25. února 2010 • 15:49

Česko - Slovensko 0:2. Jsme horší ve fotbale i v hokeji

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
87
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo z vás se vyžívá v rivalitě mezi Čechy a Slováky, musí poslední dobou trpět. Východnější z obou národů teď dává ve sportu svému bratrovi pořádně na frak. Nejdřív Slováci na rozdíl od Čechů postoupili na fotbalové mistrovství světa, pak se hned po čtvrtfinálovém vypadnutí Růžičkova celku probojovali mezi nejlepší čtyři mužstva hokejové olympiády. Smiřte se s tím, oni jsou teď lepší.



Na Slovensku vládne hotová sportovní mánie. Vybavte si, jak to v Česku vypadalo v roce 1998 při olympiádě v Naganu. To je přesně Slovensko 2010. Navíc s výhledem, že i kdyby se země už neradovala ani z jednoho dalšího hokejového vítězství, fanoušci se pořád mají na co těšit: na fotbalový šampionát, kde budou Češi chybět.

„Snad teď mají lidé na Slovensku ze sportu radost,“ přeje si kouč slovenské fotbalové reprezentace Vladimír Weiss.

507730:gallery:true:true

A neplete se. Jen to srovnejte s náladou mezi českými fanoušky. Nejdřív je naštvala odfláknutá fotbalová kvalifikace, pak i hokejová mizérie na olympiádě. Pro ně je teď zle, což si leckteří Slováci po letech plných sportovní bídy umí užít. "Česká nadutost dostala přes hubu."

Nutno dodat, že tohle hecování existuje už dlouho. Letošní olympiádu otevíralo právě hokejové derby mezi Českem a Slovenskem. Vyhráli ho Češi a slovenský útočník Pavol Demitra se pak vztekal: "To je neuvěřitelné, jací jsou Češi simulanti."

Demitra: Češi jsou simulanti

Tehdy ještě dobře naložené Jágrovo mužstvo reagovalo se shovívavým úsměvem. "Český národ ať udělá sbírku, každý dá pětikorunu, koupíme kamion papírových kapesníků a pošleme je do Košic tím jejich courákem. Ať si je tam všichni rozeberou a můžou si zatlačit slzu!“ dobíral si Slováky masér české reprezentace Petr Bílek.

Slováci slaví gól ve švédské brance.Foto ČTK

Jenže uplynulo jen pár dnů a smějí se Slováci. "Ty kapesníčky vám rádi vrátíme." Český hokej je v jejich očích „náhodný a haluzný“.

Do rubriky Medailové naděje serveru deniksport.cz přišel i takový vzkaz: „Ste cukrove panenky, ktore sa neudrzia na nohach, patrite skor do Hollywoodu ako na klzisko a este aj rozhodca vam to zere. Zda sa, ze mate tie cirkusantske cisla v krvi, nie nadarmo sa vravi: Co Cech, to cirkusant.“

Za dvacet let od revoluce poprvé nahoře

Češi si to samozřejmě nenechávají líbit, takže je z toho pořádná hádanice. „Za dvacet let od revoluce jste poprvé nahoře a dáváte nám to sežrat jako kdybychom vam nesahali ani po kotníky,“ zlobí se na Slováky jeden ze čtenářů serveru idnes.cz.

Radost slovenských fanoušků po postupu fotbalistů na světový šampionát.Foto ČTK

Zdaleka ne všechny diskuze jsou ale takhle vyostřené. Například server hokej.sk zasypaly české gratulace, které zjevně překvapily i mnohé slovenské čtenáře.

Jeden z nich to ocenil takto: „Že by už ludia dostavali rozum? Tak sa k tomu pridajme aj my. Ďakujeme, bratia. Budeme bojovať aj za vas. Aj na fotbalovom MS v Afrike!“

Koneckonců se zdá, že asi ještě nikdy se Češi nechystali tolik fandit Slovákům jako teď při olympijském semifinále proti Kanadě. Takže až se z vaší oblíbené hospůdky ozve v noci na sobotu „Slovenskóóóó, Slovenskóóóó!“, nedivte se. To aspoň na chvíli ožíje bývalá československá federace.

Vstoupit do diskuse
87

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud