Matěj Hejda
24. března 2016 • 18:39

Barážová Slavia: Před rokem zlomená, teď sebevědomá

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do sezony vstupovali s jasnou misí, vrátít Slavii zpět do extraligy. Po bravurně zvládnutém play off první ligy pro ně přichází poslední krok. Extraligová baráž startuje v úterý. Sešívaní se v ní utkají s vítězem první ligy z Jihlavy a s Karlovými Vary. O posledním účastníkovi baráže se rozhodne v pátečních duelech závěrečného kola skupiny o udržení.   



Ten gól slávistické fanoušky straší ještě dnes. Ne a ne ho vymazat z hlavy. Osudná chvíle: Sedmé kolo loňské extraligové baráže. Odchovanec klubu ve službách Chomutova Vladimír Růžička mladší za vyrovnaného stavu 1:1 posílá puk šestnáct vteřin před koncem za záda slávistického brankáře Dominika Furcha a dává sešívaným nadějím na záchranu rozhodující direkt. „Hrozné, tohle už tady nikdo nechceme zažít,“ vzpomíná obránce Pražanů Ronald Knot. 

Z toho momentu se už Slavia ve zbývajících utkání neoklepala a spadla do první ligy. V extralize ji nahradili právě Severočeši s řadou bývalých slávistů ve svém středu. Hodně trpký pohled pro tábor fanoušků z Edenu.

Teď přišla chvíle na nápravu.

Přesně po roce je v pražských Vršovicích nálada zcela jiná. Psychicky zlomené hráče tam teď nehledejte. Svěřenci trenéra Milana Razýma jsou odhodlání k reparátu. Po nepříliš přesvědčivých výkonech v základní části borci z Edenu v play off přepnuli na vyšší výkonnostní stupeň a v nejkratší možné době postoupili do extraligové baráže. V play off první ligy nejdříve smetli 4:0 na zápasy Prostějov, pak ambiciózní České Budějovice.

Krasojízda play off, teď baráž. Slavia chce zpět mezi elitu
Video se připravuje ...

„Měli jsme před play off menší soustředění. Všechno si najednou sedlo. Během sezony se tady hodně hráčů protočilo, ale teď hrajeme jako tým,“ pochvaluje si současný brankář Slavie Alexander Hylák. Právě muž v masce patří k největším oporám nové Slavie. S necelou jednou inkasovanou brankou na zápas vládne prvoligovým brankářům v play off. „Jsou to jenom čísla, tohle vůbec nesleduju. Chceme postoupit, nic jiného nás nezajímá,“ nezastírá Hylák jasný cíl.

Koncentrace je ze slávistů znát. I věčně usměvavý Kanaďan Robinson je v této fázi sezony soustředěný na celosezónní cíl. „Máme tu rozdělanou misi,“ bleskově vypálí hokejista tmavé pleti.

„Cítím v kabině ohromné očekávání. Celou sezonu jsme hráli kvůli tomuhle. Sezonní výpadky jsou teď zapomenuty. Nekoukám, s kým budeme hrát, jací hráči proti nám nastoupí. Zajímá mě pouze můj tým. Vyhovuje nám tahle pozice. Na rozdíl od týmu ze shora my nemáme co ztratit. Chci pomoci vrátit Slavii zpátky mezi elitu,“ říká Robinson odhodlaně.

Slavia v loňské sezoně zažila kolaps. Ta zkušenost by jim teď paradoxně mohla pomoci. Navíc sešívaní mají v rukou ještě jeden trumf. Sebevědomí a psychickou pohodu a ta hraje v nervy drásající baráží, která startuje v úterý, často největší roli.

Slavia smetla Budějovice a jde do baráže o extraligu
Slavia smetla Budějovice a jde do baráže o extraligu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud