26. listopadu 2014 • 14:24

Kaberle: Měl jsem i jiné nabídky, ale na Kladně jsem doma

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový obránce Tomáš Kaberle se po pár měsících vrací do kladenského dresu. Světový šampion a vítěz Stanleyova poháru v minulé sezoně nedokázal zabránit sestupu slavného klubu z extraligy, teď mu chce pomoct postoupit z první ligy zpět mezi elitu. Proto odmítl nabídky z extraligy i zahraničních soutěží a připojil se k mateřskému celku.



"Vždy jsem říkal, že když budu hrát doma, bude to vždy na Kladně. Bylo to těžké rozhodování, i proto, že jsme spadli. Všichni se ale chceme hned vrátit zpátky a napravit to, " řekl Kaberle novinářům po dnešním prvním tréninku s Rytíři.

"Určitě to bude těžké. Důležité je dostat se do baráže a tam je pak vše otevřené. Viděli jsme to v minulé sezoně, kdy postoupily dva mančafty z první ligy," poukázal na fakt, že v letošní baráži uspěly Olomouc a Mladá Boleslav, zatímco Kladno a Chomutov sestoupily.

V soutěžním zápase se Kaberle poprvé objeví v sobotu, kdy se Středočeši doma utkají s Ústím nad Labem. Počítá s tím, že úroveň hokeje v první lize bude slabší.

Kladenská posila Kaberle polyká tréninkové dávky
Video se připravuje ...

"Dostal jsem i jiné nabídky, ale rozhodl jsem se zůstat na Kladně. Jsem tady doma, mám tady rodiče. Všechno není jen o penězích a v mé situaci to už o nich není," uvedl Kaberle, který trvale žije v Torontu, ale teď se do Čech přesunul i s kanadskou manželkou a dětmi.

I když cíl pro sezonu je jednoznačný, Kaberle se snaží myslet postupně. "Musíme se dostat mezi dva mančafty v první lize a pak počkat na extraligové celky v baráži. Musíme ale jít postupně. Nejdříve udělat play off, pak se dostat do finále. Až pak je baráž. V minulé sezoně jsme sami cítili, jak je těžké (baráž) hrát. Doufejme, že to teď dopadne lépe," přál si Kaberle.

Svoji úlohu nechce přeceňovat. "Vím, že hokej není o jednom hráči, ale o týmu. Když se vyhrálo, tak vždy uspěl kolektiv a ne jeden hráč, to v téhle kabině ví každý. Vše musí klapat jako rodina. Zápasy nebude rozhodovat jedna lajna, ale každý má na ledě úkol a ten musí plnit. A je jedno, jestli bude hrát dvě minuty nebo dvacet pět," podotkl.

Kaberle se na Kladno vrátil i proto, že v neuspěl na zkouškách v New Jersey a New York Rangers. Zatímco do kádru Devils se snažil prosadit v kempu před začátkem sezony, Rangers jej zkoušeli v listopadu.

"Smutný z toho nejsem. Dostal jsem nabídku, abych s nimi šel trénovat a že se pak uvidí. Zrovna měli tři hráče zraněné, ale dva se pak vrátili. Šel jsem na dva zápasy do Hartfordu a oni pak chtěli, abych tam zůstal. Že by si mě třeba v sezoně vytáhli. S tím jsem ale nesouhlasil. Hrát v Hartfordu nechám na mladší," řekl šestatřicetiletý Kaberle, který v NHL odehrál včetně play off přes tisíc zápasů.

Kaberle na tréninku Kladna
Video se připravuje ...

Podle všeho je smířen i s tím, že se v elitní zámořské soutěži už nikdy nepředstaví. "Těžko říct. Já mám hlavně chuť hrát hokej a na to, abych se zaobíral tím, jestli je to konec nebo ne, je čas," řekl Kaberle. Smlouva mu umožňuje vrátit se do Ameriky i v průběhu sezony, moc s tím ale nepočítá. "Na zkoušku ale určitě už nikam nepůjdu. Sezona už je rozjetá. Muselo by přijít nějaké zranění," uvedl.

I když se do Kladna vrátil po několikaměsíční přestávce, změn na stadionu zaregistroval dost. Hokejová hala totiž prošla rekonstrukcí. "Vypadá to pěkně, vše je nové a prokouklo to. Každý ví, že zimák potřebuje daleko více, ale to asi bude na etapy. Stojí to hodně peněz. Jednou by to mohlo vypadat pěkně," řekl Kaberle. Zúženou ledovou plochu moc neřeší. "Mně nikdy nevadilo, jestli byl led menší nebo větší. Jen kvalita ledu je trochu jiná, na to si budu muset zvyknout," uvedl.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud