František Suchan
26. března 2015 • 10:04

Motoru fandí i biblický hrdina. Fanoušci oblékli sochu Samsona

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na lidi se šálami i čepicemi v barvách hokejového Motoru tu narazíte pravidelně. I nějaký ten dres se dá zahlédnout, hlavně v den zápasu. Ale během baráže o extraligu mají budějovičtí hráči na náměstí ještě jednoho fanouška, který se odsud nehne. Do trikotu je oblečená i socha Samsona na kašně…



Samson je symbol nadlidské síly, při soubojích s nepřáteli ji hojně využíval. Zrovna takovou budou potřebovat i hokejisté Motoru při soubojích o nejvyšší soutěž proti Slavii, Olomouci a Chomutovu. Nadšení místních pro milovaný klub, na něhož během prvoligového play off chodilo přes šest tisíc diváků, teď proto podpořila i Rada města, když svolila fanklubu obléknout sochu mytické postavy na kašně uprostřed centrálního náměstí Přemysla Otakara II. Kulturní památka tak během následujících týdnů ukazuje návštěvníkům Českých Budějovic, kdo je tady doma, komu se přeje úspěch.

Žlutý dres s charakteristickým M a číslem 750, což je letošní výročí založení města, Samsonovi věru sluší. „Je to jedinečný a výborný nápad. Fanouškům patří obrovské díky, ale poděkování patří i městu, že tuto akci dovolilo,“ kvitoval na klubovém webu Petr Sailer, provozní ředitel Motoru. „Nyní je tu obrovská euforie, ale není to jenom o městu, je to i o památkářích,“ dodal.

Idea vznikla minulý týden na základě inspirace z NHL, protože podobně „fandily“ sochy při play off třeba i ve Philadelphii nebo Chicagu. Schvalovací proces proběhl rychle.

VIDEO: Takhle oblékli sochu

„Tím, jak jsou Budějky menší město, to tady opravdu žije. Lidi si o hokeji povídají snad všude. Že oblékli i Samsona, to svědčí o tom, že tady hokej všechny pobláznil a my jsme za to samozřejmě moc rádi,“ těšilo kapitána Josefa Straku, tahouna týmu.

Ve výjevu na kašně lze navíc prý spatřit i symboliku. Samson totiž poráží lva. Nemohl by to být ten slávistický? „Můžeme to tak nazvat, když budeme hrát se Slavií, bude to slávista,“ smál se Pavel Vágner, šéf zdejšího fanklubu, který dres na mohutné kamenné tělo z vysokozdvižné plošiny pomáhal navlékat. „Klepou se nám ruce, je neskutečné, že nám něco takového umožnili,“ prohodil na klubovém videu.

Teď je důležité, aby se neklepaly ruce hokejistům. Ti vstoupili do baráže porážkou na ledě Olomouce, v pátek je ale čeká první domácí duel právě se Slavií. Samson se bude z povzdálí dívat, jak si povedou…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud