Jakub Hlaváč
20. dubna 2014 • 04:57

Tichá síla! Lev Vehanen ničí soupeře. Sám ale nic nezmůžu, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MAGNITOGORSKU | Tiše sedí a soustředí se. Slovy neplýtvá. A pak brankář Petri Vehanen umlčí i své soupeře. Sebere jim radost z hokeje. Z gólů. Naopak jeho spoluhráči ze Lva o něm mluví neustále. A po právu. Má fantastickou formu, to on je hlavní hvězdou Pražanů. To on vynuloval v pátečním prvním duelu finále KHL (3:0) silný Magnitogorsk. Dnes se hraje na ledě Metallurgu odveta od 13.00.



Dodržuje svoje rituály, nerozptyluje se mluvením. Petri Vehanen je v utkáních vždy maximálně koncentrovaný. Podívejte se na něj. Soupeři do něj najíždějí, provokují. Mohou ho rozčílit. Na chvíli. Než padne puk po znovu na led. Pak je ledově klidný.

„Vždycky se musíte dívat jenom o kousek dopředu. Ne zpátky, na úspěchy či neúspěchy. Důležité je, co se stane v nejbližší budoucnosti,“ opakuje často své hokejové přikázání. V praxi pak opakovaně předvádí, jak výborně funguje.

Čísla z play off
výhry/prohry 11/3
čistá konta 3
úspěšnost 94,2%
průměr branek 1,56

V aktuálním play off KHL si drží průměr 1,56 inkasovaného gólu na zápas. Úspěšnost zákroků 94,2 % procent. Už čísla musí jeho soupeře děsit.

A co teprve, když se setkají s realitou. V Jaroslavli byli během semifinále tak zoufalí, že neváhali klesnout po neúspěšné střele k ledu a bušit do něj pěstmi.

„Jenže všechny moje výsledky jsou stejně úspěchem kolektivu. V dnešním hokeji už bych sám nic nezmohl. Musíte mít před sebou obranu, která bude výborně pracovat. Ta naše je navíc nesmírně obětavá,“ zříká se části fanfár sympatický Fin.

V létě do Prahy přišel ze svého mateřské Raumy, kde si dával od Kontinentální ligy roční pauzu. Když se mu do ní zachtělo zpátky, zadal agentovi požadavek na západoevropskou destinaci. Velmi brzy bylo jasno, Lev získal velkou posilu.

Lev Praha hraje skvěleFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Vybral jsem si skvěle. Praha je úžasné město,“ pochvaluje si šestatřicetiletý brankář. „Mám tři děti, které tam chodí do školky a obecně je tam spousta možností, jak trávit volný čas. Úplně něco jiného, než jsem byl zvyklý v Rusku,“ říká upřímně.

Mimochodem jeho prvním domovem v metropoli byl byt Tomáše Vokouna. „Ale jenom shodou okolností. Neznáme se, vlastně jsme se potkali jenom při předání klíčů. Apartmán mi dohodili lidi z klubu,“ usmívá se.

Ve svém aktuálním angažmá už prožil i několik poněkud kuriózních situací. Například mu po jedné z partií v základní části zmizely ze stadionu obě rukavice. Velmi mrzutá záležitost. Naštěstí zahanbený zlodějíček přinesl další den svůj lup zpět.

„Nakonec to byla docela veselá historka. Mám vždycky jeden pár lapaček i vyrážeček. Jedny používám na tréninku, jsou tvrdší a víc vydrží. Druhé jsou z jemné kůže, šité na míru. Právě ty zmizely. Ale vyrovnal bych se i s jejich definitivní ztrátou,“ tvrdí Vehanen.

Vehanen likviduje další šanci soupeřeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Horší stavy než po krádeži prý prožíval po nejdelším klání historie KHL, které odehrál ve druhém kole proti Doněcku. Chytáním se na ledě bavil 126 minut a 14 vteřin. Dvě standardní hrací doby v kuse a ještě kousek. Nakonec navíc musel skousnout prohru.

„Byl jsem úplně vyřízený. Hotový. Asi jsem málo pil a podepsalo se na mě dehydrování, nebo nevím. Ale nemohl jsem se skoro hýbat,“ vypráví s úsměvem. „Ale i tohle považuji za super zkušenost, bylo to zase něco nového,“ směje se.

A vzápětí zase zvážní. To když přijde řeč na aktuálně probíhající sérii s Magnitogorskem ve finále. „Díváme se jen další krok před sebe,“ opakuje. Tím je dnešní bitva. Další výzva. Ví, že jeho parťáci mu zase budou věřit. Je pro ně nejsilnějším článkem řetězu.

DRUHÝ ZÁPAS FINÁLOVÉ SÉRIE SLEDUJTE NA ISPORT.CZ ONLINE OD 13:00.

Petri Vehanen
Narozen: 9. října 1977 (36 let) ve finské Raumě

Klubová kariéra: Ve finské SM-liize nikdy nechytal za jiný než svůj mateřský klub z Raumy, ale na medaili s ním nedosáhl. Jednu sezonu chytal za švédskou Moru (2005-06), v Rusku poprvé působil v Nižněkamsku (2006-07), pak se přesunul do Kazaně (2009-12). S ní dokázal v roce 2010 dobýt Gagarinův pohár a navíc získal cenu pro nejlepšího brankáře KHL.
Reprezentace: S finským národním týmem získal dvě medaile na světových šampionátech – bronz v roce 2008 a zlato v roce 2011 (8 zápasů, průměr branek 1,24 a úspěšnost 95,4 %).

Lvi dokázali vyhrát první finálový zápas nad Magnitogorskem a vedou v sérii 1:0
Lvi dokázali vyhrát první finálový zápas nad Magnitogorskem a vedou v sérii 1:0

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud