Zdeněk Janda
28. července 2009 • 15:55

Jágrův kouč: o rok mladší než on!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle situaci poznává Jaromír Jágr poprvé: vede ho kouč, který je mladší než on! Sedmatřicetiletou českou hvězdu totiž v Omsku trénuje o rok mladší Igor Nikitin. Už v minulé sezoně v Avangardu zaskakoval, tentokrát má mužstvo na povel už od začátku přípravy.



Co je vůbec tenhle „mladík" zač? Jedno je jisté - hráči si ho pochvalují.
Pro laika to vypadá, že se tým pohybuje po ledové ploše bez trenéra. Až důkladnější pátrání odhalí: všechno řídí černovlasý chlapík, na první pohled stejně starý jako řada hráčů...

Jágrův kouč Nikitin: Doufám, že nezklamu >>>

Na ruské poměry něco nezvyklého. Vždyť někdejší sovětská škola byla proslulá tím, že produkuje většinou vysloužilé, autoritativní kouče. Nikitin, někdejší obránce, se ve všech směrech vymyká. Věkem i přístupem. A také tím, že se neustále vzdělává a učí nové věci.

„Velmi mu pomáhá to, že neměl dlouhou přestávku mezi tím, kdy skončil hraní a naskočil na střídačku," říká o něm Jaromír Jágr. „Hok e j jde hrozně dopředu a myslím si, že když někdo má tu pauzu pět deset let, je to hrozně moc. Pak se snaží trénovat tak, jak hrál. Ale hokej je mezitím už úplně někde jinde."

Jágr do Alp přijel v dobré náladě Jágr do Alp přijel v dobré náladěFoto Zdeněk Janda

U Nikitina nic takového nehrozí. Vždyť ještě v sezoně 2007/08 odehrál 52 zápasů za Novosibirsk a hned další ročník už stál na střídačce Avangardu! Nejdříve jako asistent, ale nejrůznější turbulence ho pokaždé katapultovaly až do role šéfa týmu, v němž hrál i hvězdný Jágr.

Nejdříve nahradil Sergeje Gersonského, potom i Wayna Fleminga. „V obou případech se dokázal z náročné situace skvěle dostat, takže jsme mu dali příležitost i nadále," vysvětlil Anatolij Bardin, šéf Omsku.

V jednu chvíli to vypadalo, že v nadcházející sezoně by mohli na střídačce stát čeští trenéři František Výborný s Marianem Jelínkem, vedení Avangardu s nimi intenzivně jednalo. Ale vzhledem k tomu, že Nikitin potom s mužstvem senzačně v play off vyřadil Ufu a málem zastavil i Kazaň, pozdějšího šampiona, dostal další důvěru.

„Zasloužil si to," upozorňuje Bardin. Nikitinův otec je vysoce postaveným politikem v Omské oblasti, ale nezdá se, že by mu právě tato „známost" pomohla vyhoupnout se do funkce. V ní je kvůli dobré práci v posledním ročníku. „Je mladý, ale výborně se dokáže vcítit do toho, co hráči potřebují. Dobře se všemi komunikuje a hlavně nedělá žádné rozdíly," říká o něm útočník Jakub Klepiš.

Na mladém kouči je znát, že přípravu bere velmi vážně.

Tréninky má propracované, každou chvíli se sklání nad hokejisty, mluví s nimi. Často o všem debatuje i s Jágrem, hlavním tahounem týmu.
„Co probíráme?

Hokej, co jiného," odbývá česká hvězda se svým typickým humorem otázky na toto téma.

Jaromír Jágr, v podřebu Jakub Klepiš a Anatolij Bardin Jaromír Jágr, v podřebu Jakub Klepiš a Anatolij BardinFoto Zdeněk Janda SPORT


Pak už ale vážněji dodává: „Je vidět, že se den ode dne zlepšuje. Navíc z toho nedělá žádnou velkou vědu."

Tohle je důležitá věta. Nedělá z toho vědu... Přesně tohle Jágrovi vyhovuje. Navíc začínající kouč nemachruje, nesnaží se hráče srážet. Uplatňuje demokratický přístup.

Jágr už podobně mladého trenéra zažil ve Washingtonu. Ovšem tehdy to vůbec neklapalo, Bruce Cassidy hokejisty neuznával, nadával jim, vychloubal se. „Když přijde někdo, kdo je o pět let starší než vy, vytahuje se a nadává vám po každém střídání, s tím si člověk do oka nepadne," vzpomíná útočník.

Tentokrát se nic podobného neděje. Nikitin si Jágra vybavuje i jako spoluhráče, během výluky v sezoně 2004/05 si ještě spolu zahráli. „Už na ledě byl velmi skromný, pracoval pro mužstvo. Takový je i jako trenér," říká o něm Bardin, jenž ovšem neponechává nic náhodě. Ví, že šestatřicetiletý kouč poprvé vede mužstvo během letní přípravy, proto na něj neustále dohlíží.

V německém Füssenu je nepřetržitě s týmem. „Přeci jenom máme mladé trenéry, takže je třeba jim pomoct, aby všechno zvládli," tvrdí Bardin.
Vždyť i asistentovi Juraji Panovovi je teprve osmatřicet let! Kam až tihle „mladíci" tým dotáhnou?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud