6. března 2010 • 04:57

Pelta: Vracet 1,59 milionu? Blbostmi se nezabývám

Autor: sh
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neoprávněně vyplacených 1,59 milionu? Nejvyšší muž jabloneckého klubu Miroslav Plelta to zásadně odmítá a nijak se nebojí, že by částku musel vracet. Vlastně se tím ani nermoutí. „Blbostmi se nezabývám,“ netíží si hlavu z nařčení z neoprávněného zisku.



Jedna výtka auditorů míří totiž do klubu FK Baumit Jablonec. Podle nich STES zaplatil při utkání ME do 19 let v roce 2008 za pronájem reklamní plochy na stadionu tuto sumu, přestože si celý stadion pronajal svaz spolu s UEFA včetně reklamních práv.

Co na toto zjištění řeknete?
„Nevím, co bych měl říct. Podle mého názoru, kdyby šlo o neoprávněnou platbu, tak by nikdo nemohl takovou smlouvu uzavřít. Víc nemám co dodat.“

Proč se to tedy ve výtkách objevilo?
„Podle mého neznají souvislosti. A divím se, proč mě nepožádali o vyjádření dřív, než to do auditu dali. Já mám svědomí naprosto čisté, mohl jsem veškeré dokumenty předložit.“

Podle auditorů Jablonec pronajal na šampionát celý stadion včetně reklamních ploch. Je nějaký důvod, proč by ta měla být z této dohody vyčleněna a placena zvlášť?
„Byli jsme jen jedním z pořadatelů šampionátu, který měl náklady, ale také příjmy. A musím upozornit, že z ekonomického hlediska dopadl výborně a českému fotbalu hodně vydělal. Jen mě mrzí, že jsme ho nevyhráli. Všechny smlouvy šly přes organizační výbor, jehož předsedou byl čestný sekretář svazu Rudolf Baťa.“

Audit ovšem naznačil, že STES uzavíral nevýhodné či dvojí smlouvy. Nebyl to i tento případ?
„Ne, to vylučuju. Všechno proběhlo v souladu s předpisy. Proč by také někdo ze STES měl zájem, aby posílal peníze právě do Jablonce?“

Třeba proto, že právě vy jste měl nadstandardní vztahy s Vlastimilem Košťálem, ještě z vašeho působení ve Spartě. Nemohla to být taková pozornost pro vás?
„Ale s Košťálem to nemohlo mít něco společného. On v organizačním výboru nebyl.“

Ale byl vysoký funkcionář ve společnosti STES, která uzavírala smlouvy pro svaz.
„To je pravda. Ale on neměl s tímto turnajem, pro český fotbal velice úspěšným, nic společného. Ta platba pro Jablonec byla naprosto v pořádku. Hodně jsme přispěli, aby přišli diváci a byl ziskový.“

Přesto, nebojíte se tedy, že byste musel tuto sumu vracet?
(úsměv) „To vůbec ne. Jsem naprosto klidný. A blbostmi se ani nezabývám.“

Jaké nedostatky ukázal audit



Tzv. Dvojí produkce
Při mezistátních zápasech české reprezentace platil STES firmě JVM za dodávání záběrů na loga sponzorů soupeře i v době, kdy to nebylo nutné. Od Čechů si televizní signál do zahraničí přebírala německá společnost Sportfive. Povinnost vyrábět pro ni tuto dvojitou produkci měl STES podle auditora jen do konce kvalifikačního období EURO 2000.

Dvojí produkce znamená to, že kamery tuzemské televize snímají „své“ reklamní panely a další kamera přenáší záběry reklamních panelů z opačné strany hřiště pro zemi hostujícího týmu. Jednatelem JVS byl Lukáš Tuček, který měl rovněž s firmou STES kontrakt na funkci tiskového mluvčí, což ukazuje na střet zájmů. Podle auditora v tomto případě STES vynaložil neefektivně 3,6 milionů korun.

Reklamní plochy pro JVS
Při ligových televizních zápasech kupoval STES od klubů reklamní plochy, které dával k dispozici společnosti JVM. Tím STES přišel o 1,8 milionu korun.

Platba Jablonci
STES zaplatil jabloneckému klubu 1,59 milionu korun za pronájem reklamní plochy při ME do devatenácti let v roce 2008. Audit přitom odhalil, že Českomoravský fotbalový svaz měl stadion už pronajatý a vlastnil i reklamní práva.

Předražené reklamní panely

STES také údajně získával reklamní panely od společnosti Logosign dvakrát dráže než je běžná cena.

Vysoké ceny hotelů
Česká fotbalová reprezentace bydlela při zápasech a šampionátech v zahraničí za vyšší ceny, než které hotely uvádějí na internetu.

Nákladný internet
STES platil za provozování webových stránek fotbal.cz firmě CRS Management 241 500 korun měsíčně, což se zdá auditorům jako velmi vysoká částka. Tuto spolupráci lze vypovědět až v šestém roce platnosti pod pokutou pět milionů korun.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud