6. listopadu 2013 • 15:03

Kvůli zranění se musel učit chodit. Teď si Kanaďan splnil sen a hraje NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ležel na ledě a řval bolestí. Ještě to nevěděl, ale v tu chvíli kariéra Taylora Feduna visela na vlásku. Nadějný bek Edmontonu při hráčském souboji před dvěma lety vrazil do hrazení a zlomil si stehenní kost. Konec kariéry - říkali mnozí. Ale kanadský hokejista s ukrajinskými předky ukázal vůli a dnes v noci, po více než dvou letech od zranění, se poprvé objevil na ledě NHL a hned skóroval.



Zranění Feduna z přípravného utkání ze 30. září 2011 patřilo k prvním zábleskům, který spustil debaty na téma hybridního icingu. Nikdy nedraftovaný kanadský zadák podepsal v létě smlouvu s Oilers a snažil se zaujmout svými výkony v přípravě. V duelu proti Minnesotě ale závodil o puk s Ericem Nystromem, ošklivě podklouzl a pomalu otevřel kapitolu, kterou by směle mohl nazvat nejhorším obdobím svého sportovního života.

VIDEO: Nepříjemné zranění odnesl Fedun dlouhou pauzou

Jeden celý rok trvala rekonvalescence, ale bek Oilers se nevzdal. V loňské sezoně už honil puk na farmě Edmontonu v Oklahomě (v 70 zápasech si připsal 27 bodů) a v noci na dnešek dokonce poprvé naskočil na led NHL. A byla to přímo snová premiéra. Hokejista s číslem 81 duel zakončil s jedním vstřeleným gólem a dvěma kladnými body v tabulce +/- a pomohl k výhře 4:3 v prodloužení nad Floridou.

"Na to, že hrál první zápas v NHL, hrál opravdu vyrovnaně. Dohadovali jsme se s beky na tréninku, že chceme, aby se zapojovali do útočení a tady to skvěle vyšlo. Je to paráda takhle odstartovat kariéru v nejlepší lize světa," chválil svého svěřence na oficiálních stránkách klubu trenér Dallas Eakins.

VIDEO: Gólem se podepsal pod výhru na Floridě

Gólová akce nováčka Oilers začala u Aleše Hemského. Ten netradičně v roli bránícího hráče zblokoval svým tělem šanci Floridy a poslal spoluhráče do přečíslení 3 na 2. Jordan Eberle si prohodil puk s Ryanem Nugent-Hopkinsem a ten pak servíroval přímo na hůl sjíždějícímu si Fedunovi.

"Ta přihrávka šla fakt přesně. Ani jsem nad tím nemusel přemýšlet, vážně mi to pořádně usnadnil," pochválil debutant skvělý pas od jedničky draftu z roku 2011.

A to byla sladká odměna za měsíce tvrdé dřiny.

VIDEO: Takhle probíhala rekonvalescence

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud