5. března 2010 • 07:49

Český fotbal přišel kvůli STES o 30 milionů

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dceřiná společnost Českomoravského fotbalového svazu STES za poslední tři roky pod starým vedením ČMFS podivně prohospodařila třicet milionů korun. S odvoláním na výsledky auditu to uvedly dnešní Hospodářské noviny.



STES - obchodní a marketingová společnost ČMFS - podle HN nevýhodně nakládal se sponzorskými dary i s vysílacími právy na českou ligu.

Audit zkoumal období od června 2006 do června 2009 a odhalil řadu nesrovnalostí ve smlouvách, které byly uzavírány nevýhodně, mnoho důležitých dokumentů prý naopak vůbec nenašel.

Předseda svazu Ivan Hašek, jehož nové vedení si audit zadalo, se nechtěl k výsledkům zatím příliš vyjadřovat. Nejdříve si materiál musí důkladně prostudovat odborníci.

Podle místopředsedy Jindřicha Rajchla by ale zjištěné skutečnosti mohly vést až k trestním oznámením a vymáhání škody.

"Řešení je celá řada. Můžeme plnění požadovat zpětně, vymáhat náhradu škody po statutárních orgánech, nebo podávat trestní oznámení," připustil podle HN Rajchl.

Vlastimil Košťál Vlastimil KošťálFoto Michal Beránek


Klasickými praktikami STES bylo uzavírání nevýhodných smluv - služby byly často předražené a navíc měly takové kontrakty nesmyslně dlouhou platnost.

Jedním z příkladů je podle Hospodářských novin postup kupování reklamy při televizních přenosech. STES kupoval reklamní plochy od klubů, a ty pak poskytoval společnosti JVM.

Jenže místo aby na tom logicky vydělal, tak nakonec musel ještě 1,8 milionů doplatit. Jednatelem JVM při tom byl Lukáš Tuček, v té době zaměstnaný u STES jako tiskový mluvčí reprezentace.

Společnost JVM Promotion figuruje i u dalších nesrovnalostí, na které audit upozorňuje. Šlo o tzv. dvojí produkci, kdy při reprezentačních zápasech šly do zahraničí obrázky z další kamery, která zabírala reklamy tamních firem.

Tato povinnost přestala platit v roce 2000, jenže STES Tučkově firmě platil za tuto službu dál - a neefektivně tak "vyhodil" 3, 6 milionů korun. Navíc prý existuje podezření, že JVM si nechala částku po určitou dobu proplácet dvakrát - od STES i od zahraničního partnera.

Podle bývalého místopředsedy ČMFS Vlastimila Košťála, který byl považován za nejmocnějšího muže českého fotbalu minulé éry, ale k žádným špatnostem nedocházelo a jedná se o pomstu nového vedení.

"Já jsem pochopitelně přesvědčen, že jsme hospodařili správně. Současné vedení fotbalu teď jen vypouští tyhle kouřové clony, aby zakrylo své problémy se sportovní i ekonomickou úspěšností," řekl HN Košťál.

Bývalého šéfa STES Jana Kindu překvapilo, že se vůbec novináři k výsledkům auditu dostali. "Oni už to zveřejnili? Aha, měli jsme s Ivanem Haškem dohodu, že to udělají, až to teprve probereme spolu...," prohlásil překvapeně.

A závěry auditorů, že pod jeho vedením se podepisovaly nevýhodné smlouvy a kšefty se zadávaly spřáteleným firmám, ho nadzvedly ze židle. "Tak ať si to pánové auditoři jdou někdy zkusit, když jsou tak chytří. Pro nedělají vlastní byznys, když tomu tak dobře rozumí? Žádné smlouvy se nevýhodně rozhodně neuzavíraly. Českému fotbalu jsem naopak přinesl miliardy," čílil se Kinda.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud