4. listopadu 2008 • 15:06

Rachůnek se šance na NHL nevzdává

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový obránce Karel Rachůnek sice ještě nepovažuje svoji účast v NHL za uzavřenou kapitolu, přesto v minulých dnech s předstihem prodloužil po dohodě s vedením klubu smlouvu s Dynamem Moskva až do roku 2012.



Ve svém novém působišti přitom původně podepsal před začátkem sezony dvouletý kontrakt. V Rusku se ale Rachůnkovi daří, a tak s prodloužením neváhal. Díky svým výkonům teď nechybí ani v nominaci na první reprezentační akce sezony.

Dres moskevského Dynama na sebe devětadvacetiletý zadák ze Zlína oblékl po působení v New Jersey Devils v minulém ročníku. "Já jsem opravdu moc spokojený," řekl novinářům po dnešním tréninku reprezentačního výběru v pražské O2 Areně. I proto s prodloužením smlouvy nijak neváhal.

"Před sezonou jsem nevěděl, jak to tam vypadá, tak jsme se dohodli na dvouleté smlouvě s opcí, a teď po oboustranné dohodě jsme se dohodli na ty čtyři roky," vysvětlil trochu netradičný rozhodnutí Rachůnek.

Poté, co od sezony 1999/2000 hájil postupně barvy Ottawy, ruské Jaroslavle, newyorských Rangers, Znojma a Devils, by se tak mohl na delší dobu usadit.

"Chtěl bych tam zůstat, ale v Rusku nikdy nevíte, takže nijak moc neřeším, že je to na čtyři roky," uvedl Rachůnek. NHL však tímto krokem ještě definitivně vzdát nechtěl. "Abych pravdu řekl, ani jsem nad tím takhle nepřemýšlel. Kdyby to třeba někdy vyšlo, tak bych se nezlobil, ale nijak mi to nechybí a v Dynamu si nestěžuju," doplnil.

Netajil však, že ho k rozhodnutí vedly i finanční okolnosti. "Jsou tam výborné finanční podmínky, to ví každý, a určitě to sehrálo svou roli v tom, že jsem podepsal na čtyři roky," podotkl Rachůnek, který se v Dynamu nakonec ocitl i kvůli trenérovi Vladimíru Vůjtkovi.

"Mělo to souvislost. Bavili jsme se spolu někdy kolem Vánoc, kdy pan Vůjtek už věděl, že tam půjde. Pak jsme se chvilku bavili s Peťou Čajánkem, tak jsme se nějak dohodli a nakonec tam skončili," vyprávěl Rachůnek.

S trenérem Vůjtkem mají za sebou již společné působení v Jaroslavli. "Už jsem spolu pracovali, takže jsme věděli, co od sebe očekávat. Neříkal mi dopředu, co a jak bude, ale popsal mi, jak to v klubu chodí, protože už tam chvilku byl. Mně se to líbilo. A když jsme tam přijel, tak se jeho slova, že je to na úrovni, pouze potvrdila," ocenil Rachůnek.

Oproti Jaroslavli velký rozdíl nevidí. "Jaroslavl je také výborný klub, pohybuje se vždy vepředu a dá se říct, že celkově jsou všude v Rusku podmínky na vysoké úrovni."

Kvalita soutěže se však podle jeho názoru neustále zvedá. "Rok od roku je to lepší. Cizinci jsou tam lepší a vše včetně podmínek se zlepšuje. Jsou tam už podobné jako v Americe. Staví se stadiony, chodí lidé, je to mnohem lepší," všiml si Rachůnek, jehož první zastávka v Jaroslavli se datuje k sezoně 2002/03.

Po 371 odehraných zápasech v NHL může srovnávat, zda má KHL šanci dosáhnout stejně vysoko jako prestižní soutěž v zámoří. "Nevím, zda někdy budou na stejné úrovni. NHL na tom dlouho pracovala, aby se dostala tam, kde je.

Podle mého to bude tak horizont deseti, možná i víc let, než se to vyrovná. Tradice však bude ještě dlouho mluvit pro NHL a mladí kluci tam budou chodit. Pořád jsou tam nejlepší hráči na světě," řekl Rachůnek.

Dynamo je v rozehrané sezoně zatím druhé v Černyševově divizi, osm bodů za vedoucí Kazaní. "Měli jsme hodně zápasů na cestách, tak jsme (celkově) někde na šestém nebo sedmém místě a dá se říct, že zatím celkem spokojenost," přiblížil atmosféru v klubu Rachůnek.

Po stránce osobních výkonů je také spokojený. "Nemůžu si stěžovat, dostávám prostor na ledě a pomalinku tam i nějaké body naskakujou," dodal Rachůnek. V 17 odehraných zápasech dosud nasbíral devět bodů za gól a osm asistencí.

V probíhajícím týdnu se však těší na další starty v národním týmu. "Já už jsem říkal, že když budu zdravý a budu moct, tak vždycky pojedu," připomněl Rachůnek v den souboje se Slováky. "Bude to určitě výborné, protože přijeli Martin Straka a Jarda Jágr.

Martin se dneska loučí, tak to bude mít určitě dobrou atmosféru," věřil Rachůnek. O žádné chystané rozlučce se současným plzeňským lídrem však nevěděl. "Já jsem slyšel, že ho snad ještě přemluví," řekl s úsměvem Rachůnek.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud