27. listopadu 2013 • 15:25

Svastika v KHL! Dinamo Riga zaplatí za sporný symbol 600 tisíc korun!

Autor: Alice Štefanisková
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtěli si připomenout 95. výročí založení republiky. Místo toho pohoršili veřejnost a od zvláštní komise KHL dostali pokutu milion rublů, což je asi 600 tisíc korun. Před zápasem Dinama Riga s Chanty-Masijskem, který skončil 4:3 pro Dinamo, se na ledové ploše objevila svastika.



Vojenský umělecký soubor během slavnostního zahájení zápasu předvedl na ledě několik obrazců z vlajek. Na konec se objevil i hákový kříž.

Vedení Kontinentální hokejové ligy se tímto případem zabývalo již minulý týden a konstatovalo, že na symbolu není nic špatného.

Nakonec po obnoveném jednání Dinamo dostalo pokutu milion rublů a varování, že pokud se incident bude opakovat, může se obávat vyloučení z KHL.

Stanice BBC se ptala vedení Dinama Riga, ve kterém působí i český brankář Jakub Sedláček, proč se kontroverzní symbol objevil na ledě.

Akademie žurnalistiky a nových médiíFoto RAS

„Je to tradiční lotyšský symbol, má mnoho jmen, ale není to hákový kříž,“ hájil se tiskový mluvčí Dinama Janis Stepitis.

„Je to tradiční znak lotyšského folkloru. Byl používán jako symbol našich ozbrojených sil ještě před obsazením Sovětským svazem v roce 1940,“ dodává.

Vedení KHL to ale nevidí stejně. „Použití všech grafických forem ukazujících nacistické znaky a symboly, stejně tak i podobné obrázky, jsou nepřípustné pro kluby KHL a jejich fanoušky,“ tvrdí.

Proti pokutě se bouří fanoušci Dinama i na jejich oficiálních facebookových stránkách: „Je hloupé, že vedení KHL dalo Dinamu pokutu kvůli našemu národnímu symbolu!“ zlobí se jedna z fanynek.

„Proč tedy nepotrestají i CSKA za rudou hvězdu na dresu?“ hájí svůj tým další z řad fanoušků.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud