Michal Koštuřík
15. února 2010 • 19:35

EUROFOTBAL: Beckham proti svým United

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady! Poprvé po sedmi letech od odchodu z Old Traffordu se slavný David Beckham postaví „svému“ Manchesteru United. V dnešní první osmifinálové bitvě Ligy mistrů navlékne dres AC Milán a bez nostalgie se pustí do svých kamarádů. Pokud tedy nastoupí…



Beckham versus Manchester United, poprvé v soutěžním utkání. To je pikantní událost celosvětového významu. Nafouknutá bublina ale může rychle splasknout. Kouč „rossoneri“ Leonardo si není jistý, že čtyřiatřicetiletého metrosexuála postaví do elitní jedenáctky.

Spíš to vypadá, že záložník zůstane na milánském stadionu San Siro na lavičce náhradníků stejně jako v pátečním duelu Serie A proti Udinese. Ať tak či onak, aspoň pár minut by si měl užívat nevšední okamžik. „V minulosti jsem prohlašoval, že si nedovedu představit hrát proti Manchesteru. Nyní už jsem na to připraven,“ ujistil „Becks“.

David BeckhamFoto čtk
Na Old Trafford získal anglický idol šest titulů pro vítěze Premier League, dvakrát s týmem triumfoval v FA Cupu a jednou v nablýskané Lize mistrů. Deset let jej trénoval sir Alex Ferguson, který mu jednou v návalu vzteku způsobil kopačkou tržnou ránu na tváři. „Mám plno vzpomínek, Manchester zůstane navždy součástí mého života,“ prohlásil Beckham pro týdeník News Of The World.

Nyní už odpočítá hodiny do zápasu, jehož průběh si donedávna ani nedokázal vysnít. Stále měl pocit, že bude lepší se střetu s „red devils“ vyhnout. „Když jsem působil v Realu Madrid, vždycky jsem doufal, že narazíme na Manchester. Ale uvnitř mi cosi říkalo, že ještě není ta pravá chvíle. Cítil jsem, že dosud nepřišel čas vrátit se zpět na Old Trafford,“ líčil anglický reprezentant.

Situace se ovšem změnila. Po losu osmifinále Ligy mistrů najednou Beckhamovi do sebe vše zapadlo. „Když jsem se dozvěděl, že jsme dostali Manchester, řekl jsem si: O. K., tak to má být,“ pousmál se mistr centrů a přímých kopů, který se na souboj s bývalými spoluhráči těší. „Narazí na sebe dva velké týmy. Bude to skvělý zážitek pro hráče i diváky,“ nepochyboval.

Je tady jedno velké ALE…Beckham, který v Miláně hostuje z amerického Los Angeles Galaxy, nemá momentálně zdaleka jisté místo v základní sestavě. Brazilský stratég Leonardo totiž přestavuje hru mužstva na ofenzivní systém 4-3-3 a vměstnat se mezi tři záložníky je pro stárnoucího borce problém.

V pátek proti Udine (3:2) dostali přednost prověření italští reprezentanti Ambrosini, Gattuso a Pirlo. Beckham nastoupil až v závěru a nezdál se být v top formě. „Zkoušeli jsme hráče na různých pozicích. I David může hrát na několika místech. Uvidíme, jestli bude v úterý v základu,“ pokrčil rameny Leonardo.

Otevřeně: nečeká se to. Nejsledovanější osoba usedne pravděpodobně mezi náhradníky a bude čekat na pokyn kouče. „Vím, že je to pro Davida specifický zápas. Nastoupit v Lize mistrů proti bývalému klubu, to je vždycky zvláštní,“ uznal Leonardo.

David Beckham na stadionu AC Milán.Foto ČTK/AP


Odstavení na lavičku by „Becks“ jistě těžce nesl. Sám však přiznal, že emotivní náboj pro něj bude mít hlavně odveta na stadionu soupeře. „Hrát na Old Trafford za hosty, to bude něco jiného. Tam bude obtížné oprostit se od emocí,“ řekl věhlasný záložník.

Přesto se snaží na svou minulost v Manchesteru moc nemyslet. „Nyní jsem hráčem AC a mým cílem je vítězství. Pro Milán udělám všechno. Vím, že se o mně bude hodně mluvit, protože je to poprvé, co nastoupím proti United. Odehrál jsem v kariéře spoustu velkých zápasů a tohle bude jeden z největších. Není však o mně, ale o tom, abychom se v Lize mistrů probojovali do dalšího kola,“ objasnil.

Londýnský rodák by byl také rád, kdyby si fotbalový svět více všímal jeho parťáka Ronaldinha, který se po mizerných sezonách vrací mezi elitu. „V poslední době je ve skvělé formě. Proti Udine Ronnie ukázal, že dokáže otevřít jakoukoliv obranu. Určitě se dá srovnat i s Rooneym,“ pochválil kontroverzního brazilského borce, jenž by měl na hrotu nastoupit s krajanem Patem a Nizozemcem Huntelaarem. A co Beckham? Bude držet palce na lavičce?

deník Sport V úterním deníku Sport najdete:
» celou řadu zajímavostí ze světa fotbalu

O čem mluví:
» Začne pod novým koučem nová éra Juventusu?
» Jaké první dojmy z Palerma má Ondřej Čelůstka?

Ach ty zlobivé trenky, jakoby si v duchu říkal Beckham.
Ach ty zlobivé trenky, jakoby si v duchu říkal Beckham.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud