Jaromír Jágr
10. října 2012 • 04:00

Hašan a konec na vrcholu? To neuznávám, s ničím nehazardoval

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tentokrát nemůžu psát o ničem jiném než o Dominiku Haškovi, který definitivně ukončil kariéru. To hlavní na úvod – klobouk dolů před tím, co dokázal. Je to jeden z nejlepších brankářů v historii a český hokej ve světě neuvěřitelně proslavil.



Nikdy nezapomenu na to, jak chytal na olympiádě v Naganu. Podle mě už nikdo nikdy nedokáže, aby jako jednotlivec takhle zazářil v kolektivním sportu. To bylo neuvěřitelné.

Jeho kariéra v NHL byla úžasná, a i když do zámoří přišel v pozdějším věku, tak ostatní donutil změnit styl. Byl neskutečně silný v tom, že uměl číst hru. Bleskově si všechno analyzoval a okamžitě se rozhodnul, co udělá.

Bylo by zbytečné opakovat, jaké úspěchy má za sebou. Spíš bych se zastavil u současnosti a u toho, že v NHL už si nenašel žádný tým. Upřímně řečeno – pro šéfy klubů je gólmanská otázka hrozně složitá, brankář je jenom jeden. Když angažujete útočníka a neklapne to, nic se neděje. Stejné je to u obránců. Jenže u gólmana? To je pak průšvih, když to nevyjde. Proto je každý opatrný.

Majitel klubu musí zvažovat všechny okolnosti. I proto já jsem třeba teď během výluky do Kladna nevzal Ondru Pavelce, i když vím, že je skvělý. Dali jsme důvěru Honzovi Cháberovi, protože víme, jak je to velmi citlivé, když se na tomhle postu udělá změna.

Hašan by šel i na farmu, jenže také tam je to problém. Na farmách chtějí dávat šanci mladším, aby nasbírali zkušenosti. Protože jak jinak je mají získat než tím, že budou chytat?

Je jasný, že k Hašanovi mám obrovský respekt. A rozhodně nesouhlasím s hlasy, že hazardoval se svým jménem, že se několikrát vracel. Tyhle řeči jsou blbost. Nebo to, že by se mělo končit na vrcholu. Proč? Kdyby to tak bylo, to by jako nikdo, komu je přes pětadvacet let, neměl už právo žít? Kdy člověk správně pozná, že je na vrcholu?

Když něco má rád, proč by to nemohl dělat dál? Mít strach, co na to řeknou ostatní? Tohle neuznávám. To je, jako když se někdo v mládí chodí rád procházet do lesa a najednou ve stáří by si řekl, že už ho při tom hrozně bolí nohy, tak radši nikam chodit nebude. Vždyť to je blbost. On hokej miloval, dával mu všechno.

Stejně si určitě ještě půjde někam zabruslit. Když cítil, že by se mohl zase výborně připravit, a zjišťoval, jestli o něj nebude zájem, proč by to dělat nemohl? Navíc on potom, co už kolikrát ohlásil konec kariéry, vždycky ještě něco vyhrál. Třeba naposledy získal titul s Pardubicemi, když mu bylo 45 let. To je přece něco úžasného.

Zastávám tenhle názor: Pořád je lepší jít na led i s tím, že jsem o něco málo horší než ostatní, než sedět v hospodě a dělat chytráka, jak jsem v minulosti býval dobrý. Takže se nedivím, že ještě chtěl pokračovat, když se na to cítil.

Hašan už asi nechtěl čekat, proto se takhle rozhodnul. Končí. Což rozhodně nemůže smazat to, co v hokeji dokázal. Za to všechno je třeba mu zatleskat.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud