19. prosince 2014 • 10:24

Krize rublu ničí i sport. Abramovič ztratil miliardy, KHL hrozí krach

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská ekonomika se potápí do hluboké krize a s ní i sportovní prostředí. Hokejové KHL hrozí konec, na pokraji krachu je několik klubů a hrozí velký odliv hráčů. I oligarchové z fotbalového prostředí přichází o značné finanční sumy, což může mít dopad i na světové velkokluby.



Podle společnosti Bloomberg, jež se zabývá i analýzou finančního trhu, dvacet nejbohatších Rusů za poslední týden přišlo o deset miliard dolarů. Mezi oligarchy, kteří za poslední 48 hodin přišli o největší částku, je i majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič - jeho ztráta činí 450 milionů dolarů. Druhý největší akcionář Arsenalu Alisher Usmanov dokonce téměř o dvojnásobek. Se stejnými potížemi se potýká i ruská fotbalová soutěž.

Velké potíže má i Kontinentální hokejová liga. Několika klubům hrozí krach, vzhledem k dramatickému pádu rublu může dojík k odlivu zahraničních hráčů – například Češi přišli za posledních šest měsíců při směně o třicet procent výplaty. Podobně na tom jsou i hokejisté z jiných zemí. Ze zákona totiž hráči ruských klubů musí dostávat výplatu v rublech.

Již před týdnem však hráčský zástupce Robert Spálenka pro iSport.cz přiznal: „ I přes více než třetinový pokles platů KHL nemá v Evropě konkurenci a je suverénně nejlépe placenou ligou v Evropě, jinde takové peníze hráči v životě nevydělají.“ Hokejisté však může odradit nejistá budoucnost soutěže.

Snížení platů v KHL?

Pro zámořské hráče nemá KHL velkou prestiž. „Mám několik hráčů ve Švédsku či Švýcarsku, kteří měli nabídky z Rusku, ale řekli, že raději zůstanou tam, kde jsou,“ přiznal pro kanadský deník The Globe and Mail agent Darryl Wolski.

Ve středu mělo vedení KHL zasedání v Soči, kde se v nadcházejících dnech uskuteční reprezentační turnaj Channel One Cup. „Na výsledky jednání na toto téma je však potřeba si ještě trochu počkat. Mnoho konkrétních informací k tomu zatím není, vše je předmětem diskuze. V dalších dnech se navíc vynoří mnohem více otázek ve spojení s celou ligou a vůbec naší existencí," uvedl pro server R-Sport bývalý skvělý útočník a nyní generální manažer slavného CSKA Moskva Sergej Fjodorov. V jednání je i plošné snížení platů hráčů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud