15. října 2008 • 12:00

Bulis: Kolaps a smrt? V Rusku nic nového

Autor: pd
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - To už není náhoda. V pondělí Rusko i celý svět šokovala zpráva o úmrtí nadějného Alexeje Čerepanova z Omsku. Nejde však o první případ. V létě po srdečním kolapsu zemřel další mladý hráč, Igor Antosik.



„Patřil do našeho týmu,“ vybavil si okamžitě Jan Bulis, útočník týmu Atlant Mytišči.

Tehdy se celá tragédie obešla bez velké mediální pozornosti.

Jedenadvacetiletý Antosik toho v ruské elitní soutěži moc neodehrál a navíc zkolaboval při letní přípravě v celku Podolsk hrajícím nižší soutěž. „Všechny kluky u nás to ale hodně vzalo. Pamatuju si, jak s námi ještě nedávno sedával v kabině,“ řekl Bulis.

Zatímco Čerepanovovi vypovědělo srdce službu těsně před koncem zápasu, Antosik nezvládl pětikilometrový běh. „Hned jak doběhal, padl k zemi,“ vyprávěl Bulis. „Ten šok je teď silnější, když si uvědomíte, že zemřel další mladý kluk.“

Čtěte také:
Ljoško, prober se!, křičel Jágr ›››
Jágrův spoluhráč zkolaboval a zemřel! ›››
Rosa: Jsme v šoku! ›››
Případů selhání srdce u sportovců přibývá ›››
Čerepanov měl o dvě třetiny těžší srdce ›››


Děsivá příhoda nejvíce zasáhla Moskvu a okolí. Zápas se hrál v Čechově patřícím do Moskevské oblasti. „Jsou toho plné noviny i televize,“ prohlásil český útočník. Jeho klub z Mytišci patří také do stejné oblasti. „Jak říkám, je to šílený. Jako rána od Boha.“

K fatálnímu konci Čerepanova přispěl zřejmě i fakt, že na stadionu chyběl defibrilátor. Přístroj používaný při resuscitaci, který je schopný elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce.

Právě defibrilátor zachránil život v NHL před třemi lety obránci Fischerovi z Detroitu.

Zatímco ve světě patří zařízení k povinné výbavě, v KHL tomu tak není. „U nás jsem žádný neviděl, ani nikde jinde,“ prohlásil Bulis. „Je ale pravda, že jsem po něm nepátral.“

Pondělní tragédie teď nejspíš přiměje vedení ruské soutěže k nápravě. Čerepanovovi to ovšem život nevrátí... „Je nutné, aby se z toho všichni poučili. To už není legrace,“ upozornil Bulis.

A v Rusku budou pátrat také po odpovědi na otázku, proč už podruhé v krátké době postihla srdeční příhoda mladého hráče. „Nedovedu si vysvětlit, čím to je,“ přemítal Bulis. Není vyloučené, že především nové naděje to přehánějí se snahou co nejrychleji se prosadit ve špičce. A občas sáhnou po podpůrných prostředcích. Bez ohledu na jejich aktuální zdravotní stav.

„Je možné, že chtějí být rychle narostlí, aby podávali hned ty nejlepší výkony,“ řekl Bulis. „Každý, kdo na ně má vliv, by měl ale myslet na to, kolik jim je let. A co to může způsobit. Každé urychlení nejvíc odnese právě srdce.“

I když má Bulis něco za sebou, necítí se nejlépe při pomyšlení, co by se mohlo stát. „Člověku se začne honit hlavou plno věcí,“ přiznal. A bude nějaký čas trvat, než se z otřesného zážitku všichni v Rusku aspoň trochu vzpamatují.

Hokejová sezona však poplyne dál. Hromadné odkládaní zápasů asi nepřichází do úvahy. „To asi ne. Program ligy je tak našlapaný, že není možnost odehrát to v jiných termínech,“ dodal Bulis.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud