iSport.cz
22. října 2016 • 13:00

Jak si vede špička první ligy? Vládne Kladno, Motor zdobí návštěvy

Autor: iSport.cz, Jaroslav Kalina
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté Kladna se po výhře v Mostu dostali do čela první ligyHokejisté Kladna se po výhře v Mostu dostali do čela první ligyFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Největší favorit vládne, ale hned na druhém místě najdeme zatím největší překvapení. Tak vypadala úvodní čtvrtina základní části první hokejové ligy. Rytíři Kladno vedou ligu, nečekaně za ním najdou fanoušci Prostějov. Do špičky patří i další tradiční hokejové bašty - Jihlava a budějovický Motor. V první šestce se drží i Ústí nad Labem, kat Kladenských z minulého play off. Největší pozornost zatím ovšem sklízí Slavia, která změnila své původní plány o návratu do extraligy, zbavila se drahých opor a padá tabulkou. Jak si zatím vede šest nejlepších týmů WSM ligy?

  • 1. Rytíři Kladno

    Kladenští hokejisté se radují z výhryFoto Michal Beránek (Sport)

    1. místo
    Body: 33
    Skóre: 43:33
    Výhry v základní hrací době: 9
    Výhry v prodloužení: 2
    Prohry v základní hrací době: 3
    Prohry v prodloužení: 2

    Paterova garda veteránů na prvním místě? Žádné překvapení. Kladenští hokejisté po odehrané první čtvrtině soutěže předvádí stabilní výkony. Nepořádají nijak zvlášť velké střelecké hody, k tomu jim stačí dobré výkony gólmanů Miroslava Hanuljaka a Lukáše Cikánka. Důležitým faktorem kladenského úspěchu je vzájemné doplňování mezi zkušenostmi a mladickým elánem. Rozhodujícími muži kladenských vítězství jsou vedle zkušených matadorů Petra Tona, Jiřího Burgera či Petra Tenkráta i šikovní mladíci Jakub Strnad a David Tůma. Čtyřiadvacetiletý Strnad je s pěti góly nejlepším střelcem Rytířů. Play off je ještě daleko, ale cesta, kterou jde Kladno, vypadá opravdu slibně.

  • 2. LHK Jestřábi Prostějov

    2. místo
    Body: 30
    Skóre: 56:42 
    Výhry v základní hrací době: 6
    Výhry v prodloužení: 4
    Prohry v základní hrací době: 2
    Prohry v prodloužení: 4

    Od týmu, který si před dvěma roky vybojoval postup do WSM ligy, se v nové sezoně až tak moc nečekalo. Jenže Prostějov odstartoval opravdu povedeně. Hlavní zásluhu na tom má jeho produktivita. S 58 góly zatím nemá Prostějov konkurenci. Velkou roli v tomto počtu nicméně sehrálo i utkání s oslabenou Slavií, které nasázel 13 branek. Před startem soutěže v Prostějově výrazně posílili. Přišel například zkušený gólman Pavel Kantor nebo útočníci Jan Káňa z Vítkovic a kladenský střelec Jan Rudovský. Do týmu bravurně zapadli a patří mezi rozdílové hráče.

  • 3. HC Dukla Jihlava

    Hráči Dukly JihlavaFoto Jaroslav Legner (Sport)

    3. místo
    Body: 29
    Skóre: 49:32
    Výhry v základní hrací době: 7
    Výhry v prodloužení: 4
    Prohry v základní hrací době: 4
    Prohry v prodloužení: 0

    Naposledy postoupili do extraligové baráže a stejný výsledek by rádi v Jihlavě zopakovali i v této sezoně. V jejím týmu vyniká především útočník Tomáš Čachotský, který je po návratu z ročního hostování ve Zlíně s 19 body zatím nejproduktivnějším hráčem soutěže. Jihlava bodovala v devíti z posledních deseti utkání a vyskočila až na třetí příčku tabulky. Naposledy si Jihlavští smlsli na Benátkách, které na jejich ledě porazili 6:1. Do sezony šla Dukla s šestnáctiletým gólmanem Jakubem Škarkem. Hrdina posledního play off WSM ligy a vítěz Hlinkova memoriálu však nepředvádí zrovna výkony podle očekávání a o slovo si výrazně říká další talent Miroslav Svoboda. Účastník MS do 20 let v roce 2015 odchytal pouze o jedno utkání méně a jeho úspěšnost je 95,5 %.

  • 4. ČEZ Motor České Budějovice

    Hráči Českých Budějovic se radují z gólu proti SlaviiFoto Pavel Mazáč (Sport)

    4. místo
    Body: 29
    Skóre: 46:29
    Výhry v základní hrací době: 9
    Výhry v prodloužení: 1
    Prohry v základní hrací době: 5
    Prohry v prodloužení:

    Mužstvo z jihočeské metropole patřilo již před sezonou k hlavním favoritům. Přišel zkušený trenér Antonín Stavjaňa a dva kanadští hráči - obránce Mitchel Fillman a útočník Angelo Esposito. V úvodních dvou zápasech však přišla klopýtnutí, když Motor prohrál se Slavií a Třebíčí. Od třetího kola, kdy Českobudějovičtí rozstříleli Most 7:0, však jejich hra začala stoupat.  Nejproduktivnějším hráčem je se 13 body (6+7) mladý forvard Luboš Rob. Klub může být spokojený i s domácí návštěvností. Na sedm zápasů Motoru se šlo podívat celkem 37 486 diváků, v průměru 5 355 lidí na utkání. Takovými čísly se zatím nemůže chlubit ani extraligový mistr z Liberce.  

  • 5. HC Slovan Ústí nad Labem

    5. místo
    Body: 26
    Skóre: 56:48
    Výhry v základní hrací době: 6
    Výhry v prodloužení: 3
    Prohry v základní hrací době: 5
    Prohry v prodloužení: 2

    Černému koni minulého play off se před sezonu moc nevěřilo. Vyřazení Kladna ve čtvrtfinále bylo něco nečekaného, do ročníku 2016/17 vstoupili Ústečtí poněkud podcenění vzhledem k odchodům dvou tahounů - střelec David Tůma a matador Petr Tenkrát odešli právě k Rytířům. Slovan si však dokázal poradit i bez nich. Naopak se podobně jako Prostějovu daří hlavně v produktivitě. První dva zápasy proti severočeským sousedům z Mostu a Kadaně vyhráli. Druhému zmíněnému klubu dokonce nadělili devět gólů. Po 16. kole jsou ústečtí hokejisté s 56 vstřelenými brankami druhým nejproduktivnějším týmem soutěže. Lídrem mužstva je útočník Jan Kloz. S 18 body za 11 gólů a 7 asistencí je ústecký odchovanec druhý v produktivitě WSM ligy.                   

  • 6. HC Slavia Praha

    Trenér Slavie Milan Razým během zápasu v Českých BudějovicíchFoto Pavel Mazáč (Sport)

    6. místo
    Body: 26
    Skóre: 38:49
    Výhry v základní hrací době: 6
    Výhry v prodloužení: 4
    Prohry v základní hrací době: 6
    Prohry v prodloužení: 0

    O problémech Slavie se mluvilo ještě před rozjezdem sezony. Člen představenstva Vladimír Pitter však vyhlásil, že do ligy Slavie nastoupí a znovu se pokusí o návrat do extraligy. Pražané se toho drželi a dokázali pravidelně bodovat, dokonce se vyšvihli i na první místo. Tato krasojízda však skončila první týden v říjnu. Na povrch opět vyplavalo téma finančních problémů. Pitter poté přehodnotil své předchozí cíle do sezony a oznámil, že mužstvo začíná s dietou a uskromní se. Potom to šlo všechno jako z kopce. Hráči se hromadně omluvili a neodcestovali na utkání do Prostějova. Dále Luděk Bukač mladší rezignoval na post sportovního manažera. Nechybělo málo a Slavia se sesypala jako domeček z karet. Situace byla chaotická. Skončilo to tím, že klíčoví hráči Hylák, Dragoun nebo Mikulík zamířili jinam. Místo nich přišli na hostování hráči extraligových klubů, kteří nejsou příliš vytěžováni. Z třetí ligy se také vrátil třiačtyřicetiletý odchovanec Pavel Kolařík. Po tomto uskromnění nedali Pražané ve dvou zápasech ani gól. V posledním utkání však přerušili střelecký půst a trápící se Havířov porazili 3:2. Po chaotických událostech si tak alespoň lehce spravili chuť. Na cestě dolů prvoligovou tabulkou se zatím Slavia drží v nejlepší šestici.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud