11. listopadu 2008 • 11:44

Svoboda: Každý bod bude dobrej

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slávistický gólman Adam Svoboda čeká ve středečním utkání Ligy mistrů na ledě Linköpingu od domácích hokejistů aktivní hru a těší se, že si zachytá.



Dobrou formu potvrzuje třicetiletý brankář v extralize i v nové evropské klubové soutěži, navíc v reprezentační pauze v úterním utkání v rámci oslav stého výročí českého hokeje vychytal proti Slovensku při výhře 7:0 čisté konto.

Zatímco proti omlazenému slovenskému výběru moc práce neměl, ve Švédsku očekává něco úplně jiného. "Určitě do nás půjdou, protože nemají žádný bod a budou chtít napravit domácí výpadek doma s Curychem," připomněl Svoboda debakl švédského vicemistra 2:7."Nebude to rozhodně nic lehkého, naopak to bude ohromně těžký. Každej bod by byl skvělej."

Slávisté ve středu proti Linköpingu >>>

Slavia využila v nabitém programu pauzu k tréninku i ke krátkému odpočinku. I Svoboda, který v úterý ještě chytal za národní tým. "V pondělí dopoledne jsem byl na rybách. Ale chytil jsem jen samý potvory, nic co by se dalo jíst. Kdo byl na nároďáku, tak měl ještě ve středu celý den volno, byl jsem s malým Adamem na kole," popsal svůj program.

Tým vysadil z náročného zápasového tempa. "Určitě si člověk odpočinul, protože se hrálo pořád třikrát týdně. Měli jsme teď čas potrénovat, udělat delší cvičení, nějakou zábavu, soutěže a bago," řekl Svoboda.

Hokejisté Ufy krok od semifinále >>>

Slavia se připravovala pod vedením asistenta Jiřího Kalouse, hlavní kouč Vladimír Růžička vedl českou reprezentaci na turnaji Karjala v Helsinkách. "Asi tam Růžovi chybělo to řvaní, tak se po návratu na tréninku vyřval a bylo to dobrý," pousmál se nad návratem impulzivního kouče.

Svoboda okusil v sezoně 2005/06 švédskou Elitserien v dresu Timry a ví, že Linköping dokáže především v úvodu utkání soupeře doma zatlačit. Z náporu domácích hráčů ale předem obavy nemá. "Doufám, že si zachytám, protože stát tam jak trouba a mít dvě tři střely za třetinu, to není nic moc. Je lepší, když je člověk v permanenci a zahřátej," podotkl.

Před čtrnácti dny v Curychu Slavii v úvodním dějství právě při náporu domácích výrazně podržel a položil tak základ k úspěchu. Takového tlaku soupeře by se ale nyní rád vyvaroval. "Tam jsem byl zavařenej pěkně," prohlásil Svoboda.

Zastaví Budějovice rozjetou Ufu? >>>

Druhý extrém pak zažil v reprezentaci proti Slovákům. "Tam bych za ten zápas přečetl knížku. Ale myslím si, že v Linköpingu to bude vyrovnaný. Oni nás budou tlačit asi jako každej domácí tým."

V Linköpingu si zachytal v dresu Timry v únoru 2006 při porážce 1:4. "Rozhodovaly tam u nich první třetiny, oni byli silní dopředu. Švédská liga byla hodně defenzivní, hodně gólů padalo z přesilovek," vybavil si své působení na severu Evropy. Ve Švédsku působil jen od Vánoc do začátku března, ale tamní prostředí jej i za krátkou dobu zaujalo. "Bylo to výborný."

V klubu z předměstí Sundvallu působil s krajanem Pavlem Rosou a také v druhé nejvyšší soutěži hráli v dresu Sundvallu Češi Robert Vavroch a Ivan Punčochář. "Oni byli na stejném sídlišti, tak jsme se často navštěvovali. Byla to pohoda," řekl Svoboda.

Na severu Evropy mu nevadily ani krátké dny a dlouhé noci. Skandinávskou zimu si také naplno užil jeho tehdy čtyřletý syn Adam. "Je tam všechno krásně zasněžený a zamrzlá voda, takže to bylo skvělý pro malého na lyže a brusle," dodal Svoboda.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud