10. ledna 2010 • 09:50

Togo otočilo. Na mistrovství Afriky chce hrát

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Mistrovství Afriky se nakonec uskuteční bez fotbalistů Toga. Tým kolem hvězdného útočníka Emmanuela Adebayora se na výzvu vlády kvůli pátečnímu ozbrojenému útoku, který si vyžádal tři oběti, turnaje nezúčastní.



Hráči původně chtěli sami odstoupit, ale pak změnili názor s tím, že budou na turnaji bojovat na hřišti i za tři zemřelé: řidiče autobusu, který výpravu vezl do dějiště turnaje v Angole, mluvčího a asistenta trenéra. Premiér Toga Gilbert Houngbo jim však vzkázal, že reprezentační tým nesmí na šampionátu nastoupit a pro fotbalisty do Angoly poslal vládní letadlo.

"Politici rozhodli, že se máme vrátit, tak se vracíme," citovala BBC Adebayora. "Když jde o mrtvé, měla se soutěž zrušit, ale Africká fotbalová konfederace rozhodla jinak. My jedeme domů a přejeme těm, co zůstávají, hodně štěstí. Hlavně Burkině Faso, Pobřeží slonoviny a Ghaně," jmenoval útočník Manchesteru City další účastníky skupiny B, v níž mělo Togo hrát.

Na fotbalisty Toga stříleli samopalem »

"Říkal jsem jejich funkcionářům, že mohou být v Cabindě kdykoli také napadení. Doufám, že budou opatrní," dodal.K útoku, při němž byli vážně zraněni i dva fotbalisté, se přihlásila separatistická skupina FLEC, bojující za osamostatnění provincie Cabinda.

Právě v této části Angoly se má odehrát část šampionátu, přestože tamní separatisté hrozí dalšími útoky. Angolský premiér Paul Kassoma nicméně ujistil, že mistrovství bude bezpečné. Organizátoři šampionátu dnes také rozhodli, že před každým zápasem úvodního kola se bude na památku tří obětí útoku držet minuta ticha.

Tožská vláda už v sobotu oznámila stažení mužstva, fotbalisté však chtěli hrát na památku tří obětí a osmi zraněných. Mezi ně patří i náhradní gólman Kodjovi Obilale, kterého kulky ze samopalu zasáhly do břicha a zad. Brankář byl převezen do Johannesburgu a jeho stav po operaci je stabilizovaný.

"Celá výprava se sešla a rozhodli jsme se, že v pondělí proti Ghaně nastoupíme. Lidé za tento turnaj umírali a my nemůžeme utéct jako zbabělci. Zůstaneme tu kvůli nim," uvedl záložník Grenoblu Alaixys Romao.

Předseda tožské vlády Houngbo však dnes vyzval fotbalisty k okamžitému návratu do Toga. "Pokud by (na mistrovství) někdo přesto vystupoval pod tožskou vlajkou, nebudeme to považovat za náš reprezentační tým," řekl novinářům.










Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud