Ondřej Kuchař
9. října 2017 • 11:36

Bez Jágra, zato s Koreisem. Byznysmen bude trénovat plzeňské Akademiky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několik měsíců se snažili účastníci evropské univerzitní ligy Akademici Plzeň do svého týmu zlanařit Jaromíra Jágra. To se nepovedlo. Na startu ročníku však hlásí jiný trumf. Coby asistent trenéra u nich bude nově působit donedávna ještě aktivní extraligový forvard Jakub Koreis. „Hodně času mi zabere podnikání. Tahle nabídka ale nešla odmítnout,“ hlásí 33letý developer.



Když v srpnu ohlásil konec hokejové kariéry, byl to šok. V jeho věku? Proč? Hokej už Jakuba Koreise prostě tolik nebavil. S žádným klubem si před blížící se sezonou neplácl, a tak se rozhodl skončit. Na kariéře profesionálního sportovce nebyl závislý, hlavním zdrojem jeho příjmů je podnikání.

„Kupuju starší obytné domy, opravuji je a pak pronajímám,“ popsal svůj byznys developer. Dlouho ale bez hokeje nakonec nevydržel. „Nebylo to tak, že bych si nějakým způsobem za každou cenu hledal cestu zpět k hokeji, ale spíš mě zaujal celý projekt EUHL a způsob, jakým Akademici Plzeň vystupují na veřejnosti. Když přišla šance, tak jsem ihned věděl, že bych toho chtěl být součástí,“ řekl pro klubový web.

U mančaftu složeného z vysokoškolských studentů bude působit jako asistent trenéra. „Chtěl jsem nějakým způsobem pomoci a tahle pozice mi přišla nejvhodnější. Bude to něco na pomezí asistenta a konzultanta. Rozhodně jsem ale nepřišel, abych vše přeoral. Hlavní trenér Tomáš Ceperko se Akademikům věnuje už dlouhou dobu a za tu dobu je tu dobře nastavený systém,“ popsal Koreis.

Trenéřině na profesionální úrovni se ale věnovat neplánuje. „Musím řídit svoji developerskou společnost, což mi zabírá většinu času,“ dodal. Právě v Plzni je hlavní sídlo jeho podnikatelského záměru. Ve městě piva se také zároveň narodil a stále tam žije.

S týmem už absolvoval několik tréninků. Úroveň a kvalita kádru ho mile překvapily. „Popravdě je to mnohem lepší, než jsem čekal. Zároveň se mi líbí, že kluci to hrají hlavně pro radost,“ líčí metrák vážící bourák, který za svou kariéru krom Ameriky prošel i Finskem. V Česku pak působil ve Spartě, Kometě a extraligové Plzni, kde svou kariéru letos uzavřel.

Projekt spojení hokeje a studia ho nadchnul, proto angažmá přijal. „EUHL jsem registroval od jejího počátku. Je to určitě běh na dlouhou trať, ale bylo by do budoucna skvělé, kdyby se do projektu výrazněji ponořily samotné univerzity a vznikla zde druhá cesta do profesionálního hokeje, spojená se vzděláním. Dnešní systém výchovy hokejistů je nepřímo nutí si v šestnácti letech vybrat mezi školou a hokejem. A to je cesta do pekel.“

Akademici jsou týmem, který se napříč Českem proslavil zejména svou aktivitou na sociálních sítích. Letos například klub zveřejnil platy svých hráčů. Šlo samozřejmě o žert. Na svých stránkách vystavili jednu velkou nulu s textem, že hrají hokej pro radost.

Půl roku pak uháněli Jaromíra Jágra, kterého lanařili do svého mužstva. Dokonce se za ním vypravili na Floridu, připravili mu dres i místo v šatně. Legenda dala nakonec k jejich zklamání přednost Calgary. „Jágr u Akademiků? Tak třeba to ještě někdy dopadne,“ směje se Koreis.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud