Zdeněk Janda
19. března 2010 • 04:00

VIDEO: Hradec do KHL? Chybí už jen peníze

Autor: Zdeněk Janda, Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho se tomu ambicióznímu projektu leckdo vysmíval. Ale zdá se, že hradecký klub má skutečně KHL nadosah! Už má údajně vyhlédnutých 40 hokejistů a i hlavního kouče.



Tím by se podle informací Sportu mohl stát uznávaný expert Marek Sýkora. Sám trenér to včera odpoledne z Ruska potvrdil.

Lev Hradec Králové. Pomalu si na tento název zvykejte. Blíží se doba, kdy právě tenhle klub může v KHL válet po boku Omsku, Jaroslavli nebo Dynama Moskva.

Hradecký Martin Táborský Hradecký Martin TáborskýFoto www.hchk.cz (Stanislav Souček)
Pohled: Hradec do KHL? Cesta do pekla »

Z bláhové myšlenky se pomalu ale jistě stává realita. Koučem by se mohl stát Marek Sýkora, jednašedesátiletý stratég, který si právě v Rusku vydobyl značné renomé. Naposledy slabě financovaný a odepisovaný Jekatěrinburg senzačně dovedl až do play off.

Podívejte se, jak probíhala inspekce KHL v Hradci:

Hokejový klub Hradec Králové navštívila inspekce z KHL.
Video se připravuje ...

„Hradecký klub mě kontaktoval, tato varianta existuje,“ přitakal trenér, který má do konce dubna v Rusku smlouvu a musí s mužstvem ještě trénovat.

„Určitě je to pro mě lákavá možnost. Nikdo ale zatím neví, jak to vůbec dopadne a jestli se KHL bude v Hradci opravdu hrát,“ upozornil. S Hradcem by to ale pro něho bylo ideální spojení – trénoval by v KHL, ale vlastně doma... Na stole ale má i nabídky Jekatěrinburgu a dalších ruských klubů.

A další otázka, jež se teď řeší – kteří hráči by za Lev nastupovali? Veřejně o tom zatím nikdo nemůže mluvit, neboť klub ještě oficiálně neví, jestli vůbec bude hrát. „Ale existuje už širší okruh 40 hráčů, které má klub vyhlédnuté,“ přiznává zdroj deníku Sport, který se v zákulisí vyjednávání pohybuje.

Mohlo by se jednat především o české hokejisty, kteří už v současnosti působí v jiných týmech KHL a končí jim smlouva.

Jedno je jisté – sportovním manažerem by se měl stát Otakar Janecký, někdejší skvělý útočník. S vyjednáváním pomáhá i Jaroslav Zídek, známý znalec ruského prostředí.

Otakar Janecký a Teemu Selanne Otakar Janecký a Teemu SelanneFoto Pavel Mazáč

Ve středu a ve čtvrtek navštívila přímo Hradec Králové delegace z KHL, která měla na vlastní oči zkontrolovat, jestli je aréna (pro 7700 fanoušků) odpovídající. A s tím i celá městská infrastruktura. A tato prohlídka dopadla dobře. Video z ruské inspekce najdete na www.deniksport.cz/hradec.

Hradec Králové a KHL

Co ještě musí klub splnit:

- do prvního dubna musí předložit, že je schopný naplnit rozpočet pro příští sezonu v KHL

- musí dostat souhlas od Českého svazu ledního hokeje

Co už klub splnil

- uzavřel s představiteli KHL předběžnou smlouvu o přistoupení

- přesvědčil šéfy ruské ligy, že hradecký stadion je odpovídající, stejně jako zázemí celého města

„V tuto chvíli nevidím žádnou zásadní překážku, proč by se nemohla KHL hrát v královéhradecké hale. Vedení klubu dělá všechno pro splnění všech předepsaných regulí, fanoušci se mají na co těšit,“ uvedl Vladimir Šalajev, viceprezident ligy.

Právě on vedl inspekční tým a zpátky do Moskvy mohl odcestovat s pozitivním zjištěním.

Bude se v Hradci KHL stoprocentně hrát? To ještě není jasné. O tom, jestli nový klub nakonec dostane licenci, rozhodne hlavně to, zda do konce března doloží zajištěný rozpočet.

Což není legrace, každý účastník KHL musí mít na sezonu k dispozici minimálně 350 milionů korun, což je více než dvojnásobek nejvyšších rozpočtů v extralize. Jen platové minimum na mužstvo činí podle aktuálního kurzu dolaru zhruba 180 milionů korun...

Vedení klubu je přesvědčeno, že rozpočet naplní. „Jednání se sponzory intenzivně probíhají,“ říká k tomu Zdeněk Šesták, klubový mluvčí. „Ale do té doby, než získáme licenci, je nebudeme zveřejňovat. I sponzoři se chtějí oficiálně představit až potom.“ Podle informací Sportu by jedním z partnerů měla být i nejmenovaná japonská firma.

A ještě jedna věc zatím stojí klubu v cestě. A to je souhlas od Českého svazu ledního hokeje, právě výkonný výbor musí start klubu v KHL posvětit.

Podle informací Sportu by ale ani v tomhle neměla být taková svízel, představitelé klubu už na toto téma s hokejovými šéfy mluvili.

A i Šalajev, viceprezident KHL, ve včerejším rozhovoru pro Sovětskij Sport uvedl: „Už dříve jsme byli ubezpečeni, že kandidaturu Hradce do KHL podpoří.“

„Přáli bychom si, aby lidé v Hradci a vlastně všichni Češi měli možnost vidět velký hokej a slavné hráče na našem území. Uděláme pro to maximum,“ dodal Šesták, který zatím jako jediný oficiálně za klub hovoří.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud