15. srpna 2017 • 16:00

Liga mistrů v novém. Více peněz, méně týmů a přenosy do Brazílie či Izraele

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po třech letech bojů o zájem fanoušků se hokejová Champions Hockey League chystá na start nové éry. V novém formátu, za více peněz a vysílat by se měla i v Brazílii. V nové sezoně, plné změn, se představí čtyři čeští zástupci, které kromě boje o prestiž čekají i cesty do exotických destinací. Kometa Brno, Hradec Králové, Třinec i Liberec se pokusí napodobit loňské tažení Sparty, která došla až do finále.



Konec divokých karet, zaručujících účast v prestižní evropské soutěži a méně účastníků. To jsou dvě zásadní změny v novém formátu Champions Hockey League. Nového ročníku se zúčastní celkem 32 týmů ze 13 lig, z nichž ta česká bude mít čtyři zástupce.

„Věřím, že to vezmou všechny kluby vážně a stejně jako Sparta se pokusí zaútočit na play off,“ uvedl sportovní ředitel soutěže Martin Baumann. „Chceme být jedničkou mezi evropskými soutěžemi a dát fanouškům možnost vidět ten nejlepší hokej,“ řekl zástupce soutěže na pražské konferenci.

K českému hokeji měl jen slova chvály. I díky Spartě v Česku výrazně stoupl o Champions Hockey League zájem. Ačkoliv v porovnání se sezonou 2015/2016 se několikaprocentně snížil zájem ve Skandinávii a Německu, narůst naopak zaznamenali Švýcaři a nejvíce pak Česko, kde přišlo o 43 % fanoušků více.

Rekord Bernu z uplynulé sezony (14 567 diváků) a průměr 9 748 diváků na utkání v příští sezoně žádný z českých klubů nepřekoná i kvůli omezené kapacitě stadionů. O soupeře ze Švédska, Finska i Dánska či Velké Británie by ale mohl být zájem zejména v Brně, Hradci Králové i Liberci. Své fanoušky chce nalákat i Třinec.

Nový formát hokejové Ligy mistrů

- 32 týmů z 13 lig (obhájce titulu, mistři lig, vítězové základní části, druhé týmy základní části, lépe postavené týmy ze semifinále play off, vítěz Kontinentálního poháru IIHF)

- Švédsko a Finsko (5 týmů), Česko a Švýcarsko (4 týmy), Německo a Rakousko (3 týmy)

- základní skupiny nově po 4 týmech, vítězové postupují do osmifinále, čtvrtfinále atd.

- finále se hraje na půdě týmu s vyšším počtem nastřílených branek

- rozděleno bude 1,5 milionu eur (40,5 milionu korun) a vítěz obdrží 170 tisíc eur (4,59 milionu korun)

„Minulý ročník jsme sledovali velmi pozorně. Úspěch Sparty udělal soutěži obrovskou reklamu a dokázal nám, že máme mužstva, která jsou schopna konkurovat těm nejlepším klubům v Evropě,“ potěšilo šéfa Tipsport extraligy Josefa Řezníčka.

I on doufá, že budou české kluby v úspěších pokračovat. Je to důležité pro vzniknutý koeficient, podle kterého se určuje počet zástupců v soutěži. Na pěti týmech jsou Švédové s Finy, třetí Švýcaři mají čtyři týmy a stejně jsou na tom i Češi, na které budou v následující sezoně útočit Němci. I proto je důležité, aby Třinec zvládl konfrontaci s Mannheimem.

Co se týče koeficientu, ten se vytvářel od sezony 2014/2015, kdy se započítávalo sto procent, o sezonu později polovina získaných bodů a v předešlé sezoně přesně čtvrtina. Češi jsou aktuálně se 167 body na čtvrtém místě, se ztrátou 14 bodů na Švýcarsko a náskokem 21 bodů na Němce.

„Letos se přechází na sportovní model a já věřím, že aktuální zástupci z naší extraligy budou úspěšní jako Sparta. Dokonce si myslím, že se můžeme brzy dočkat i triumfu našeho klubu. Všechny čtyři týmy mají výkonnost a dostatečně široké kádry na to, aby se dokázaly prosadit,“ věří Josef Řezníček.

Rozdělení základních skupin CHL pro sezonu 2017/2018
Skupina A: Tappara Tampere (FIN), Red Bull Salcburk (AUT), Banská Bystrica (SVK), Grizzlys Wolfsburg (GER).
Skupina B: Kometa Brno, Stavanger Oilers (NOR), Malmö Redhawks (SWE), KalPa Kuopio (FIN).
Skupina C: EV Zug (SUI), JYP Jyväskylä (FIN), Vídeň Capitals (AUT), Něman Grodno (BLR).
Skupina D: Esbjerg Energy (DEN), Třinec, Adler Mannheim (GER), HV71 Jönköping (SWE).
Skupina E: Cardiff Devils (ENG/WAL), HC Davos (SUI), Växjö  Lakers (SWE), Liberec.
Skupina F: Nottingham Panthers (ENG), SC Bern (SUI), TPS Turku (FIN), Mountfield HK
Skupina G: Comarch Cracovia (POL), Red Bull Mnichov (GER), IFK Helsinky (FIN), Brynäs IF (SWE).
Skupina H: KAC Klagenfurt (AUT), Gap Rapaces (FRA), Lions Curych (SUI), Frölunda Indians (SWE).

Kluby navíc motivuje i vyšší prize money. V příští sezoně bude mezi všechny účastníky rozděleno 1,5 milionu eur (40,5 milionu korun) a vítěz si odnese 170 tisíc eur (4 590 000 korun).

V dalších sezonách už budou finanční odměny narůstat a v sezoně 2022/2023 se bude rozdělovat 3,5 milionu eur (94,5 milionu korun) a vítěz si odnese velmi slušných 720 tisíc eur (19 440 000 korun).

V porovnání s fotbalem se jedná o mizernou částku, ale pro hokejové kluby v Česku se jedná o velmi příjemnou injekci. Hlavně se soutěž klubům ekonomicky vyplatí. Důvodem nárůstu je i prodej televizních práv, které bude mít na starosti Infront Sports and Media, který zprostředkovává také přenosy z mistrovství světa IIHF.

A rozhodně se nejedná jen o hokejové destinace. Do sezony 2022/2023 zakoupila práva brazilská ESPN, zápasy poběží i na Balkáně a v Izraeli. V Česku vlastní práva kanály Sport 1 a Sport 2. Na rozdíl od ostatních ale o svou výsadu přijdou po sezoně 2019/2020.

Úvodní duely základních skupin jsou na programu už příští čtvrtek 24. srpna, kdy domácími zápasy Liberce s Växjö a Mountfieldu s Turku celý ročník odstartuje. Oba zápasy startují v 17 hodin, v 19:30 pak začíná souboj Komety Brno na ledě norského Stavangeru Oilers.

Startuje hokejová Liga mistrů! Více peněz, méně týmů a přenosy do Brazílie či Izraele
Video se připravuje ...

Hokejová Liga mistrů načíná novou éru, v následující sezoně se v ní poperou čtyři české týmy
Hokejová Liga mistrů načíná novou éru, v následující sezoně se v ní poperou čtyři české týmy

Štáfek: Natočit hokejový Vyšehrad? Inspirace je taky dost
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud