12. prosince 2017 • 21:30

SOUHRN LM: Liberec s Třincem slaví postup do semifinále, Kometa padla

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Úřadující český mistr dotahoval, ale marně. Hokejisté Komety Brno prohráli domácí odvetu čtvrtfinále play off Ligy mistrů s finským týmem Jyväskylä 3:5 vzhledem k vyrovnanému stavu z prvního utkání jejich cesta v soutěži končí. Do semifinálových bojů se nicméně probojovali dva extraligoví zástupci. První si postup vystříleli třinečtí Oceláři, kteří v obou zápasech (3:1 a 5:3) vyzráli na švédského soupeře z Brynäs. Drama až do samostatných nájezdů sehráli ve Švýcarsku liberečtí Bílí Tygři. Severočeši nejprve srovnali negativní skóre 0:1 z první bitvy s Curychem, aby nakonec oslavili postup výhrou 2:0 po samostatných nájezdech.     



Rozhodl rychlý nástup hostů

Brňané nastoupili v nejsilnější možné sestavě. Chyběli v ní pouze reprezentanti Ondřej Němec s Martinem Eratem a zranění Tomáš Malec, Jan Hruška, Marcel Haščák, Lukáš Nahodil a Radim Zohorna.

Vývoj utkání ovládli hned od úvodních minut agresivněji a důrazněji hrající hosté, kteří pohotově trestali hrubé chyby soupeře v defenzívě. Skóre otevřel už v šesté minutě Immonen, kterému nechali domácí zadáci komfortní prostor před brankářem Čiliakem k dorážce. I když se Kometa snažila hrát otevřenou partii, většinu útočných akcí nedotáhla do koncovky.

Případné vyhlídky Brňanů na postup do semifinále dostaly vážnou trhlinu po dalších dvou rychlých brankách soupeře v rozmezí pouhých 121 sekund. Nejprve ve 14. minutě nedůslednost domácích zadáků potrestal Puustinen a vzápětí při zakládání útoku Vincour nahrál kotouč přímo na hůl Kolehmainenovi, který sólový protiútok zakončil třetí brankou.

VIDEO: TOP momenty utkání Kometa - Jyväskylä

Ve druhé třetině hokejisté Jyväskylä částečně polevili ze svého počátečního nasazení. Kometa srovnala se svým soupeřem krok, zpřesnila hru v defenzívě, střelecky se ale prosadila až ve 39. minutě. Při přesilovce zaznamenal první branku Horký.

I když v úvodu závěrečné třetiny vrátil hostům tříbrankový náskok Nättinen, Kometa nerezignovala. Naději na zvrat vykřesal v 50. minutě přesnou střelou Nečas. O čtyři minuty později při přesilovce snížil na rozdíl jediného gólu Tomáš Svoboda. Kometa se v závěrečných dvou minutách ještě pokusila při hře bez brankáře vyrovnat. Sedmnáct sekund před koncem ale Yonkman střelou do opuštěné branky potvrdil definitivně postup Jyväskylä do semifinále.

Góly

Domácí: 38:50. Horký, 50:00. Nečas, 53:36. Svoboda

Hosté: 05:17. Immonen, 13:36. Puustinen, 14:57. Kolehmainen, 47:10. Nattinen, 59:43. Yonkman

Sestavy

Domácí: Čiliak (Jekel) – Gulaši, Krejčík, Barinka, Vágner, Štencel, Bartejs, Furch – Zaťovič, Čermák, Vincour – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Horký, Süss, Mlynář – Plášek, Dočekal, T. Svoboda – Gajarský.

Hosté: Olkinuora (Parkkinen) – Vainio, Kalteva, Mäenpää, Kuukka, Jokinen, Ikonen, Yonkman – Nattinen, Tuppurainen, Immonen – Kanninen, Louhivaara, Miklík – Puustinen, Suomela, Turkulainen – Kolehmainen, Rooba, Stråka.

Rozhodčí

Piechaczek (GER), Stano (SVK) – Hynek (CZE), Špůr (CZE)

Stadion

DRFG Arena, Brno

Návštěva

4116 diváků


Oceláři náskok nepustili

Třinec si od úvodu hlídal náskok z domácího duelu a brzy jej ještě vylepšil. V polovině úvodního dějství sice hosté nevyužili přesilovou hru při trestu Kilströma, ale ve 13. minutě se už Oceláři dostali do vedení. Krajíčkovu střelu tečoval za brankáře Rautia Marcinko.

Domácí šance nevyužili a Hrubec odolal i při 107 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti v závěru první třetiny, při kterém zlikvidoval i Clarkovu dorážku zblízka.

V 25. minutě Třinec zvýšil. Po akci Polanského se z pozice před brankovištěm prosadil Petružálek. V polovině utkání kapituloval i Hrubec, jehož překonal z mezikruží Bjurström.

VIDEO: TOP momenty utkání Brynäs - Třinec

Ve 33. minutě vrátil Třinci dvoubrankový náskok Irgl, který vlétl do brankoviště a dorazil puk za Rautia po Rákosově střele. Sudí si ještě situaci prověřili u videorozhodčího. V závěru druhé třetiny sice Třinec odolal 44 vteřin při dalším oslabení tří proti pěti, ale už v klasické přesilovce snížil obránce Fälth.

Po 25 vteřinách závěrečného dějství ale opět vrátil Třinci dvoubrankové vedení obránce Musil. V 50. minutě sice skóroval z dorážky domácí Mannberg po střele Blomqvista do tyče, ale poslední slovo měli Oceláři. Mikulík dovršil výsledek 20 vteřin před koncem po úniku střelou pod horní tyč.

V semifinále narazí družina Václava Varaďy na Jyväskylä, finského přemožitele Komety. 

Góly

Domácí: 29:20. Bjurström, 39:52. Fälth, 49:03. Mannberg

Hosté: 12:19. Marcinko, 25:00. Petružálek, 32:34. Irgl, 40:25. Musil, 59:40. Mikulík

Sestavy

Domácí: Rautio (Ersson) – Bertilsson, Gunderson, Kilström, Fälth, Carlsson, Larsson, A. Boqvist – Miller, Jensen, Clark – Ikonen, Ölund, Bjurström – Alcén, Blomqvist, Mannberg – Asklöf, Westfält, J. Boqvist – Hirsch

Hosté: Hrubec (Hamerlík) – Adámek, Krajíček, Musil, Linhart, Jank, Kovář – Irgl, Marcinko, Rákos – Cienciala, Mikulík, Dravecký – Petružálek, Polanský, Adamský – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Christov

Rozhodčí

Wiegand, Wehrli (oba SUI) – Ahlen, Dahmén (oba SWE)

Stadion

Gavlerinken Arena, Gävle, Švédsko


Odvety v nevýhodě Liberci vychází

Liberec už v osmifinále přes domácí prohru 2:3 vybojoval proti obhájci triumfu Frölundě postup na jejím ledě v Göteborgu po výhře 6:4 v prodloužení a podobný počin zopakoval. Tým vedl stejně jako v odvetě s Frölundou asistent trenéra Karel Mlejnek, protože hlavní kouč Filip Pešán si plní povinnosti u české reprezentační dvacítky.

Bílí Tygři se v první desetiminutovce ubránili ve dvou oslabeních, když pykali Šmíd a Jelínek. Janus stejně jako jeho protějšek Schlegel v brance Curychu zůstávali dlouho neprůstřelní. Bezbrankové skóre se nezměnilo ani ve druhé třetině. V polovině utkání totiž ztroskotal na Schlegelovi Stránský a Curych se následně ubránil při trestech Wicka a Karrera.

Těsně před koncem druhé části sice domácí dostali puk do branky, ale sudí gól neuznali. Wick atakoval Januse, který snažil kotouč přikrýt a následně slovenskému gólmanovi Bílých Tygrů po pádu Stránského do brankoviště propadl kotouč za čáru.

Po 99 vteřinách se dostal Liberec do vedení a smazal ztrátu z prvního duelu. Obránce Kolmann využil rozhozené curyšské obrany, přihrál volnému Krenželokovi a ten překonal přesouvajícího se Schlegela. Zvýšit mohl Pyrochta, Janus zas zlikvidoval šanci Pestoniho.

Liberec se ubránil při dvou vyloučeních Dernera a po následném Ševcově trestu odolal i 21 vteřin ve třech proti pěti. Sám pak měl šanci rozhodnout, když hrál po špatném střídání domácích posledních 99 vteřin třetí třetiny v pěti proti čtyřem a úvodních 21 vteřin nastavení ve čtyřech proti třem.

Tu pak měl Liberec po Geeringově zásahu hokejkou do Dernerova obličeje ještě celé čtyři minuty, ale také ji nedokázal využít. Bílé Tygry to ale nemuselo mrzet, protože Janus nepustil za záda ani jeden ze čtyř nájezdů, zatímco za Liberec se prosadili Bakoš i Kolmann.

Góly

Domácí:

Hosté: 41:39. Krenželok, . Bakoš

Sestavy

Domácí: Schlegel (Guntern) – Sutter, Geering, Klein, Baltisberger P., Karrer, Seger, Guerra – Korpikoski, Suter, Wick – Baltisberger Ch., Sjögren, Herzog – Kuenzle, Schappi, Pestoni – Prassl, Pelletier, Miranda – Hinterkircher

Hosté: Janus (Will) – Pyrochta, Ševc, Jánošík, Šmíd, Kolmann, Derner, Havlín – Lakatoš, Jelínek, Krenželok – Bakoš, Bulíř, Jašek – Stránský, Bližňák, Ordoš – Špaček, Vantuch, Vlach – Mikyska

Rozhodčí

Holm, Nord – Kaderli, Fluri

Stadion

Kunsteisbahn im Chreis


Výsledek odvety čtvrtfinále play off hokejové Ligy mistrů

Čtvrtfinále play off hokejové Ligy mistrů - odveta

Växjö Lakers - SC Bern 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 3. Calof, 24. Reddox, 42. E. Pettersson, 45. R. Rosén - 9. a 54. Arcobello. První zápas: 2:3, postoupilo Växjö.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud