12. září 2011 • 08:46

Poslední hokejista z letadla Alexandr Galimov (†26) zemřel!

Autor: int, šim
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Alexandr Galimov (†26), který jako jediný hokejista z týmu Lokomotiv Jaroslavl přežil ve středu pád letadla, v pondělí nad ránem zemřel. Krátce předtím se podrobil náročné transplantaci průdušnice, kterou jeho tělo nezvládlo. Galimov utrpěl rozsáhlé popáleniny a byl celou dobu po nehodě napojen na plicní ventilaci.



„I přes špičkovou léčebnou terapii s využitím nejlepších postupů se Alexandra Galimova nepodařilo zachránit. Jeho rozsáhlé popáleniny nebyly slučitelné se životem,“ řekl mluvčí moskevské nemocnice, kam byl Galimov několik hodin po pádu letadla z Jaroslavle převezen.

Svědci, kteří pád letadla viděli, popsali, že Galimov stál po pás v řece Volze a hořel. Měl popáleniny na 90 procentech těla, ale podle některých ruských serverů se druhý den po nehodě probral a komunikoval i se svým otcem.

Galimov byl po celou dobu hospitalizace připojen na umělou plicní ventilaci. Při nehodě utrpěl spáleniny dýchacích cest, měl poškozené plíce, ledviny a mnohočetné zlomeniny. V neděli podstoupil šestadvacetiletý hokejista náročnou transplantaci průdušnice, kterou měl silně popálenou, neustále hrozilo nebezpečí otoku plic.

Patřil k ruským hokejovým nadějím

Alexandr Galimov sehrál 342 ligových zápasů, nastřílel celkem 64 gólů a zaznamenal 126 bodů. Byl členem ruské reprezentační dvacítky, která v roce 2005 získala stříbro na juniorském MS. V minulé a předminulé sezoně nakoukl i do seniorské reprezentace, za kterou dal dva góly. Jeden z nich dal Čechům na turnaji LG Hockey Games ve Stockholmu.

Žije už jen člen posádky Sizov

Havárii letounu Jak-42, který převážel celý hokejový tým Lokomotiv Jaroslavl k prvnímu zápasu nové sezony KHL, přežili ze 45 lidí na palubě pouze dva. Útočník Alexandr Galimov a palubní inženýr Alexandr Sizov.

Při havárii, která se odehrála ve středu 7. září odpoledne, zemřeli také tři Češi - Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. S nimi se v neděli na Staroměstském náměstí rozloučili jejich spoluhráči a tisíce fanoušků.

Hokejista Alexandr Galimov zemřel po transplantaci průdušnice
Hokejista Alexandr Galimov zemřel po transplantaci průdušnice

Vstoupit do diskuse
19
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud