18. ledna 2017 • 17:44

Spartu čeká finále LM v náhradní hale! Ve Švédsku chodí tragické návštěvy

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadšení v táboře hokejistů Sparty po postupu do finále Ligy mistrů přes Växjö pokazilo jen zklamání z toho, že ho odehrají na ledě soupeře. Dvanáct tisíc diváků totiž během semifinálové odvety vytvořilo bouřlivou atmosféru a na finále s Frölundou by jich do pražské areny dorazilo nejspíš ještě víc. Ve Švédsku to bude vystřízlivění - návštěva bude pravděpodobně o dost slabší a navíc se ani nebude hrát v hlavní hale Scandinavium, kterou obsadí reprezentace. Liga mistrů vyvrcholí v náhradní a menší hale Frölundaborg, kde hraje mládež!



Ideální scénář finále Ligy mistrů? Zaplněná O2 arena, bouřlivá atmosféra a triumf Sparty. Čeští fanoušci si ale musí nechat zajít chuť alespoň na první dvě myšlenky. Boj o titul v evropské klubové soutěži se definitivně odehraje v Göteborgu, navíc v menší hale. Větší Scandinavium, kde Frölunda běžně hraje své domácí zápasy, se totiž bude připravovat na blížící se Švédské hokejové hry.

Další podnik Euro Hockey Tour odstartuje dva dny po finále soubojem domácího výběru s českou reprezentací. Oba finalisté tak musí vzít za vděk starším a menším stadionem Frölundaborg. Aréna oficiálně pojme 7 600 diváků, ale reálně je kapacita kolem šesti tisíc diváků a většinu tvoří místa na stání.

„Určitě nás to mrzí, protože diváci byli famozní,“ přiznal po vítězství nad Växjö zkušený obránce Michal Barinka . Pravidla soutěže ovšem hovoří jasně a sparťané je respektují. „Finále v Praze by bylo krásné, podle mě bychom to zaplnili, ale nedá se nic dělat,“ řekl brankář Pražanů Tomáš Pöpperle.

Kapacita menší haly ale bude dostačující, vždyť na semifinále proti Fribourgu se přišlo podívat jen 4042 diváků, ve čtvrtfinále proti Linköpingu to bylo ještě slabší - dorazilo 1227 diváků, ani osmifinále Frölundy s Eisbaren Berlín nevybočilo z trendu nízkých návštěv (1702 diváků).

Český celek se ještě snažil Švédy přesvědčit, aby se finále odehrálo v Praze a byl ochotný se podílet na nákladech s dopravou a cestováním, ale nakonec bude muset cestovat na sever Evropy. Naději na důstojnou návštěvu dává fakt, že fanoušci Frölundy drží dlouhodobě nejvyšší průměrnou návštěvnost ve švédské lize.

Frölunda se navíc ve finále představí už potřetí v řadě. V prvním ročníku Ligy mistrů nestačila na Luleu, naopak vloni zvítězila nad Kärpätem Oulu a titul tedy obhajuje. Spartu rozhodně nečeká lehká práce, protože švédský tým vyřadil Fribourg po výsledcích 5:1 a 4:0. Na jeho soupisce navíc najdete zkušené borce, kteří za sebou mají desítky zápasů v NHL i v reprezentaci.

„Ukázali jsme, že nejsme tým, který by se v Evropě někoho bál. Síla v nás je, chceme vyhrát,“ ujišťuje brankář Sparty, který byl zvolen nejlepším hráčem domácího utkání a ve finálovém utkání, které se hraje v úterý 7. února si bude muset dát pozor na šikovné útočníky Indiánů.

Nejvýraznější postavou je zkušený centr Joel Lundqvist, naopak v NHL dlouho působil finský snajpr Sean Bergenheim, jenž svou minulost spojil s Islanders, Tampou, Floridou a Minnesotou. Pokud ovšem Sparta napodobí výkon z domácího duelu, naději na úspěch rozhodně má.

Pöpperle: V Evropě jsme ukázali, že máme sílu a nikoho se nebojíme
Video se připravuje ...

Šťastný Hlinka: Sparta udělala dobrou reklamu české lize
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud