20. července 2011 • 19:19

Déšť oslavy nezkazil. Kaberle ukázal Stanley Cup

Autor: pab, mjk
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO, FOTOGALERIE - Po dvou letech je opět v Česku. Stanley cup, trofej pro vítěze NHL, dorazila ve středu v 10:03 na druhý terminál pražského ruzyňského letiště. Tomáš Kaberle, který se asi 20minutovým zpožděním nenechal rozhodit, pak přímo na letišti pozdvihl pohár pro pár fanoušků a přítomné novináře.



V 10:14 pak Stanley cup vyrazil na svou dvoudenní pouť po Česku. První zastávka – kulturní dům ve Velké Dobré, kde se Tomáš Kaberle radoval společně s obyvateli obce, kde vyrostl.

Do Velké Dobré přijel ve starém červeném Cadillacu Eldorádo a v doprovodu zhruba 15 motocyklů.

Už při příjezdu sklidil bouřlivé ovace od místních, kteří stejnou „show“ zažili už před pěti lety, kdy nejcennější hokejovou trofej přivezl do malé obce poblíž Kladna jeho starší bratr František. Ten vyhrál NHL v dresu Caroliny, kde bude od nové sezony působit i Tomáš.

VIDEO: Triumfální příjezd Tomáše Kaberleho

Příjezd Tomáše Kaberleho do Velké Dobré
Video se připravuje ...

Ve velkém tanečním sále ho oficiální přivítal starosta obce Zdeněk Dufek. Ladislav Dufek, předseda klubu Dobrých, mu pak předal štít s městským erbem.

„A jelikož moderní obránce musí umět i útočit, tady máš Tomáši ještě meč,“ komentoval při předávání obecního daru. Po energických písních Maxim Turbulenc začala autogramiáda s nekonečnou frontou.

„Hlavně se netlačte, na všechny se dostane, tlačenice bude až na Kladně,“ komentoval moderátor celé akce Vlasta Korec.

Oslavy v kulturním domě obce Velká Dobrá, Kaberleho rodištiFoto Barbora Reichová (Sport)

"Je to hlavně odměna pro ty kamarády, kteří sledovali moje zápasy až do pěti do rána," sdělil smysl akce letošní šampion.

"Nejvíce se však těším na to, až ho ukážu babičce, to je totiž největší fanoušek v rodině. Sleduje naše zápasy už od úplných začátků a když se mi třeba nedařilo, tak mi volala, co to tam vyvádím," usmíval se Kaberle.

Do Velké Dobré nakonec dorazil i David Krejčí, který jako nejrychlejší variantu dopravy zvolil cestu Pendolinem do Prahy. Kolem čtvrté oba hokejisté dorazili do Zámecké zahrady v Kladně, kde se setkali s fanoušky. Příznivci se nenechali odradit ani sílícím deštěm.

Kaberle ukazuje fanouškům Stanley Cup
Kaberle ukazuje fanouškům Stanley Cup


"Moc děkuji, že jste v takovém počtu dorazili i za takto nepříznivého počasí," ocenil davy fandů čerstvý vítěz Stanleyova poháru Tomáš Kaberle.

Pozadu nezůstal ani jeho týmový kolega David Krejčí. "Jsem rád, že tady mohu být spolu s vámi, protože i já mám ke Kladnu blízký vztah," připomněl své roční působení v klubu během svých juniorských let útočník Bostonu.

Celý program pokračoval podpisovou akcí obou českých hokejistů. Okolo sedmé se oslavy přesunuly na privátní večírek.

Nejsledovanější zavazadlo

Pohár měl na cestě do Česka menší zpoždění. Tři minuty po desáté se ale objevilo nejsledovanější zavazadlo, na které kdy Kaberle čekal.

„Je pravda, že jsem vždycky vyhlížel jenom mojí „hokejovinu“ nebo tašku na dovolenou, tak snad dorazí v pořádku,“ řekl na letišti.

Zatím největší komplikací na cestě Stanley cupu se tak mohla stát neposlušná závora na ruzyňském letišti. Nejprve se nechtěla dvě minuty vůbec otevřít, poté málem srazila jednoho z motocyklistů hradní stráže.

Podívejte se na VIDEO:

Kaberle se Stanley Cupem odjíždí do Velké Dobré, závora na letišti málem sejmula jednoho z doprovodných motocyklistů
Video se připravuje ...

Přivítání Stanley Cupu ve Velké Dobré
Video se připravuje ...

Stanley Cup zůstane dva dny

Během zítřka se má trofej přesunout do Šternberku, rodiště nejproduktivnějšího hráče play off Davida Krejčího.

Slavnostní část programu, na jehož přípravě se podíleli i zástupci města, proběhne od 15 do 17 hodin na Hlavním náměstí a aspoň v hudební produkci se trochu přitvrdí. Zahrát by totiž mimo jiné měli i rockoví veteráni z kapely Turbo. Na večer je plánována soukromá akce.

Od pátku do soboty bude Stanley Cup opatrovat v Trenčíně kapitán týmu Zdeno Chára, pak trofej zavítá za brankářem Tuukkou Raskem do finské Savonlinny. Od něj se vrací do zámoří.

Před pěti lety se poháru nedotkl

Když před pěti lety přivezl Stanley Cup do Česka jeho starší bratr František, nesměl se ho Tomáš Kaberle z pověrčivosti dotknout. „Říká se, že se na něj nesmí sahat, aby to člověk nezakřiknul a měl šanci pohár ještě získat. Tak jsem to tehdy neudělal,“ vybavil si letošní triumfátor.

Tentokrát už se může Stanley Cupu měsíc po vítězství dotýkat podle libosti. Na rozdíl třeba od kladenských kamarádů Tomáše Plekance, Radka Smoleňáka nebo Jiřího Tlustého. Ani oni by na dnešní oslavě neměli chybět.

Ovšem vzácnou trofej ještě nezískali. „Bude to asi náročné. Přijede i David Krejčí, ve čtvrtek jedu k němu zase já. Myslím, že si ty dva dny pořádně užijeme,“ dodal Kaberle.

Po zavedení tradice, kdy trofej začala putovat za hráči i mimo Severní Ameriku, si užíval oslav jako první český hokejista v roce 1999 brankář Roman Turek po triumfu s Dallasem. Během dvanácti let nebyl stříbrný pohár v Česku pouze třikrát, naposledy přiletěl předloni za Petrem Sýkorou.

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud