28. srpna 2009 • 19:04

Platiniho socialistická revoluce: Kluby utratí jen to, co samy vydělají!

Autor: ČTK, tbl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec projektům jako Chelsea nebo Manchester City, už žádné utrácení a týmy plné hvězd po vzoru Realu Madrid. To je představa předsedy UEFA Michela Platiniho o ideálním fotbalovém uspořádání. Čtyřiapadesátiletý Francouz teď udělal důležitý krok za splněním svého snu.



Rada fotbalové federace UEFA pro strategii dnes jednoznačně odsouhlasila návrh, který zamezuje zadluženým klubům od ročníku 2012/13 účast v Lize mistrů. Tím si chce vrcholný fotbalový orgán posvítit na kluby, které si půjčují astronomické částky na posily případně využívají štědrosti svých majitelů.

Podle nového pravidla budou moci kluby utratit jen takové množství peněz, které získají výhradně z fotbalových aktivit jako je prodej vstupenek či televizních práv.

UEFA se na tomto kroku dohodla se zástupci nejbohatších klubů, hráčské unie i ligových soutěží. "Ekonomická férovost je klíčová k udržení evropského fotbalu. Je to důležitý průlom," nechal se slyšet prezident UEFA Michel Platini.

Tomu se nelíbí nejen vysoké investice Realu Madrid, který si na drahé letní posily půjčoval stovky milionů eur. Kritický je i v případě Manchesteru United či Liverpoolu, které se v moci amerických majitelů dostaly do velkých dluhů. Velkou finanční spirálu roztočil v Premier League i Manchester City, který má za zády peníze bohatých arabských šejků.

V polovině září ustanoví UEFA zvláštní komisi, která bude na hospodaření klubů dohlížet. Ta bude moci navrhovat různé finanční sankce či vyřazení z mezinárodních soutěží.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud