iSport.cz
11. října 2016 • 22:50

Český boj v osmifinále LM: Vítkovice proti Liberci. Spartu čekají Švédi

Autor: iSport.cz, Jaroslav Kalina
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do další fáze play off hokejové Ligy mistrů se probojovaly tři české týmy. Vítkovice s Libercem postupují do osmifinále, ve kterém si díky losu tato extraligová mužstva zahrají proti sobě. Sparta slaví postup již po třetí a v dalším kole vyřazovací části ji čeká švédský klub HV71 Jönköping. První osmifinálová utkání se budou hrát 1. listopadu. Odvety se konají o týden později.   



Do osmifinále hokejové LM postoupily hned tři extraligové celky. K pražské Spartě a Liberci, kteří už tuto část soutěže zakusily, se připojily i Vítkovice.

A už nyní je jisté, že do čtvrtfinále postoupí minimálně jeden český tým. Vítkovičtí a Liberečtí budou mít osmifinále opravdu pikantní. Vlivem losování před play off budou tyto celky z Tipsport extraligy stát proti sobě. V letošní sezoně se Liberec s Vítkovicemi již střetli. Bylo to v pátek 7. října a extraligový mistr porazil výběr trenéra Jakuba Petra rozdílem 3:1.

Bude zajímavé sledovat tento souboj. Oba kluby totiž v české nejvyšší soutěži nepředvádí výkony podle jejich představ, ale v Lize mistrů se jim daří. Vítkovice hráli v prvním kole play off proti slovenskému šampionovi z Nitry. V obou střetnutích byli Vítkovičtí střelecky při chuti a rozstříleli tým ze Slovenska nejdříve 7:0 a v odvetě rozdílem 5:0. Do dalšího kola proti Liberci jdou s velkou chutí.

Mužstvo kouče Filipa Pešána neprošlo do play off LM zase tak hladce. Libereckým soupeřem byl v první kole vyřazovací části švédský Färjestad. Doma si s ním Liberec poradil a vyhrál 4:1. Ve skandinávské odvetě však museli Liberečtí co dělat. Dlouho sice drželi bezbrankový stav, ale v druhé půlce utkání se povedlo švédskému celku dát dvě branky. Bilance skóre byla v tu chvíli 4:3 pro český klub. Přes velký tlak Färjestadu se extraligový šampion udržel a mohl oslavit postup.

Sparta šla do odvety ve vyrovnaném stavu. V O2 Areně totiž proti finskému týmu Kärpät Oulu uhrála remízu 1:1. Šance tak byly doslova padesát na padesát. V prvním i druhém utkání bylo vidět mnoho šancí na obou stranách a spolehlivá práce gólmanů. Zápas, který se hrál pod polárním kruhem, dospěl až do prodloužení, ve kterém rozhodl o postupu Pražanů útočník Miroslav Forman.

Sparťané tak Kärpätu vrátili loňské vyřazení v osmifinále. V něm sice lépe začala Sparta, když doma vyhrála rozdílem 4:2. Ve Finsku však neudržela tento výhodný výsledek a nakonec dostala v posledních vteřinách zápasu gól a Liga mistrů pro ní skončila. Nyní však český vicemistr vrátil úder a v další fázi ho čeká soupeř ze Švédska.

V klubu HV71 Jönköping působí například útočník Martin Thörnberg, kterého si mohou Češi pamatovat z pražského Lva, bývalého českého účastníka KHL. Protivník Sparty postoupil přes finský celek Lukko Rauma celkem s klidem. Domácí duel vyhrál 2:0 a v odvetě přestřílel tým z Finska 4:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud