26. července 2013 • 09:39

Jágr promluvil: Bůh se o mě postaral. Jako i většinou předtím...

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNĚ | Doufal, že práci v NHL sežene. I když to trvalo déle než obvykle. „Musím zaklepat, Bůh se o mě většinou postará. Jako teď. Jak se říká: musíš to svěřit do božích rukou a čekat. Nepanikařit,“ říká hvězdný útočník Jaromír Jágr v exkluzivním rozhovoru pro deník Sport. Do interview se mu ale nejdřív vůbec nechtělo. „Píše se o mně až moc. A nechci, aby z toho lidé byli otrávení, proto rozhovory už moc nedávám,“ vysvětluje útočník, který se upsal Devils na rok (i s bonusy za 4 miliony dolarů).



Telefon zvedl na několikátý pokus. Rozmluvil se až po chvíli... Zezačátku se mu moc nechtělo. „Nechci, aby na lidi všude bafnul Jágr...“ vysvětlil. Jenže teď, v době, kdy v NHL přestoupil, se těžko zabrání tomu, aby se o tom nepsalo. Proto nakonec kývnul.

Devils byli jedním ze tří klubů, které projevily velký zájem. Volba padla na organizaci, v níž vládne přísný režim. Až vojenský. A přísný boss Lou Lamoriello. „Ale u něj člověk aspoň ví, na čem je. Nedělá rozdíly, je mu jedno, jestli někdo v NHL hraje dvacet let, nebo první rok. Nerozlišuje mezi hvězdou a dvacátým hráčem v týmu. Pro všechny jsou stejné podmínky,“ říká o 70letém americkém bossovi.

„Pokud se to týká toho přísného režim mimo led, myslím si, že to tak má být, i když jsem byl dlouhé roky zvyklý na něco jiného... Ale postupem času se na to dívám tak, že je to správné. A to, že je někdo tvrdý, má rád svoje pravidla a dělá všechno proto, aby se dodržovaly, to ještě neznamená, že je špatný člověk. Naopak. Co jsem ho (Lamoriella) stihnul poznat, udělal na mě skvělý dojem. Mluvil jsem s ním v poslední době hodně dlouho, strávil jsem s ním při debatách možná víc času než hráči, kteří jsou v klubu deset let,“ řekl na adresu klubového šéfa.

V Devils se potká i s Patrikem Eliášem, symbolem New Jersey. Vždyť v týmu hraje od roku 1995. V Česku se jejich vzájemný vztah hojně propíral, je to teď poprvé, co si zahrají spolu v jednom klubu. Bude to klapat? Jágr z toho žádné obavy nemá.

Veterán Jaromír Jágr vyhlíží po 21 letech svůj třetí Stanley Cup
Veterán Jaromír Jágr vyhlíží po 21 letech svůj třetí Stanley Cup

„Je to skvělý hráč, podívejte, co všechno dokázal. Zaslouží si velký respekt. Vyhrál dvakrát Stanley Cup (2000 a 2003), ale vy novináři jste mu nedali takový kredit, jaký by si zasloužil. Protože se stejně většinou psalo o mně. Bylo to uměle vyvolané... A chápu hráče, kteří se kvůli tomu dokázali naštvat a třeba i trošičku žárlili. Ale to neznamená, že já jsem špatný člověk. Protože vůbec neovlivňuju, co se píše. Kolem mě byl uměle vytvořený takový humbuk,“ tvrdí Jágr, nejproduktivnější Evropan v historii NHL a dlouhodobě nejpopulárnější český sportovec.

„A když mám říct, jaký je to hokejista, tak musím vyjmenovat samé klady. Co jsem měl možnost vidět v minulé sezoně, je to hráč, který ofenzivně kontroluje hru New Jersey. Dokáže si podržet puk, zaveze ho. Rozehraje. Navíc hraje nahoru, dolů, je zodpovědný při bránění. Má snad všechny kladné vlastnosti. Je to správný profesionál,“ uvedl 41letý veterán o Eliášovi, vedle Jágra největší české osobnosti v NHL v posledních letech.

Na vzájemnou spolupráci se těší. I s Markem Židlickým, parťákem z Kladna. Během výluky spolu zářili. Teď by na to měli navázat hlavně při přesilovkách. „Věřím, že to bude klapat,“ doufá útočník, jenž zatím neví, kdy se vrátí zpátky do Česka.

Pokud jde o olympiádu v Soči, tak na ni bude hrát pouze v případě, že o něj bude mít trenér Alois Hadamczik zájem a bude jedním z nejlepších českých hráčů v sezoně. „Pokud budu jeden z nich, rád pojedu. Pokud budu průměrný, tak ne. Nechci být někde jen kvůli jménu,“ říká na téma nejsledovanější hokejové události nadcházející sezony.

Mrzí ho, že ho nechtěl Montreal?

Jak moc ho láká start na olympiádě v Soči?

Proč je sehnat klub v NHL alchymie?

Měl obavy, jestli mu v Devils nechají číslo 68?

Exkluzivní rozhovor s Jaromírem Jágrem čtěte v sobotním vydání deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud