15. února 2010 • 18:40

Audit fotbalového svazu ukázal nedostatky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Audit fotbalového svazu ukázal nedostatky při vyúčtování účasti české reprezentace na mistrovství světa 2006 a mistrovství Evropy 2008 a také další chyby minulého vedení.



Nesprávný postup při prodeji domu v pražské Kozí ulici, řešení sporných kauz a organizační nedostatky uvnitř svazu i ve spolupráci s dceřinou marketingovou společností STES.

Forenzní audit si nechalo vypracovat po loňském zvolení nové vedení fotbalového svazu a členové výkonného výboru obdrželi jeho výsledky na dnešním jednání v hotelovém zámku Štiřín. Uvedené výtky se prý vesměs shodovaly s tím, co současní funkcionáři ČMFS už tušili.

"Výtky byly hlavně ve dvou oblastech: organizační nedostatky uvnitř svazu a pak také nedořešené právní kauzy z minulosti včetně prodeje nemovitosti v Kozí ulici či nejasnosti ve vyúčtování účasti reprezentace na šampionátech v Německu v roce 2006 či Rakousku a Švýcarsku o dva roky později," uvedl po jednání místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Auditorům se nelíbila také komunikace mezi jednotlivými odděleními svazu na jedné straně a zástupci STES na straně druhé, či zásady, jak byl za minulého vedení sestavován rozpočet.

"Především v řešení některých kauz chceme mít rychle jasno. Zadáme advokátní kanceláři návrh řešení a na příštím jednání se rozhodneme o dalším postupu," řekl Rajchl.Současné vedení se hodlá podobným chybám v budoucnosti vyhnout a už schvalování rozpočtu pro příští rok se odehrálo v jiném režimu.

"K jeho sestavení jsme došli jinou cestou. Dnes jsme potvrdili, že rozpočet na letošní rok bude 200 milionů korun, zhruba o dvanáct milionů méně než ten v minulém roce," uvedl předseda svazu Ivan Hašek. Loňský rozpočet byl podle něj uzavřen s přebytkem 167.000 korun.

Vyrovnaný bude i letošní rozpočet, ale bylo nutné najít úspory. "Jen na chodu sekretariátu jsme pro budoucnost ušetřili mezi pěti až šesti miliony korun ročně. Nový finanční šéf pan Kabelka bude mít přehled o toku peněz jak na svazu, tak ve STESu," řekl Rajchl, podle kterého nebude nutné sahat do mnohamilionových rezerv z minulosti, které vznikly především při prodeji domu v Kozí ulici.

ČMFS má přislíbeny granty až do výše sto milionů korun od FIFA a UEFA na výstavbu nové budovy na Strahově v sousedství dnešního sekretariátu, kde je svaz v pronájmu.

"Pokud chceme granty využít, musíme začít stavět do roku 2012, stejnou sumu budeme muset sehnat také my. Zatím ale nemáme územní rozhodnutí, pak můžeme jednat," uvedl Hašek.Jedna z výtek auditu se týkala i prodeje vstupenek. Vedení svazu řeší distribuci lístků jako jednu z priorit, ale ještě není zřejmé, pro jaký typ se rozhodne.

V každém případě v budoucnu už odpadne nutnost kupovat vstupenky výhradně přes internetovou stránku ČMFS.Na jednání ve Štiříně vystoupil také šéf disciplinární komise Jiří Golda, který hodlá i v budoucnu tvrdě trestat úmyslné zákroky a na jaře se chystá více zaměřit na simulování.

"Připravuje také novelu současného disciplinárního řádu, který začne platit od léta. Bude v ní zahrnut i zákaz sázení na stejnou soutěž, v níž fotbalista hraje," řekl Hašek.Vedení svazu rovněž ocenilo futsalisty za zisk bronzových medailí na nedávném mistrovství Evropy.

Každý z hráčů dostane 10.000 korun.Výkonný výbor se také domluvil, že do června, kdy oslaví první rok své fotbalové vlády, připraví strategický plán na další roky. "Podle něj bychom se chtěli řídit v dalších letech. Měl by nám ukázat, kam chceme směrovat," prohlásil místopředseda Rajchl.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud