Martin Tomaides
13. srpna 2013 • 14:35

TOP 10 hráčů, kteří odešli z NHL a letos je uvidíte v KHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každým rokem chce KHL být více jako NHL. Liga se rozšiřuje, šikovní hráči přichází, týmy expandují do dalších evropských zemí. Přesto je druhá nejkvalitnější hokejová soutěž stále spíše farmou slavnější zámořské sestry, kam zamíří hráči, kteří se v Americe nedokáží prosadit. To ale neznamená, že nejde o hokejisty kvalitní. Podívejte se na přehled těch nejzajímavějších akvizic, které vyměnily NHL za Rusko a fanoušci je díky Lvu Praha budou moci vídat i v České republice.



1. Ilja Kovalčuk, 30 let, pravé křídlo

New Jersey Devils -> SKA Petrohrad
Loňská seozna: 37 zápasů, 31 bodů (11+20)

Tak tohle rozhodně není hráč, který by opouštěl zámoří kvůli nezájmu o svou osobu. Do Ruska se prý superstřelec vrací kvůli rodině, zlé jazyky ale poukazují spíše na horentní sumu, kterou mu nabídl Petrohrad. A protože měl v Americe stále platnou smlouvu s New Jersey, do tohoto města by se asi měl vracet tak maximálně v přestrojení. Jeho náhlý odchod ztížil pozici všem ruským hokejistům, kteří se mají v úmyslu v zámoří prosadit.

2. Nikolaj Antropov, 33 let, centr

Winnipeg Jets -> Barys Astana
Loňská sezona: 40 zápasů, 18 bodů (6+12)

Když se v roce 2009 jako volný hráč rozhodoval, kterému klubu podepíše, vidina spolupráce s Kovalčukem v Atlantě byla rozhodující. I když jeho ruský kamarád klub na konci sezony při trejdu opustil, Antropov tenkrát zažil nejlepší sezonu kariéry (67 bodů) a v klubu působil dál i po přesunu do Winnipegu. Ta poslední nebyla úplně nejlepší, a tak se desátý hráč draftu s necelými osmi sty starty v NHL rozhodl vrátit domů do Kazachstánu.

3. Wojtek Wolski, 27 let, levé křídlo

Washington Capitals -> Torpédo Nižnyj Novgorod
Loňská sezona: 27 zápasů, 9 bodů (4+5)

Dvě nevydařené sezony v řadě a rázem je nežádoucí. Talentovaný polský hokejista Wojtek Wolski načal kariéru ve velkém stylu a v dresu Colorada zažil čtyři parádní sezony. Po výměně do Phoenixu se mu ale přestalo dařit. Rangers se ho zbavili jak rychle to šlo a neuspěl ani na Floridě a ve Washingtonu. Přesto se s 267 body stal druhým nejproduktivnějším polským hokejistou historie v NHL. Hned po Mariuszi Czerkawském.

4. Jonathan Cheechoo, 33 let, pravé křídlo

Oklahoma City Barons (AHL) -> Medveščak Záhřeb
Loňská sezona: 35 zápasů, 32 bodů (13+19)

Tenhle snědý střelec sice už tři roky nehraje v NHL, přesto bude hlavním lákadlem nováčka ze Záhřebu. Přece jen je to pouze sedm let, kdy s 56 zásahy v sezoně uchvátil střelecký trůn NHL. Sledovat tým plný krajánků, ve kterém nehraje ani jeden Rus, bude určitě zajímavé.

VIDEO: Takhle Cheechoo sázel góly v rekordní sezoně

5. Alexandr Burmistrov, 21 let, centr

Winnipeg Jets -> Ak Bars Kazaň
Loňská sezona: 44 zápasů, 10 bodů (4+6)

S velkou naději draftovali před třemi lety v Atlantě z osmého místa kazaňského rodáka, to on měl diváky v příštích letech zvedat ze sedaček. Talent a schopnosti ukázal, to ne že ne, ale pořád tomu něco scházelo. Burmistrov si stěžoval, že má málo času na ledě a vedení o svém umění zkrátka stále nemohl přesvědčit. A tak se, v hodně mladém věku, uchýlil zpět do Ruska. Pokud rozvine svůj talent, bude hvězdou.

6. Tomáš Vincour, 22 let, centr

Colorado Avalanche -> Ak Bars Kazaň
Loňská sezona: 17 zápasů, 4 body (2+2)

Tři roky bojoval o NHL v dresu Dallasu, do prvních dvou útočných lajn se ale prakticky nikdy nedostal. Většinu času strávil na farmě a na konci poslední sezony byl vytrejdován do Colorada. Teď si chce pořádně zaútočit a pravidelně bojovat o reprezentační dres.

7. Ruslan Fedotěnko, 34 let, levé křídlo

Philadelphia Flyers -> Donbass Doněck
Loňská sezona: 47 zápasů, 13 bodů (4+9)

Fedotěnko už sice má své nejlepší roky za sebou, na ledě je ale stále platný. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu nevzdá žádný souboj, i když se týmu nedaří a stále umí i skórovat. O své platnosti pro tým přesvědčil i v minulém ročníku ve Philadelphii. Flyers se sezona naprosto nepovedla, Fedotěnko ale s přehledem vyhrál klubovou statistiku +/- s bilancí + 8.

8. Alexej Ponikarovskij, 33 let, levé křídlo

New Jersey Devils -> SKA Petrohrad
Loňská sezona: 42 zápasů, 9 bodů (4+5)

Výkonnost chlapíka s jedním z nejdelších jmen v soutěži šla v posledních letech rapidně dolů. Z hráče, který v roce 2010 nasbíral 50 bodů se rázem stal hokejista, který stěží nasbírá bodů 20. Slušným výkonem se ještě blýskl v předposledním play off, ve 24 duelech za Devils nasbíral vytáhlý útočník 9 bodů, jinak ale žádná sláva. Bude muset zabrat.

9. Eric Belanger, 35 let, centr

Edmonton Oilers -> Avtomobilist Jekatěrinburg
Loňská sezona: 26 zápasů, 3 body (0+3)

Zatímco většina vysloužilých Kanaďanů míří v případě zámořského nezájmu do Švýcarska, zkušený Belanger si vyzkouší Rusko. Pro bývalého útočníka Los Angeles, Caroliny, Atlanty, Minnesoty, Washingtonu, Phoenixu a Edmontonu, který v NHL odehrál 820 zápasů to bude po Bolzanu (kde působil během výluky v roce 2004/2005) druhá zámořská zkušenost. A asi trochu jiná...

10. Steve Montador, 33 let, obránce

Rockford IceHogs (AHL) -> Medveščak Záhřeb
Loňská sezona: 14 zápasů, 5 bodů (2+3)

Finalista Stanley Cupu z roku 2004 by měl být jedním z lídrů obrany Záhřebu. V NHL odehrál přes 570 zápasů, má respekt okolí, rukavice shodí kdykoliv je potřeba postarat se o svého kolegu a umí i pěkně tvrdě vystřelit.

Další zajímavá jména:

Tim Brent, centr, Carolina -> Nižnyj Novgorod
Devětadvacetiletý forvard se dlouho bil o místo v NHL, předloni vstřelil za Hurricanes 12 gólů, na farmě zvládal i 60 bodů za rok.

Jan Muršak, pravé křídlo, Detroit -> Chabarovsk
Slovinský expres toho v Red Wings odehrál málo (46 utkání - 4 body), ale na farmě válel. V play off nastřádal 17 bodů ve 23 zápasech a pomohl Grand Rapids k vítězství v AHL.

Chris Bourque, levé křídlo, Boston -> Kazaň
V hokejovém životě to jako syn legendárního Raye Bourquea nemá nejlehčí. V NHL se nedokázal prosadit ve třech různých týmech, i když v AHL dokázal nasbírat i 93 bodů. Může překvapit.

Roman Červenka, útočník, Calgary -> SKA Petrohrad
Boj o NHL vzdal po jednom roce v Calgary a vrací se do Ruska, kde už hájil barvy Omsku a během výluky také Lva Praha. Bude hvězdou.

Kurtis Foster, obránce, Philadelphia -> Záhřeb
Jedenatřicetiletý obránce by měl s Montadorem vést obranu ligového nováčka. V zámoří odehrál 405 duelů, před třemi lety dokázal za Edmonton nasbírat 42 bodů v sezoně.

David Ullström, centr, NY Islanders -> Jaroslavl
Talentovaný čtyřiadvacetiletý Švéd bojoval tři sezony o místo v prvním týmu newyorčanů a nutno říct, že když se objevil na ledě, tak nezklamal. Přesto se rozhodl pro odchod do Ruska, kde by měl dostat větší ice-time.

Martin Škoula hrál v poslední sezoně i za Lva Praha.Foto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud