18. září 2012 • 14:00

Vzdá se Bettman svých milionů? Veterán Selänne se opřel do šéfa NHL

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co dává Gary Bettman? Vyhlášení už třetí výluky NHL pod vládou jejího současného šéfa vyvolává rozporuplné reakce. Do komisionáře se opřel například veterán Teemu Selänne. Ve svém blogu, který vydal na internetových stránkách finské stanice MTV3, ho nazývá nejnenáviděnějším mužem NHL. „Vydělává přes osm milionů dolarů ročně. Byl by snad pan Bettman ochoten vzdát se části svého platu, aby dotoval chudší týmy?“ ptá se 42letá hvězda Anaheimu.



Právě přerozdělování výnosů z ligy je ústředním tématem sporu mezi vlastníky klubů a hráčskou asociací NHLPA. Vedení soutěže chce podíl hokejistů ze zisku výrazně ořezat s tím, že půjde na podporu finančně slabších klubů, které jsou údajně v ohrožení.

Teemu Selänne v létě prodloužil smlouvu s Anaheimem o další rok za 4,5 milionu dolarů (90 milionů korun). Ve svém blogu poukazuje na megalomanské kontrakty, před kterými majitele varovala i NHL. Označuje je za výraz špatných obchodních rozhodnutí, na kterých hráči nenesou žádnou vinu.

„Dokonalým příkladem je Minnesota a její vlastník Craig Leipold. Podepsal dva hráče, Zacha (Pariseho) a Ryana (Sutera) na 13 let za víc než 100 milionů dolarů pro každého z nich. Hlásá do světa, jak je Minnesota nadšená svými čerstvými nákupy. Druhý den si oblékne bundu NHL, usedne na opačnou stranu stolu a stejnému světu tvrdí, jak jsou tyhle nové, dlouhodobé smlouvy nesmyslné. Ale dejte pokoj! Nikdo přece nenutí týmy, aby platily takové částky, 13leté kontrakty jsou absurdní. Jenže tohle je jejich rozhodnutí!“ hřímá Selänne.

Střelec 663 gólů v NHL pálí i na ligového bosse Gary Bettmana, který vyhlásil výluku už potřetí během své téměř dvacetileté vlády. Soutěž si ho najala, aby prosadil zavedení platových stropů, stejně jako to předtím udělal v basketbalové NBA. Tentokrát má přiškrtit podíl hráčů na dělení zisku, ačkoli NHL vydělává o polovinu víc peněz, než před poslední výlukou.

„Je to určitě nejnenáviděnější člověk v NHL,“ tvrdí Selänne s Bettmanovi. „Vydělá přes osm milionů dolarů ročně. Byl by pan Bettman ochoten vzdát se části svého platu, aby dotoval chudší týmy? Hmm, zajímavá otázka,“ píše útočník Ducks a jedním dechem připomíná, že šéf hráčských odborů Donald Fehr se zavázal pracovat bez nároku na odměnu, dokud nebude dohodnuta nová kolektivní smlouva.

Selänne doporučuje Bettmanovi, aby se snažil peníze na dotování chudších klubů získat spíš od televizních společností. Třeba kanál ESPN dnes místo hokeje vysílá častěji poker.

„V každém případě, tenhle spor nemá vítěze. Zejména fanoušků je mi líto. Tohle si opravdu nezaslouží. A mějte na paměti, že oni zaplatí nejvíc. Nezbývá, než doufat, že výluka nebude trvat dlouho a oni si brzy budou moct užívat NHL. Nejlepší sport na světě si to zaslouží! Jsem zklamaný a marně čekám na lepší zprávy. Už aby to zase začalo!“ uzavírá Teemu Selänne.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud