tahanicích okolo argentinského štírka se napsaly stohy papíru. Tevéz pod Alexem Fergusonem nedostával příliš prostoru, v klubu se cítil nechtěný. Proto bylo už během sezony jasné, že pětadvacetiletý útočník změní dres.

Dvouleté hostování Tevéze chtěli v přestup proměnit i United. Částku, kterou požadoval majitel hráčových práv Kim Joorabchian, vedení "rudých ďáblů" odmítlo zaplatit. O služby šikovného Argentince se ucházely i Chelsea, Liverpool nebo Arsenal. Nakonec zvítězily miliony arabských šejků.

Měští rivalové Manchester City nabídli v přepočtu téměř 750 milionů korun, což rozhodlo. S Tevézem, Robinhem, Adebayorem a dalšími útočnými esy plánují "citizens" útok na špici Premier League. A pro Tevéze je nové angažmá jistě velkou výzvou...


5. MARIO GOMEZ (Stuttgart - Bay. Mnichov)

Přestupová částka: 30 milionů eur (765 mil. korun)

373142:gallery:true:trueNěmecký reprezentační útočník se postaral o nejdražší přestup v historii bundesligy.

Překonal odchod opěvovaného Diega do Juventusu i částku, kterou v roce 2007 zaplatil Bayernu Manchester United za Owena Hargreavese.

Bayern Mnichov dobře ví, proč za Maria Gomeze vysázel téměř 800 milionů korun.

Třiadvacetiletý hráč patří dlouhodobě k nejlepším útočníkům bundesligy, v poslední sezoně byl s 24 góly třetím nejlepším střelcem soutěže.

"Mario je jeden z nejlepších útočníků v Německu, moc jsme o něj stáli," přiznal předseda Bayernu Karl Heinz Rummenige.

S Gomezem ještě vzroste ofenzivní síla bavorského klubu."Chci vyhrát Ligu mistrů," neskrývá svůj sen. Vyplní se Gomezovi přání v Bayernu?


4. KAREM BENZEMA (Lyon - Real Madrid)

Přestupová částka: 35 milionů eur (892,5 mil. korun)

Karim Benzema slaví svůj první gól v debutu za Real Madrid. Karim Benzema slaví svůj první gól v debutu za Real Madrid.Foto ČTK/AP
Francouzský útočník patřil mezi nejžádajnější "zboží" na přestupovém trhu. Dlouho dopředu bylo jasné, že hvězdu takového formátu nemůže Lyon udržet.

Karem Benzema sice neprožil nejlepší sezonu, přesto po něm prahly prakticky všechny evropské velkokluby.

Bitvu o teprve jednadvacetiletého kanonýra vyhrál Real Madrid, král letošního přestupového období. Benzema zamíří do klubu svých snů. Vždyť právě zde střílel góly Brazilec Ronaldo, kterého francouzský fotbalista tolik obdivuje.

Nejtalentovanější útočník francouzského fotbalu by měl být jednou z hlavních zbraní nově budovaného "Los Galacticos II.".

A mladík nešetří sebevědomím. "Třeba nahradím Raúla," nebojí se konkurence rozený střelec.


2 - 3. KAKÁ (AC Milán - Real Madrid)

Přestupová částka: 68 milionů eur (1,7 mld. korun)

373141:gallery:true:trueV zimě odolal vábení arabských šejků Manchesteru City, na letní nabídku Realu Madrid už kývl. I na popud vedení milánského AC, kterému se horentní suma za majitele Zlatého míče z roku 2007 náramně hodí.

Kaká se Madridu upsal na šest let, ročně si vydělá 247,5 milionu korun. Mezi fanoušky "bílého baletu" se těší velké oblibě. Na Santiago Bernabeu ho vítalo přes 40 000 diváků.

Sedmadvacetiletý záložník má spolu s Cristianem Ronaldem obnovit slávu Realu. Trenér Pellegrini věří, že si hvězdná dvojice bude rozumět. Splní skromný Brazilec velká očekávání?


2. - 3. ZL. IBRAHIMOVIČ (Inter - Barcelona)

Přestupová částka: 46 milionů eur (1,17 mld. korun) + Samuel Eto´o

Zlatan Ibrahimovic se představuje Barceloně Zlatan Ibrahimovic se představuje BarceloněFoto ČTK/AP
Spolu s Brazilcem Kaká jde o druhý největší přestup fotbalové historie. Zlatan Ibrahimovič se zároveň stal nejdražší posilou katalánského klubu.

Barcelona za švédského útočníka k více jak jedné miliardě korun Interu přihodila i Samuela Eto´a, jehož cena je stanovena na 22 milionů eur.

Švédský dlouhán patřil k největším hvězdám italské série A. V loňské sezoně si vystřílel korunu krále střelců, za Inter si v 88 ligových zápasech připsal 57 zásahů. Nyní bude Ibrahimovič své umění předvádět na Nou Campu.

Muž s kontroverzní pověstí a fotbalovým instinktem zabijáka by měl v útoku doplňovat duo Messi, Henry.

"Nepřišel jsem jako náhrada za Eto´a, jsme každý úplně jiný typ," upozorňuje sedmadvacetiletý hráč. Zazáří ve španělské La Lize?


1. CR. RONALDO (Man. United - Real Madrid)

Přestupová částka: 93 milionu eur (2,4 mld. korun)

Cristiano Ronaldo rozdává úsměvy osmdesáti tisícům fanoušků Cristiano Ronaldo rozdává úsměvy osmdesáti tisícům fanouškůFoto ČTK/AP
Suma za portugalského kouzelníka bere dech. Cristiano Ronaldo se přestupem do Realu Madrid stal suverénně nejdražším hráčem planety. Zároveň si splnil dětský sen obléct sněhobílý dres madridského klubu.

Šéf Realu Florentino Peréz u nákupu Ronalda dobře věděl, co dělá. S příchodem portugalského záložníka se zvedne návštěvnost, popularita klubu a bezpochyby i fotbalová kvalita týmu. Vždyť jakého hráče by na stadion přišlo přivítat 80 000 fanoušků?

Kvality třiadvacetiletého Portugalce není třeba připomínat. V Manchesteru United ovládl fotbalovou Evropu, s Lionelem Messim se nyní přetahuje o pozici nejlepšího fotbalisty světa.

"Dokážu, že v Madridu neudělali chybu, když za mě vysolili takovou pálku. Chci vyhrát další trofeje, Real je pro mě ten pravý tým," chválí si Ronaldo své nové angažmá. Podmaní si španělskou ligu?


Pozn.: u přestupu Emanuela Adebayora z Arsenalu do Manchesteru City nebyla zveřejněna oficiální částka, proto jsme ho do pořadí nezařadili. Spekuluje se o 25 milionech liber (asi 750 mil. korun), což by mezi letními přestupy znamenalo 6. místo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud