19. listopadu 2013 • 13:32

Další chvála pro Mazance. Podobá se Rinnemu, zní z Nashvillu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle bylo přesně to, co Marek Mazanec potřeboval. Nepropadl a hlavně zaujal. Bývalý gólman extraligové Plzně si pomalu buduje jméno v Nashvillu, dnes v noci na ledě slavné Joe Louis Areny v Detroitu naskočí na led ve čtvrtém utkání v řadě a pokusí se navázat na vysokou sobotní výhru nad Chicagem. "Je to pohodář, nic ho nerozhází," chválil svého nového spoluhráče útočník Colin Wilson.



Postavili se proti němu poslední vítězové Stanley Cupu z Chicaga, v čele s Jonathanem Toewsem, Patrickem Kanem nebo Bryanem Bickellem. Mazanec se pěkně zapotil, letělo na něj 41 střel, ale 39 jich pochytal a stal se po výhře 7:2 třetí hvězdou zápasu. Větší horko ale českému brankáři prý bylo v šatně.

Trenérský štáb vyhlásil dvaadvacetiletého nováčka nejlepším hráčem utkání, a to v Nashvillu automaticky znamená, že musí předstoupit s proslovem před tým. "Byl jsem pěkně nervózní, byl to můj první proslov tady v Americe," řekl Mazanec, který se anglicky teprve učí. "Jen jsem řekl, že nejdůležitější bylo to, že jsme zase našli cestu, jak hrát hokej," vykládal gólman, díky jehož pomoci Predators přerušili sérii čtyř proher v řadě.

Extraligový mistr z letošního jara si zatím prožívá svůj severoamerický sen. Dvakrát vytáhlého rodáka z Budějovic na draftu přehlédli, Nashville si ho zamluvil až v roce 2012 v šestém kole jako hráče číslo 179. To není zrovna vstupenka do nejlepší soutěže světa.

VIDEO: Proti Pittsburghu vychytal střelce Neala

Ale Mazanec se do boje pustil po hlavě. V létě odešel do zámoří, v kempu se držel do posledních chvil, na farmě v Milwaukee vychytal pět výher v řadě a rázem byl díky zranění jedničky Nashvillu Pekky Rinneho povolán do prvního mužstva. A někteří spoluhráči v něm dokonce vidí i malou kopii zkušeného Fina.

"Je to neuvěřitelně klidný kluk. Plno brankářů je tak trochu roztěkaných, ale Marka nic nerozhodí. Stejně jako Pekku. Dostane třeba gól, oklepe se a jede se dál. To je skvělý přístup," chválil Mazance čtyřiadvacetiletý americký spoluhráč Colin Wilson pro tennessean.com.

Podobá se Rinnemu

Podobnosti mezi oběma gólmany si všiml i trenér brankářů Mitch Korn. A neporovnává jen to, že oba měří přes stodevadesát centimetrů.

"Nerad bych se dopouštěl zbytečných přirovnání, akorát se tím na hráče tlačí. Ale Marek mi Rinneho připomíná třeba při práci s pukem, mají také podobné pohyby a práci s lapačkou," vykládal Korn.

I toho by určitě těšilo, kdyby se Mazanec vyvíjel směrem k Rinnemu. Jedenatřicetiletý finský gólman patří mezi elitu soutěže a české hvězdičce může studium u seveřana jen pomoci. Ne nadarmo byl v roce 2011 nominován na Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře soutěže.

VIDEO: Rozhovor s Mazancem

"S nim se nemůžu srovnat, je to fantastický gólman. Rád bych se toho ale od Pekky naučil co nejvíce," vykládal skormně český brankář. Správný směr Mazancova vývoje těší i trenéra Barryho Trotze, kterého si český muž s maskou rychle získal.

"Je vidět, jak si NHL užívá. V létě si asi myslel, že si projde kempem a pak zamíří na farmu, ale on najednou čape proti Pittsburghu nebo Chicagu. A co je důležité, chytá pravidelně a podává dobré výkony," uzavřel Trotz.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud