31. října 2008 • 19:44

Kvůli Čerepanovovi museli odejít důstojníci

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úmrtí devatenáctiletého ruského hokejisty Alexandra Čerepanova, který zemřel před necelými třemi týdny při utkání KHL, způsobilo zemětřesení mezi armádními důstojníky.



Úmrtí devatenáctiletého ruského hokejisty Alexandra Čerepanova, který zemřel před necelými třmi týdny při utkání KHL, způsobilo zemětřesení mezi armádními důstojníky.

Tři generálové a tři plukovníci byli v souvislosti s případem zbaveni funkcí, oznámila dnes ruská média.

Čerepanov sice hrál prestižní soutěž za Avangard Omsk, ale současně si odbýval vojenskou službu. Zmínění důstojníci se podle agentury Interfax přímo či nepřímo podíleli na tom, že do hokejového klubu bylo převeleno kromě Čerepanova ještě dalších 19 vojáků omské železniční brigády.

Armáda sice potvrdila, že vojáci byli do hokejového klubu převeleni v rozporu se zákonem a vojenskými řády, nezmínila se však o potrestání velitelů. Podle médií však bylo důstojníkům dáno na srozuměnou, že by měli požádat o propuštění z armády, což prý už učinili.

Spoluhráč Jaromíra Jágra z Omsku zemřel 13. října při utkání s Viťazem Čechov, když zkolaboval na střídačce na konci poslední třetiny.

Vyšetřování komise KHL poté odhalilo, že hokejista zemřel na akutní selhání srdce v důsledku hypertrofické kardiomyopatie, což je onemocnění, při kterém dochází ke zvětšení srdečního svalu.

Podle viceprezidenta komise Vladimira Šalajeva bylo srdce mladého útočníka o více než dvě třetiny těžší než u zdravého člověka.

Případem se proto začalo zabývat státní zastupitelství, které vyšetřuje, jak mohl člověk s tak těžkým onemocněním vůbec hrát vrcholově hokej.

Nemoc totiž u Čerepanova neobjevily prohlídky v zámořské NHL ani v Omsku. Testy mezitím vyloučily podezření, že by za smrtí mohl být doping. Vyšetřování případu dále pokračuje.

V souvislosti s Čerepanovovou smrtí už také padly první tresty. Ředitel Viťazu Čechov Michail Děnisov dostal od vedení Kontinentální ligy doživotní zákaz působení v soutěži kvůli hrubým nedostatkům v zajištění lékařské pomoci, které při vzájemném duelu vedly k úmrtí hokejisty.

KHL podobným způsobem postihla i ředitele čechovské haly Jurije Afoňkina.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud