Jakub Hlaváč
19. dubna 2014 • 16:11

Lev dobyl ocelové město, které živí i hvězdného Jana Kováře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Žít byste tady asi nechtěli. Ne, Magnitogorsk toho vyjma zaprášených ulic a šedivých panelových monster moc nenabízí. Slávu města drží především hokejový klub Metallurg, živený místní ocelárnou. Právě ta platí i Jana Kováře, českou hvězdu KHL. Právě tady Lev hraje finále.



Když výprava Pražanů přistála v Magnitogorsku, kondiční trenér Brandon Bovee prones: „Welcome to hell“. Vítejte v pekle. „Až vyjdete z letadla, nezapomeňte se zhluboka nadechnout. Aspoň dvakrát, třikrát,“ smál se.

Místní vzduch vskutku není nejčistší, fabriky do něj nonstop přimíchávají zplodiny ze svých komínů. Nic na tom nemění fakt, že velká část obytné zóny leží na evropském břehu řeky Ural a industriální na asijském.

Všichni zdejší hokejisté se byli v největších ruských ocelárnách podívat na exkurzi. To aby věděli, kdo a jak vydělává na jejich výplaty. Vysoké pece zde stojí od dob Stalinovy vlády, největší růst zaznamenaly právě ve třicátých letech minulého století.

Zásadní roli pak město sehrálo během druhé světové války. Místní tvrdí, že se z jejich ocele vyrobil každý druhý tank a každý třetí samopal. Díky výhodné strategické pozici v podhůří Uralu sem navíc nikdy nedošla německá armáda.

„Člověk si na život tady zvykne. Ostatní ruské destinace nejsou o moc lepší, nestěžuji si. Nejsou tu zácpy jako v Moskvě, na zimáku i v restauraci jste hned,“ tvrdí Jan Kovář, momentálně jediný český hokejista ve službách Metallurgu.

„Volný čas tady trávím především s přítelkyní, vyjedeme si třeba za město, kde je příroda docela zachovalá. Vždycky se nějak zabavíme,“ usmívá se. Sžít se s podmínkami mu pomáhá pohled na výplatní pásku. Logicky.

I on místním zlepšuje životní podmínky svými výkony. Vždyť hokej je zdejší vášní, narazíte na něj na každém rohu. Tu vás lákají plakáty na zápas, tu se vás ptá zvídavý taxikář na formu Lva. Finále je velkou událostí. A sjíždějí se na něj fanoušci i z jiných měst.

Pokud se ho podaří ruskému klubu otočit k obrazu svému, jistě se v rozpočtu železárny najdou finance na štědré odměny. Zatím se však daří Pražanům ocelové město dobýt.



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud