8. března 2010 • 17:43

EUROFOTBAL: Bayern opět vládne Německu

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na druhé místo nejsou v Mnichově zvědaví. Nezajímá je, neberou ho. I proto nyní slaví. Bayern se totiž po více jak šesti stech dnech objevil na prvním místě bundesligy. Bavorský velkoklub pod nesmlouvavou taktovkou Louise van Gaala najel v únoru na vítěznou vlnu a deník Sport jej vyhlásil týmem měsíce.



Bayern Mnichov v čele ligové tabulky? Takový pohled si fanoušci tohoto klub museli dlouhou dobu odpírat. Jejich půst trval přesně 652 dní, tedy sedmapadesát ligových kol. Do čela dostala bavorský gigant až výhra nad Hamburkem z minulého víkendu (1:0).

Nad zaplněnou Allianz Arenou (stadion je mimochodem do konce sezony vyprodaný) zazářil ohňostroj. Miliony světélek rozmanitých barev na oslavu 110. výročí klubu měly i druhý důvod.

Bayern natáhnul úspěšnou šňůru. Osm výher, dvě remízy a žádná porážka. Taková je jeho letošní bilance na všech třech frontách – bundeslize, Lize mistrů a domácím poháru.

Frank Ribery s Lionelem MessimFoto ČTK


Především skvostné únorové tažení udělalo z Louise van Gaala „pana nedotknutelného“. Kdo by to byl řekl o muži, jenž byl ještě před několika málo měsíci téměř mužem na odstřel. „Dejte nám čas,“ prosil po nepovedeném startu sezony. Čas dostal...

...A teď společně se svými svěřenci zastavil druhou nejčernější sérii v historii klubu. Déle bez prvního místa v lize byl Bayern jen od čtvrtého kola sezony 1975/1976 do úvodního kola ročníku 1977/1978, tedy rovných 66 zápasů!

Zápasem s Hamburkem jakoby narostla borcům v červených dresech křídla. „Teď už je všechno na nás. Radniční balkón máme rezervovaný každý rok,“ prohlásil sebevědomě Bastian Schweinsteiger, jenž zřejmě začal v hlavě spřádat plány na mistrovskou oslavu. „Leverkusen má určitě kvalitu nato, aby hájil druhé místo,“ přisadil si na adresu velkého rivala obránce Philipp Lahm.

Van Gaal, jenž vášně a emoce v kabině spíše tlumí, však k překvapení všech prohodil: „Kdybych měl teď vsadit své peníze na titul, tak je dám na Bayern.“

„Teď už nás z prvního místa nesestřelíte,“ znělo z Bavorska do zbytku země. Leč konkurence se zastrašit nenechala. Například zkušený kouč Leverkusenu Jupp Heynckes žádné obavy nemá.

Uli HoenessFoto stern.de


„Mají z nás respekt. Vím to. Navenek sice vystupují hrozně silně, ale uvnitř mají pochyby,“ pravil čtyřiašedesátiletý trenér, jenž prostředí v mnichovském klubu velmi dobře zná. Ještě na konci minulé sezony seděl totiž na tamní lavičce.

Že jeho slova nebyla jen výstřelem do tmy, ukázal uplynulý víkend. Bayern pouze remizoval v Kolíně nad Rýnem 1:1, když úvodní branku obstaral paradoxně jeho bývalý hráč Lukas Podolski. „Tohle nás ale nerozhodí,“ pravil po výsledku sportovní manažer Christian Nerlinger. Při prohře Leverkusenu (první v sezoně) se na dostřel Bayernu dostalo Magathovo Schalke. Přesto zůstávají v Mnichově ledově klidní. Věří ve vlastní sílu.

Co by mohlo Bayern ve zbytku sezony vykolejit? Třeba zranění. „Teď se nám nesmí zranit žádný další obránce. Jinak budeme mít problém,“ pravil před víkendovým duelem Van Gaal. Bohužel pro něj opět přišel o jednoho ze zadáků. Před dnešní odvetou osmifinále Ligy mistrů ve Fiorentině má k dispozici pouze tři „čistokrevné“ obránce – Lahma, van Buytena a Badstubera.

Franck RibéryFoto ČTK


I tento fakt jej donutil, aby z klobouku vytáhnul další zázračné dítě. David Alaba. Tak se jmenuje teenager, jenž se zapsal do klubové historie. V sobotu mu bylo přesně sedmnáct let a 255 dní, když se stal nejmladším hráčem klubové historie, jenž nastoupil v nejvyšší německé soutěži. O deset dní tak překonal tři roky starý rekord Toniho Kroose.

Druhý faktor, jenž by mohl zatřást sebevědomím klubu v honbě za titulem, jsou zdravotní trable Francka Ribéryho. Ten si přivezl poranění z reprezentačního srazu a o víkendu nastoupil až do druhé půle. A teprve po jeho příchodu se hra týmu podstatně zlepšila. „Věděl jsem, že v případě nepříznivého vývoje půjde na plac,“ prozradil trenér.

I on by chtěl mít brzy jasno, zda s francouzskou hvězdou může počítat i pro další sezonu. Evropské velkokluby kolem Ribéryho totiž krouží jako hladoví supi.
„Do třech týdnů budu mít jasno,“ pravil hráč ve francouzském televizním pořadu Telefoot. „Chelsea, Barcelona a Real Madrid,“ doplnil jména zájemců. Vzápětí však řekl, že není vyloučené ani setrvání v současném klubu.

Světlo do celé kauzy přinese již dnešní odveta osmifinále Ligy mistrů ve Florencii, ve které Bayern hájí vítězství 2:1 z prvního utkání. Pokud uspěje, bude šance na udržení hvězdy o poznání větší. Bayernu jde v Itálii opravdu o hodně: hraje o postup do čtvrtfinále, o udržení Ribéryho a samozřejmě o sebevědomí. V případě dnešního večerního úspěchu by Robbena a spol. v cestě za 22. mistrovským titulem konkurence naháněla asi marně.

Frank Ribery s Lionelem Messim
Frank Ribery s Lionelem Messim


deník Sport V úterní příloze deníku Sport Eurofotbal najdete:
» řadu zajímavostí z českého i evropského fotbalu

O čem se mluví:
» Jak se daří Onřeji Čelůstkovi v Palermu?
» Velký rozhovor s Jiřím Jarošíkem
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud