Zdeněk Janda
26. července 2013 • 04:50

Jágr posílí "starce". Věkový průměr Devils zvedají české legendy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Jeden z mnoha článků, které v zámoří psaly o příchodu Jaromíra Jágra do New Jersey, měl výstižný titulek: Devils jsou teď oficiálně starým týmem. „Ale já si myslím, že ten mix mládí a stáří je ideální,“ uvedl generální manažer Lou Lamoriello. V jeho kádru jsou jediní aktivní hráči z draftu z roku 1990. Vedle Jágra ještě gólman Martin Brodeur.



Třicet. Takový je průměrný věk hokejistů, kteří jsou na soupisce New Jersey. I v ostatních klubech se ještě dají během léta čekat další přesuny, ale už teď je jasné, že Devils budou jedním z „nejstarších“ týmů v NHL.

Ne-li úplně ten nejstarší... V minulé sezoně byli Devils podle věkového průměru druzí. A teď si v tomto ohledu mezi útočníky ještě „polepšili.“ Vedle Jágra (41 let) koupili i dalšího veterána Michaeala Rydera (33) a ani Ryane Clowe (30) není zrovna zástupce mladé generace.

Takže ještě předtím, než byl oficiálně oznámený Jágrův příchod, projevil útočník Patrik Eliáš (působí v klubu už od roku 1995) obavu, jestli se hra týmu nezpomalí. A zdá se, že Devils budou muset věkovému průměru svých hráčů přizpůsobit i hru.

Lou Lamoriello, přísný sedmdesátiletý boss, jenž pevnou rukou klubu vládne už 26 let, z toho ale obavy nemá. „Věřím, že budoucnost je zajištěná. Mám z toho, jaký se teď sešel mix mladých a starších hráčů, dobrý pocit,“ uvedl pro jednu z lokálních rozhlasových stanic.

Devils mají pět hráčů nad pětatřicet let. Z toho jsou hned tři Češi: Jágr (41), Eliáš (37) a Marek Židlický (36). K tomu ještě připočtěte Brodeura (41) a kapitána Bryce Salvadora (37). Tým z Newarku se může pyšnit tím, že má jediné dva hokejisty z draftu z roku 1990, kteří ještě aktivně hrají v NHL. Jsou to Jágr s Brodeurem.

„S Martym jsem o tom krátce mluvil. A měl radost, že konečně nebude nejstarší,“ pousmál se Lamoriello. Kanadský gólman je stejně jako Jágr ročník 1972, ale narodil se v květnu. Jágr v únoru. Když už jsme u věku: dvojici brankářů (klub během léta získal z Vancouveru Cory Schneidera) je dohromady 68 let.

Jágr? Se Židlickým mu to klapalo

Experti se shodují, že vysoký věkový průměr ovlivní i způsob hry. S tím ale Lamoriello počítá. A neobává se, že by Jágr už nestíhal. „Byl jsem až překvapený z toho, když mi říkal, co všechno dělá v rámci tréninku. Takže je jasné, že jeho přínos pro naše mužstvo bude obrovský,“ uvedl klubový boss.

Ten se s Jágrem setkal dvakrát. Naposledy to bylo nejspíš minulý čtvrtek, kdy se sešli v Prudential Center. O tom, že Jágr navštívil halu v Newarku, informoval jako první deník Sport. Tehdy to Lamoriello ještě označoval za pouhé spekulace, později ale potvrdil, že spolu strávili příjemný den.

Útočník Jaromír Jágr se těší na angažmá v New Jersey
Útočník Jaromír Jágr se těší na angažmá v New Jersey

Což, s největší pravděpodobností, bylo právě ve čtvrtek. „Byly to super chvíle, hezky jsme si popovídali. On chtěl vědět, jak moc s ním počítáme. Aby měl pocit, že ho chceme. A jsem opravdu rád, že jsme ho získali. Hodně jsem ho v minulých sezonách sledoval a fascinovalo mě, jak se vyrovnal s každou situací, v níž se ocitl. Ať hrál v jakékoliv lajně, vždycky se s tím vypořádal. Mám i jen samé skvělé ohlasy na to, jaký to byl lídr v kabině,“ vykládal Lamoriello.

Hodně si slibuje hlavně od spolupráce Jágra se Židlickým při přesilovkách. „Vím, že v Česku jim to spolu velmi klapalo,“ všiml si generální manažer, který přiznal, že kdyby neodešel kanonýr Ilja Kovalčuk do Ruska, pro Jágra by se nejspíš takový prostor neotevřel.

„To asi ne. Ale to už nemá cenu řešit. Jsme rádi, že ho máme. Měl i pár jiných možností, ale je skvělé, že si vybral nás,“ dodal klubový boss.

Devils už začali prodávat Jágrovy dresy a přes tvář nové posily lákají i fanoušky ke koupi permanentek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud