Jakub Hlaváč
17. dubna 2014 • 18:45

S kým se utká Lev? Tým z ocelového města řídí Železný Mike i Kovář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Touží si utavit místo kovu zlato, šeď svého města okrášlit leskem Gagarinova poháru. Magnitogorsk je znám díky průmyslu – a také hokeji. Jeho tým v pátek vyzve ve finále KHL pražský Lev. Ruský klub, kde září i útočník Jan Kovář, představujeme v pěti bodech.



Žijí v ocelovém městě

Přizvali světové odborníky, jako inspiraci využili americký Pittsburgh. Podle něj byl v podhůří Uralu, na stejnojmenné řece a obrovských nalezištích železné rudy vybudován Magnitogorsk. Vše se točí kolem místních oceláren, které jsou největší v Rusku. Za dob SSSR bylo město na seznamu zakázaných, cizincům do něj byl vstup odepřen. Následky mohutné průmyslové výroby jsou znát na místním životním prostředí, které je značně znečištěno.

408 Tolik tisíc obyvatel ve městě žije podle sčítání z roku 2010. Populace klesá.

Fanoušci jsou nám teď blíž, vyhlíží finále Lvi Thörnberg a Mäenpää
Video se připravuje ...

Milují i Čechy

Nepříjemné i skvostné okamžiky zažívali během působení v bohatém klubu krajánci. Patrik Eliáš ho během výluky NHL v roce 2005 opouštěl se žloutenkou, Jan Marek či Tomáš Rolinek byli miláčky publika. Právě Marek zde slavil spolu s Jaroslavem Kudrnou vítězství v Superlize v roce 2007 a po tragické smrti způsobené pádem letadla s hokejisty Jaroslavle bylo jeho číslo vyřazeno z místní sady dresů.

11 Tolik českých hráčů už v Magnitogorsku působilo, dvě sezony velel střídačce Marek Sýkora.

Střídačku řídí Iron Mike

Nejen díky své přezdívce sem Železný Mike Keenan pasuje dokonale. Drsný kanadský trenér, který kdysi vydusil v Chicagu mladičkého Dominika Haška, rozšiřuje své renomé za hranice severoamerického kontinentu. Daří se mu znamenitě. Prý slevil ze svých nároků, svým křikem nebičuje svěřence tak často. Ale načrtnout jim správnou taktiku umí pořád. V základní části vyhrál Východní konferenci, jeho soubor zvítězil ve 35 kláních z 54. Jako první kouč může mít Stanley Cup i Gagarinův pohár.

Řekl o Kovářovi „Víte, co se mi na něm líbí nejvíc? Že poslouchá, když mu něco říkáte. Je to dobrý student, chce se učit nové věci.“

Vše řídí legie zkázy

Jejich kombinace zatím rozšroubovaly každou obranu. Každou. Útočná formace ve složení Danis Zaripov, Jan Kovář a Sergej Mozjakin v ofenzivě dominuje. V základní části si tihle hračičkové rozdělili první místa produktivity KHL, celkem nasbírali 205 kanadských bodů. A jejich sílu pocítili i Lvi. V prvním setkání sezony proti nim si tahle trojka připsala dva góly a pět asistencí, v tom druhém 2+4. Oba Metallurg vyhrál (4:3p., 4:2).

Kanadské bodování základní části KHL

1. Sergej Mozjakin 73 (34+39)
2. Jan Kovář 68 (23+45)
3. Danis Zaripov 64 (25+39)

Vychovali Malkina

Vítězství je místní zvyklost a čekání na dobytí KHL se nepříjemně protahuje. V šestém ročníku nově vzniklé soutěže je to pro Metallurg první finále. A to je pro čtyřnásobné ruské šampiony málo. Chtějí víc. Už teď. V místních mládežnických oddílech vyrostl i Jevgenij Malkin, velká hvězda Pittsburghu Penguins a ruské reprezentace. Z mateřského klubu musel do zámoří poněkud komplikovaně utíkat, ale během výluky v NHL se do něj vrátil.

1955 V tomhle roce byl klub místními ocelárnami založen.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud